fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je tuintafel in de herfst dekken? Zo doe je dat!

Voor het geval je nog niet naar buiten hebt gekeken, de herfst is begonnen! Regen, regen, kou….maar soms dus ook nog wel eens een zachtere dag met een klein zonnetje. Juist op deze dagen is het gezellig om nog een keertje in de tuin te eten (wel met een lekker dekentje over je knieën natuurlijk voor wat extra comfort). Hoe leuk is het dan om het allemaal nog wat extra herfstig aan te kleden?! Je tuintafel in de herfst dekken? Zo doe je dat!

Maak gebruik van herfstige kleuren

Herfst betekent dat je op zoek kunt gaan naar allerlei verschillende gekleurde bladeren, dennenappels en kastanjes. De kleuren van de herfst zijn onmiskenbaar warm en uitnodigend. Denk aan diep oranje, rijke bordeauxrood, goudgeel en aardse bruintinten. Stop alles in een mooie schaal, of verwerk het in een herfststukje. Je zou ook de bladeren kunnen drogen en onder een doorzichtig tafelzeil kunnen leggen. Deze kan dan dienen als tafelkleed tijdens het eten.

Pompoenen en kalebassen

Pompoenen en kalebassen zijn iconische herfstdecoraties en ik ben er zelf dus echt dol op (houd wel goed in de gaten of ze niet gaan rotten). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en kunnen gemakkelijk worden gebruikt om tuintafels op te fleuren. Plaats een aantal kleine pompoenen en kalebassen in het midden van de tafel, snijd ze uit zodat je er kaarsen in kunt plaatsen voor een extra gezellig effect. Je kunt kaarsen overigens ook in decoratieve houders, lantaarns of glazen potten (laat deze beschilderen door de kinderen) neerzetten.

Herfstbloemen

Herfstbloemen, zoals chrysanten, zonnebloemen en dahlia’s, kunnen ook een prachtige aanvulling zijn. Kies een herfstboeket dat past bij de kleuren en het thema van je tafeldecoratie. Plaats de bloemen in vaasjes of kleine potten en verdeel ze over de tafel. Bloemen voegen niet alleen kleur toe, maar verspreiden ook een heerlijke geur. Verder kun je ook nog een aantal mooie takken in een vaas plaatsen voor nog wat extra sfeer.

Seizoensgebonden servies

Maak je herfsttafel helemaal af met seizoensgebonden servies. Kies borden, schalen en kopjes met herfstmotieven of kleuren. Dit maakt de hele ervaring nog specialer. Geen behoefte aan speciaal servies? Je kunt ook herfstige servetten en andere tafelaankleding kopen in de winkel. Zelf aan de gang? Laat je creativiteit de vrije loop en voeg een persoonlijk tintje toe. Maak bijvoorbeeld zelfgemaakte naamkaartjes of menukaarten met herfstthema. Dit geeft net dat beetje extra voor de mensen die aanschuiven tijdens een herfstig diner.

Herfstige gerechten en drankjes

Bij een herfsttafel hoort natuurlijk ook herfstig eten en drinken. Serveer gerechten die passen bij het seizoen, zoals pompoensoep, appeltaart, geroosterde groenten, gepofte tamme kanstanjes en warme cider. Maak een speciale herfstcocktail of bied een selectie van herfstbieren aan om je menu compleet te maken.

Comfortabele zitplaatsen

Naast de tafeldecoratie is het ook belangrijk om comfortabele zitplaatsen te bieden aan je gasten. Voeg kussens en dekens toe aan je buitenstoelen zodat iedereen zich behaaglijk voelt, zelfs als de temperatuur begint te dalen. Wedden dat jullie een super leuke avond of middag hebben. Je gasten zullen zich dit nog lang herinneren. Heel veel plezier met alle voorbereidingen :-).

Eet jij in de herfst nog wel eens aan de tuintafel? En maak je er dan ook een feestje van? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Ook als je tips nog meer tips voor ons hebt. Vinden we super leuk en wie weet maak je er heel veel andere mensen blij mee :-). 

Afbeelding: Pexels – Tim Douglas

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook