fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest Schrijven kreng! van Lisette Jonkman

“Hee, Ka, wanneer ga je een boek schrijven?”, is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Dat is een leuke vraag, het betekent immers dat de vraagsteller het leuk/interessant/ontroerend/belachelijk vindt mijn verhalen te lezen. Elke keer als die vraag mij wordt gesteld, weet ik nooit zo goed wat ik moet antwoorden. Meestal mompel ik: ‘ooit’. Want dat denk ik ook. Ik denk dat ik een ooit een boek schrijf. Want ja hoor, ik heb genoeg ideeën in mijn hoofd en schrijven vind ik een prima tijdverdrijf. Daar ligt het niet aan. Waar ligt het dan wel aan? Waarom begin ik niet gewoon?

Wie denkt dat schrijven zomaar even uit de losse pols wat woorden aan elkaar plakken is en dat pagina’s lang, heeft het mis. Lisette Jonkman, auteur van de boeken Glazuur, Verkikkerd en Verslingerd, heeft het boek Schrijven kreng! geschreven. Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor op het smetteloze nieuwe document. Mijn interesse, als ooit-ga-ik-een-boek-schrijver, is gewekt. ’s Avonds in bed lees ik het boek van Jonkman gretig. Zelf schrijft zij chicklit, maar Schrijven kreng! is niet alleen voor diegenen die een romantisch werk wil schrijven. Het is een schrijfbijbel voor elke schrijver in spe. Op een vrolijke, humoristische manier deelt Jonkman tips en trucs. En past die toe op stukjes tekst in haar boek. Hoe het kan, en hoe het nog beter kan.

schrijven-kreng-lisette-jonkman-dp

Ik dacht altijd dat schrijvers gewoon hun boek schrijven. Dat ze zich voor een bepaalde periode opsluiten en als een malle een boek bij elkaar tikken. Punt. Klaar. Dat redacteuren van uitgeverijen van dat manuscript ook wat vinden en zelfs wijzigingen in aanbrengen, was nooit in me op gekomen. Dat diezelfde redacteuren d en t-fouten uit je verhaal halen, had ik me niet gerealiseerd. En zo ontdek ik al lezende in Schrijven kreng! dat schrijven een proces is dat je niet helemaal alleen doet. Ja, tuurlijk, het verhaal, het idee dat moet ik zelf doen, maar de nazorg doe je lekker veilig met anderen. Ook maakt het boek duidelijk dat je structuur in je boek kunt aanbrengen. Het hoofdstuk De vijf fases van mijn schrijfproces maakt dat duidelijk en is een mooie leidraad voor het schrijven van een boek. Het punt ‘Karakterdossier’ vind ik een zeer bruikbare tip. Denk na over de karakters die je in je boek laat opvoeren. Sterker: leg een karakterdossier aan. Weet hoe de belangrijkste personen uit je boek zich voelen, hoe ze praten, wat ze willen.

Een ander hoofdstuk dat een feest der herkenning is, vind ik De vijf meest gehoorde schrijfontwijkende smoezen. Als ik een artikel moet schrijven wat me minder ligt, dan zoek ik mogelijkheden om het schrijven uit te stellen. Dan hang ik eerst de was op. Hark ik het speelgoed van de vloer. Geef ik de planten water. Alles om maar niet te hoeven schrijven. Hou daarmee op, vindt Jonkman terecht. Ga aan de slag. Begin. Negeer die knipperende cursor. Ga schrijven kreng!

Schrijven kreng! is een leuk vormgegeven, maar ook zeer nuttig boek voor iedereen die ooit een boek wil schrijven. Het boek is geschreven door Lisette Jonkman, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff en kost 15,00.

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook