fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je puber naar zolder: hoe pak je dat aan?

Weet je nog, dat schattige ledikant wat je samen met je partner in elkaar zette voor de komst van jullie kleine spruit? Die kleine kleertjes die aan de waslijn hingen……okay, voordat je verder terugdenkt aan ‘wat was’….kijk eens rond naar hoe het nu is. Geen idee hoe het kan hoor, maar mijn puber is inmiddels 1.80 cm met schoenmaat 45. Hij wil alles zelfstandig doen, maar als zijn fiets stuk is en er is een barbecue op school dat word ik geappt ‘of ik hem ff kan ophalen’. Overigens, als ik niet binnen 2 seconden reageer dan gaat mijn telefoon. Kinderen, je krijgt er zo veel voor terug! Toch moet ik er niet aan denken dat hij uiteindelijk de deur uit gaat. Hij groeit wel uit zijn kamer (komt door al die zooi), dus als we een grotere ruimte hadden dan verhuisde hij daarheen. Helaas hebben we dat niet, maar voor de mensen die dat wel hebben een aantal tips: je puber naar zolder: hoe pak je dat aan?

Planning en ontwerp

Bedenk van te voren goed hoe je de ruimte wilt indelen.  Neem alle afmetingen van de zolder goed op en maak een plattegrond op schaal. Houd rekening met eventuele schuine wanden en velux dakramen. Maak daarnaast ook een lijst van de benodigde meubels en accessoires, zoals een bed, bureau, stoelen, kasten en verlichting. Laat de puber hier wel een beetje in meedenken, het is tenslotte zijn/haar kamer (en op deze leeftijd wonen ze daar ook echt en zie je ze soms alleen aan tafel).

Opknappen en isoleren

Controleer de staat van de zolder en repareer schade meteen. Zorg er ook voor dat de ruimte droog en goed geïsoleerd is, het wordt tenslotte uiteindelijk gebruikt als een slaapkamer (al lijkt het misschien meer een rovershol). Schilder ook zeker de muren en het plafond in de gewenste kleuren om een persoonlijke touch aan het geheel te geven. Overweeg ook om een nieuwe vloer te leggen, zoals laminaat, tapijt of vinyl. Zorg daarnaast ook voor voldoende verlichting in de kamer door het ophangen van plafondlampen en/of wandlampen. Ook kan een bureaulamp handig zijn. Ik probeer mijn puber nog steeds uit te leggen dat met je gordijnen dicht in het halfdonker lezen niet zo goed is voor je ogen. Achja, je kunt het blijven roepen eh..

Meubels en opbergruimte

Misschien is het tijd om een nieuw bed aan te schaffen. Een tweepersoonsbed is wellicht nog niet nodig, maar iets nieuws is natuurlijk wel leuk. Kies voor een bed met een goed matras om eventuele rugklachten en slecht slapen te voorkomen. Een paar sets nieuw beddengoed erbij en wat kussens en klaar is Kees. Creëer ook zeker een studiehoek met een bureau, een bureaustoel en voldoende opbergruimte voor schoolspullen. Huiswerk maken aan de keukentafel is nou eenmaal niet zo handig als je tussendoor ook nog een spelletje wilt spelen en wilt bellen met je matties. Verder is het plaatsen van kasten ook erg belangrijk. Maak je geen illusies, de kleding ligt uiteindelijk overal behalve in de kast, maar goed, de optie om het op te bergen is er dan dus wel.

Hoe ziet de kamer van jullie puber eruit? We lezen het graag in de comments!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: cottonbro studio – Pexels

Reageer ook