fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je matras onderhouden en reinigen doe je zo!

Je matras onderhouden en reinigen doe je zo!

Hoe lang gebruik jij het matras waar je op slaapt al? Ik bedacht me juist van de week, toen ik ziek in bed lag, dat onze matrassen in gebruik zijn sinds 2014. Nu zijn wij zuinig op onze matrassen en reinigen we ze ook regelmatig. Daarnaast liggen ze overigens ook nog steeds erg goed. Zoals jullie inmiddels van me gewend zijn dook ik er eens in (niet in bed hoor :-)) en vertel ik meer over: je matras onderhouden en reinigen doe je zo!

Gemiddeld acht tot tien jaar

Gemiddeld genomen is het zo dat je ongeveer iedere acht tot tien jaar je matras zou moeten vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen en voorkom je dat je matras onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren zoals de kwaliteit van het matras en het type. Daarnaast heeft ook de hoeveelheid zweet die je tijdens het slapen verliest te maken met de levensduur. Gedurende de nacht verlies je gemiddeld meer dan een liter vocht via je ademhaling, maar ook door middel van transpireren. In ernstige gevallen is dit zelfs 1 liter transpiratie per nacht. Dit vocht trekt erg snel in je matras en kan dus leiden tot een kortere levensduur van jouw matras.

Matras onderhouden doe je zo

Het goed onderhouden van je matras is belangrijk. Ben je benieuwd hoe jij je matras het beste kunt onderhouden? Ik geef je graag een aantal tips om dit op een gemakkelijke manier te doen. Zet het ook zeker in je huishoudschema of op de planner, zodat je het ook niet kunt vergeten!

Wekelijks reinigen

Door je matras wekelijks te reinigen, voorkom je dat vuil in het matras trekt. Stofzuig je matras iedere keer dat je je bed verschoont. Hiermee verwijder je onder andere huisstofmijt, huidschilfers, vuil en stof. Geknoeid op je matras? Zorg dat je deze vlekken zo snel mogelijk verwijdert.

Matras regelmatig omkeren

Omdat je iedere nacht op dezelfde plekken in bed ligt, oefen je dus ook steeds op dezelfde plaats druk uit. Hierdoor kan er een kuil ontstaan in het matras, wat er voor kan zorgen dat het matras gaat slijten. Het is dus belangrijk om je matras regelmatig te keren. Maak je gebruik van twee losse matrassen in een tweepersoonsbed en hebben deze dezelfde stevigheid? Wissel deze dan ook eens om. Iedereen slaapt op een andere manier, dus oefent op een andere manier druk uit.

Maak gebruik van een topper

Als je een topmatras (topper) gebruikt verhoog je de levensduur van je matras. De druk vermindert op het matras en daarnaast beschermt deze toplaag het matras tegen vocht en huidschilfers. Een topper gaat zo’n drie tot vijf jaar mee, maar zal dus wel bijdragen aan een langere levensduur van het matras zelf.

Ventileren die handel

Door je slaapkamer en matras iedere dag te ventileren (leg je bed open neer in plaats van het helemaal op te maken) voorkom je dat het vocht van de nacht te diep in het matras kan trekken. Bacteriën krijgen dus minder snel de kans om zich te nestelen. Dit zorgt ervoor dat het matras langer veerkrachtig en hygiënisch blijft.

Hoe merk je dat je toe bent aan iets nieuws?

Uiteindelijk ben jij zelf de belangrijkste indicator, als het aankomt op de levensduur van jouw matras. Hoe word je wakker? Heb je goed geslapen en ben je uitgerust? Dan is je matras waarschijnlijk nog niet direct aan vervanging toe. Slaap je slecht en word je vermoeid wakker? Dan zou het tijd kunnen zijn voor een nieuw matras. Weet je niet goed waar je voor moet kiezen, vraag dan altijd om advies aan een professional om hierin te adviseren.

Hoe vaak reinig jou jouw matras? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding: Karolina Grabowska – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook