fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jocelyn is altijd te laat met het betalen van rekeningen: “Ik heb twee keer per week een deurwaarder aan de deur”

Het betalen van rekeningen is niet leuk, maar moet helaas toch gebeuren. Doe je het niet, dan krijg je daar vroeg of laat problemen mee. De rekeningen worden hoger, er worden incassobureaus ingeschakeld en er kan in een uiterst geval zelfs overgegaan worden tot inbeslagnames. Geen leuke dingen en dit wil je dus vooral voorkomen! Zo ook Jocelyn, die altijd te laat met het betalen van rekeningen is. 

Niet breed

“We hadden het vroeger niet breed thuis, elke (toen nog) gulden moest drie keer worden omgedraaid. Als ik een nieuwe winterjas nodig had, ging ik eerst maar eens kijken wat de net iets oudere buurmeisjes nog hadden liggen van voorgaande jaren. En was er een betaald schoolreisje? Dan lieten mijn ouders mij klusjes in huis doen om te compenseren voor de door hun gemaakte kosten,” vertelt Jocelyn.

Lees ook: Deze lichaamsdelen zullen op termijn verdwijnen

Trots

Jocelyn nam zich voor zich drie slagen in de rondte te werken, zodat haar kinderen het beter zouden krijgen dan zij vroeger. “En dat is absoluut gelukt! Ik ben er erg trots op hoe ik mijn hoofd als alleenstaande moeder zelfstandig bovenwater kan houden. We wonen in een leuk appartement, kunnen elk jaar op vakantie en als de kinderen een jas nodig hebben, dan krijgen ze die.”

te laat met het betalen van rekeningen

Sparen

De baan van Jocelyn levert genoeg op dat ze elke maand zelfs geld kan sparen. “Ik heb er een heuse sport van gemaakt! Mijn ouders hadden vroeger nul reserves en dat wilde ik echt anders doen. Ik wil meteen een nieuwe wasmachine als de oude stuk is en als de kinderen later gaan studeren wil ik dat kunnen betalen.” Het spaarbeleid van Jocelyn heeft ervoor gezorgd dat ze ruim 20.000 euro opzij heeft kunnen zetten. “Een heleboel geld en dat bedrag groeit elke maand.”

Te laat met het betalen van rekeningen

Ondanks het feit dat Jocelyn ruime reserves heeft, is ze altijd te laat met het betalen van rekeningen. “Geen financiële moeite, maar mentale moeite. Ik stel het maar uit, omdat ik het heel vervelend vind om mijn betaalrekening op die manier te zien slinken. Zo blijven energierekeningen, bol.com-facturen en gemeentelijke heffingen veel te lang openstaan. Zo lang, dat er eigenlijk altijd een deurwaarder aan te pas moet komen… Ik heb er twee keer per week eentje aan de deur. Inmiddels vraag ik van sommigen zelfs hoe het met de kinderen of hun zieke moeder is.”

Lees ook: Dit zijn de dingen waar we ons heet meeste voor schamen bij de huisarts

Oppotdrang

Jocelyn schaamt zich heel erg voor het uitstelgedrag rondom het betalen van haar rekeningen. “Het is gewoon dom. Vooral omdat ik het geld wél heb, maar het niet van mijn rekening wil zien verdwijnen. Het lijkt wel of ik door de tekorten van vroeger nu een soort oppotdrang heb. Gek dat het betalen van rekeningen zo veel pijn doet, maar dat ik geen moeite heb met het kopen van een luxe jas voor mijn kind of het boeken van een dure vliegreis in de zomer. Zo lang in het maar meteen betaal.”

Besef dat het anders moet

Laatst heeft Jocelyn berekend wat ze in 2019 aan deurwaarders extra kwijt was door te laat met het betalen van rekeningen te zijn. “Ik heb meer dan 1000 euro teveel betaald! Wat een bedrag zeg… Het feit dat mijn spaarrekening 1000 euro meer zou kunnen bevatten heeft mij wel doen inzien dat het anders moet. Maar hoe? Het is voor mij nog steeds een strijd.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

1 reactie

Heidie -

Stel automatische incasso’s in, betaal je online bestellingen altijd vooraf.
En denk eens na hoe vervelend je het maakt voor bedrijven door rekeningen niet te betalen die je wel kunt betalen.
Blijf dit een probleem, ga daar eens met een professional over praten, bv. algemeen maatschappelijk werk, zou ik zeggen.

Reageer ook