fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jolijn: “Mijn collega spreekt met consumptie: zeg ik hier wat van?”

De 43-jarige Jolijn is klantenservicemedewerker bij een woonwarenhuis. “Mijn droombaan! Ik vind het leuk om mensen te helpen, heb een passie voor alles wat met interieur te maken heeft en vind het niet erg om uren aan de telefoon te zitten. Daarnaast werk ik in een gezellig team, grotendeels bestaande uit vrouwen van ongeveer mijn leeftijd. Ik heb nog nooit een dag meegemaakt dat het niet gezellig was op de werkvloer of dat ik er met tegenzin naartoe ging. Top dus! Wel heb ik wat problemen met één collega; Lize spreekt met consumptie… En ik merk dat dit me nu behoorlijk begint tegen te staan.” 

Spreekt met consumptie

Lize en Jolijn werken allebei ongeveer drie jaar voor het bedrijf. “We kwamen ongeveer tegelijk binnen en volgden op hetzelfde moment onze training. We hadden een goede klik. Onze kinderen zijn ongeveer even oud, we zijn allebei gescheiden en zijn allebei dol op woonaccessoires”, vertelt Jolijn. “Een match made in heaven zou je zeggen. Maar nee, Lize heeft namelijk de nare gewoonte dat ze met spreekt met consumptie. En niet zo’n beetje ook!”

Confrontatie uit de weg gaan

Jolijn is het van huis uit niet gewend om dit soort dingen bespreekbaar te maken. “Je kunt met mij uren kletsen over koetjes en kalfjes, maar zware of heel persoonlijke onderwerpen vermijd ik het liefst. Het is denk ik één van de reden waarom mijn ex en ik uiteindelijk uit elkaar gingen; ik kon niet goed duidelijk maken wat ik van bepaalde dingen vond. Die irritaties bouwden zich op en op een bepaald moment trok ik het niet meer: ik kondigde aan te willen scheiden. Voor mijn ex kwam dit als donderslag bij heldere hemel; hij had nooit aan mij gemerkt dat ik bepaalde dingen onprettig vond. Mijn ex en ik hebben goed contact en moeten soms samen lachen om mijn vermogen om confrontatie compleet uit de weg te gaan.”

Zelf ook willen weten

Als Jolijn met haar ex bespreekt of ze iets van het praten met consumptie van Lize moet zeggen, is hij duidelijk: ja. “Hij vindt dat ik het gewoon moet zeggen. ‘Je bent een leuke vrouw en lieve collega. Bespreek het met haar! Als het jullie samenwerken en contact in de weg staat, doe je er goed aan dit tegen haar te zeggen. Niet alleen voor jou, maar vooral voor haar. Jij zou het zelf ook willen weten toch?’, zei hij. En daar heeft hij helemaal gelijk in! De vraag is alleen of het helemaal mijn boodschap is om te brengen?”

Willen haar niet kwijt

Lize lijkt zelf niet door te hebben dat ze spreekt met consumptie. “En ze weet volgens mij ook niet dat er op de werkvloer behoorlijk over gepraat wordt. Dat vind ik heel rot voor haar, want ze is zo’n schat. Als iemand ziek is, is zij de eerste die aanbiedt de dienst over te nemen. En wat doen wij? Wij praten achter haar rug over haar. Dat verdient ze niet. Maar het haar vertellen? Ik durf het niet. En mijn collega’s ook niet. Allemaal zijn we bang dat we haar kwetsen en dat ze boos wordt. We willen haar niet kwijt!

Praat mee

Wat zou jij doen als je in Jolijn haar schoenen stond? Zou je het vertellen of laten gaan? Of is er een andere manier waarop ze Lize duidelijk kunnen maken dat ze met consumptie spreekt? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Tinie verliest het contact met haar buurt: ik word gek van die rijke stadsmensen die alles opkopen’

Bussum verhipt

Ze is een Bussumse in hart en nieren. “Drieënzestig jaar geleden werd ik hier geboren en ik hou van mijn dorp. Mijn kinderen en familie wonen hier en ik ga Bussum alleen tussen zes plankjes uit.” Maar daar is Tinie sinds het Gooise dorp wordt overspoeld met uit Amsterdam vluchtende dertigers niet meer zo zeker van. “Ik wil geen conceptstores, ik wil gewoon naar C&A… LEES HIER VERDER!

1 reactie

Joris -

Als je ongeveer 43 bent, kan ik me niet voorstellen dat er nooit iemand tegen haar heeft gezegd dat ze anderen in het gezicht spuugt als ze met hen praat. Dat bestaat toch niet?

Reageer ook