fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je ziek worden van de airco?

Tegenwoordig heeft zo’n beetje alles een airco of klimaatbeheersing. Je werkplek, scholen, ziekenhuizen, vliegtuigen, je auto en misschien zelfs wel je huis. Heel fijn natuurlijk, maar is dat wel zo goed voor je gezondheid? Het is niet voor niets dat veel mensen een loopneus krijgen of zelfs ziek worden als er een verandering is in het weer en daardoor de airco aangaat. Een paar dingen die je nog niet wist over airconditioning!

Werking van een airco

Een airco doet eigenlijk twee dingen: het koelt de lucht door middel van condensatie en het maakt de lucht droger. Vochtige lucht wordt namelijk vaak als warm en benauwd ervaren. Drogere lucht heeft een frisser gevoel. Daarom is de temperatuur in de zomer in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk beter vol te houden: die is veel droger. Hier in Nederland is het al snel benauwd.

In een airconditioner wordt warme lucht naar binnen gezogen en over een koude verdamper geleid. De warme lucht condenseert op de verdamper, waarna de gekoelde, droge lucht naar buiten wordt geblazen. Filters zorgen ervoor dat pollen en andere verontreinigingen van buitenaf worden tegengehouden. Daarom is een airco een verademing voor mensen die last hebben van hooikoorts.

Slechte reiniging

Terug naar je gezondheid: als een airco goed staat ingesteld en regelmatig wordt onderhouden en gereinigd, is het risico dat je er ziek van wordt erg klein. Het gevaar zit ‘m dus in een slecht ingestelde airco die niet gereinigd is. Als de filters en de verdamper niet goed worden onderhouden, is het een broeiplaats van schimmels en bacteriën. Daardoor kan je last krijgen van verkoudheid, griep, geirriteerde luchtwegen en tranende ogen.

Volgens onderzoek van overheidsinstantie SenterNoyem is dat laatste helaas vaak het geval bij airconditioningsystemen in publieke gebouwen: slecht ingesteld en slecht onderhouden. Daarom vallen jij en je collega altijd bij bosjes in de lente en de herfst. Laat daarom één of twee keer per jaar je Airco binnenunit reinigen door een professioneel bedrijf.

Goede instelling

Op je werk of thuis last van een snotterende neus terwijl de airco wel gereinigd is? Laat dan eens kijken naar de instellingen van de airco. Het kan zijn dat de luchtvochtigheidsgraad te laag staat. Onder de 40 procent krijgen mensen last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent.

Het kan ook zijn dat je airco te koud is afgesteld. Onderzoek toont aan dat de binnentemperatuur maximaal 6 graden lager mag zijn dan de buitentemperatuur. De meeste mensen kunnen een groter temperatuurverschil niet zo goed verdragen vanwege de plotselinge overgang van warm naar koud. Je kunt dus gemakkelijk verkouden worden als het buiten 30 graden is en de airco op 20 graden staat.

Reageer ook