fb
Damespraatjes Damespraatjes

Joëlle stopte met drinken: “Weinig begrip van omgeving”

Joëlle stopte met drinken

Kunnen mensen veranderen? De 27-jarige Joëlle bewijst van wel. Ze stopte na Dry January helemaal met het drinken van alcohol, viel 8 kilo af en vond zichzelf opnieuw uit. “Voor mij voelt het alsof ik in een ander leven ben gestapt. Ik ben wakker geworden en zie de wereld nu een stuk positiever. Mijn omgeving heeft er jammer genoeg wel veel moeite mee. Dat vind ik lastig, maar ik blijf bij mezelf. Er komt geen druppel alcohol meer mijn lichaam in.”

Elke avond een feestje

Joëlle woont in Amsterdam en werkt bij een reclamebureau. “Iedereen in mijn omgeving drinkt alcohol. Ik begon ermee toen ik 17 was en ging studeren. Daarvoor dronk ik soms een biertje, maar dat mocht geen naam hebben. Toen ik op kamers ging kwam ik in een huis vol studenten. Elke avond was er wel een feestje en daar moest op gedronken worden. Zelden dronk ik een avond helemaal niets. Alleen als ik bij mijn ouders logeerde, ziek was of een belangrijk tentamen had dronk ik niet. Om het een paar dagen later dik in te halen…”

Straalbezopen in de gracht

Jarenlang ervaarde Joëlle het als normaal om zo veel te drinken. “Wel tientallen keren hing ik spugend boven de wc. Meerdere keren werd ik laveloos door vrienden afgevoerd na het uitgaan. En weet je wat het erge is; destijds kon ik hier heel hard om lachen. Zelfs toen er een filmpje rondging waarop je zag dat ik straalbezopen in de gracht viel, zag ik niet in dat ik fout bezig was. ‘Dat hoort erbij mam’, is wat ik tegen mijn moeder zei nadat zij me bezorgd opbelde na het filmpje te hebben gezien.”

Pas op dinsdag

Als Joëlle afstudeert en gaat werken wordt het drinken er niet minder op. “Doordeweeks liet ik de alcohol staan, maar op vrijdagmiddag zat ik als eerste met een biertje achter mijn computer. Bij ons op kantoor is het heel gezellig en de vrijdagmiddagborrel loopt regelmatig uit de hand. Zaterdagochtend sliep ik uit, gooide er twee paracetamol in en dronk bij de lunch met vriendinnen alweer het eerste glas wijn. Zondag en maandag was ik zo brak als maar kon. Zelfs belangrijke besprekingen, presentaties en afspraken met klanten plande ik het liefst pas vanaf dinsdag.”

Dry January

Als een vriend van Joëlle eind vorig jaar plotseling overlijdt verandert er iets. “Ineens had ik geen zin in wijn, feestjes en vrijdagmiddagborrels. Ik realiseerde me dat het leven kort is en heel snel voorbij kan zijn. Hoe wil ik dat mensen mij zien als ik ooit kom te overlijden? Als het meisje dat ieder weekend stomdronken is en op maandag nauwelijks iets uit haar handen krijgt? Het motiveerde me om mee te doen aan Dry January. Op dat moment was het niet mijn intentie om voor altijd te stoppen met drinken, maar wel om kritisch over mijn alcoholgebruik na te denken. Waar was ik nou eigenlijk mee bezig?”

Niet moeilijk

Veel vrienden en collega’s van Joëlle doen met haar mee. “Maar het grootste deel stond tijdens de eerste vrijdagmiddagborrel al weer met een flesje bier in de hand. In mijn omgeving ben ik één van de weinigen die het heeft volgehouden. Dat was voor mij helemaal niet moeilijk. Ik ervaarde direct veel voordelen van een leven zonder drank. Mijn ochtenden werden productiever, ik zat lekkerder in mijn vel, viel kilo’s af, begon met hardlopen, sliep beter en had geen last meer van stemmingswisselingen.”

Dagboek

Joëlle houdt tijdens Dry January een dagboek bij. “Elke avond schreef ik hierin. De ene dag iets luchtigs over een lekker gerecht dat ik voor mezelf had gekookt, de andere dag iets over mijn verdriet na het overlijden van mijn vriend. Het schrijven deed wat met me. Waar ik tot voorkort een fles wijn had opengetrokken als ik me verdrietig voelde, leerde ik nu om mijn gevoelens niet uit de weg te gaan. Het schrijven in mijn dagboek doe ik nu nog steeds.”

Tijd en geld over

Dry January is al even achter de rug, maar Joëlle is niet van plan om weer te gaan drinken. “Ik heb het niet nodig. Het staat mijn gezondheid en geluk alleen maar in de weg. Mijn hele leven ziet er totaal anders uit. Eerst draaide het om veel drinken en altijd maar de drukte opzoeken. Nu neem ik meer rust en doe meer leuke dingen. Je houdt zo veel tijd en geld over als je niet drinkt. Ik ben begonnen met een cursus filosofie en deze zomer wil ik zeillessen nemen. Met mijn katers van vroeger had ik dat nooit kunnen doen.”

Doe niet zo saai

De omgeving van Joëlle heeft het een stuk moeilijker met haar alcoholvrije lifestyle dan zijzelf. “Vanuit mijn omgeving is er weinig begrip. Eerst vond iedereen het heel knap dat ik het zo lang volhield, maar dat sloeg steeds meer om in onbegrip. ‘Doe niet zo saai’, ‘wanneer ga je weer drinken’ of ‘ik mis de oude Joëlle’ zijn dingen die ik regelmatig hoor. Dat vind ik vervelend, maar ik leg het naast me neer. Op een dag zullen ook zij het licht zijn. Althans, dat hoop ik voor ze.”

Beste vriend van Lo kwam niet naar uitvaart vader: “Had zijn steun nodig”

niet naar uitvaart vader

Na een lang ziektebed blies de vader van de 28-jarige Lo vijf weken geleden zijn laatste adem uit. “Mijn vader had longkanker. Na vier jaar ziek zijn en vechten nam hij het besluit dat het goed geweest was. Hij vroeg om euthanasie en in het bijzijn van mijn moeder, zijn kinderen en zijn broer ging hij heel rustig heen. Het was een verdrietig, maar waardig moment”, vertelt Lo. “Het was goed zo. Hij zou nooit meer beter worden en op deze manier is hem de meest vreselijke fase bespaard gebleven.” Met warme gevoelens kijkt Lo terug op de periode rond het overlijden. Toch is er iets waar ze heel erg mee zit; haar beste vriend kwam niet naar de uitvaart van haar vader. “Hij vond het te ver rijden… LEES VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Je doet het toch voor jezelf? Waar heb je begrip voor nodig? “Ik voel me hier fijner bij”. En als dezelfde mensen blijven vragen, geef je aan dat je dit al eerder toegelicht hebt en dat je niet de behoefte voelt om dat steeds opnieuw te doen.

Reageer ook