fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan mijn kind verslaafd raken aan gamen?

Vraag mijn kinderen wat ze het liefste doen als ze vrij zijn en het antwoord is: gamen! Als het aan hen ligt, zitten ze uren achter hun computer. Gamen ontspant ze, ze trainen en stimuleren vaardigheden en ze hebben contact met leeftijdsgenoten over de hele wereld. Soms vraag ik me af of hun hobby uitgroeit tot een verslaving. Maar wanneer spreek je van een verslaving en wat zijn daarvan de gevolgen? Hoe ga je daarmee om?

Veel ouders zijn bang dat hun kinderen verslaafd raken aan gamen. Het goede nieuws is dat een kind niet zo snel verslaafd raakt aan computerspellen of televisie kijken. Op den duur kan het wel leiden tot problemen en het is aan ouders om uit te zoeken wanneer het echt de spuigaten uitloopt. Maar wanneer is dat? Want een kind dat veel gamet hoeft niet automatisch gameverslaafd te zijn.

Onrustig kind

Functioneert je kind normaal en doet hij zijn huiswerk of andere klusjes zonder morren, dan is het niet nodig het gamen te verbieden. Pas wanneer je ziet dat er andere problemen ontstaan die door het gamen komen, dan moet je alert zijn. Merk je bijvoorbeeld dat je kind geen tijd meer heeft om andere dingen te doen, onrustig is als het even niet meer meer kan gamen, dan moet je je wel zorgen gaan maken.

Eenzaam

Als je merkt dat je kind zich anders gedraagt en niet langer meer normaal functioneert, kan er mogelijk sprake zijn van een gameverslaving. Spring er niet gelijk bovenop, maar ga wel het gesprek aan. De gameverslaving kan namelijk een manier zijn om te vluchten van de realiteit. Misschien gebruikt je kind het om te vluchten voor een ander, vaak groter probleem.  Bijvoorbeeld omdat je kind wordt gepest en zich eenzaam voelt. Door te gamen kan hij het gevoel krijgen toch nog ergens bij te horen.

Nek- en rugklachten

Misschien zijn er problemen in het gezin of kampt je kind met geestelijke gezondheidsproblemen als sociale angsten of en zelfs een depressie. Want kinderen die verslaafd raken aan gamen, kunnen te maken krijgen met  geestelijke en lichamelijke klachten. Ineens kan je kind veel liegen, rusteloos, geïrriteerd en snel afgeleid zijn. Rug- en nekklachten door een verkeerde houding zijn veelvoorkomende lichamelijke klachten. Ook kan je kind zwaarder en vermoeider worden omdat het door het gamen nauwelijks beweging heeft en

Sommige gamers krijgen last van migraine, bijziendheid en verzorgen zichzelf niet meer goed omdat ze nauwelijks meer tijd voor iets anders hebben.

Tips voor ouders

Iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen en er zijn voor ouders handvatten om om te gaan met een kind dat veel gamet. Zo is het niet verstandig om het gamen af te keuren of te verbieden. Sterker: toon interesse. Vraag welke spellen je kind speelt en wat hij hier zo leuk aan vindt. Zeg ook dat huiswerk en andere taken niet mogen leiden onder het gamen.

En leg uit wat een goede zithouding achter de computer is. Rug recht en minimaal een meter afstand van het scherm is prima. Ook is het belangrijk dat je kind regelmatig even opstaat en beweegt. En tenslotte: vlak voor het slapen geen games dat zorgt voor een slechte nachtrust.

Het antwoord op de vraag: ‘Kan mijn kind verslaafd raken aan gamen?’ is dus ‘ja’.  Maar kinderen raken niet zo maar verslaafd. Houd je kind goed in de gaten en blijf in gesprek.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook