fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je oude relatie goed afsluiten voor je een nieuwe aangaat is belangrijk! Maar hoe doe je dat?

Myra loopt na een meeting van haar werk naar de trein als ze achter zich haar naam hoort roepen. Ze draait zich om en kijkt recht in de ogen van de man op wie ze jaren geleden smoorverliefd was. Ze begroeten elkaar alsof er geen tijd voorbij is gegaan. Even is ze terug bij toen. Hun mooie momenten. Het gevoel van volle overgave aan de liefde dat ze bij hem had. Maar ook de onduidelijkheid en hoe hij uiteindelijk is weggebleven zonder het echt af te sluiten. Haar in verwarring achter latend.

Geraakt

Beduusd zit ze in de trein naar huis. Deze bliksemontmoeting raakt haar meer dan ze had gedacht. Misschien is er altijd in haar nog een stukje hoop gebleven dat hij terug zou komen. Ergens voelt ze ook dat dat het stukje is dat ze nog niet weer heeft open gesteld voor een ander, al heeft ze weer een nieuwe relatie. Met mij bespreekt ze wat ze met dit gevoel kan doen. Moet ze dit nog met hem delen? Ze wil niet meer met hem verder. Wel heeft ze het nodig om dat stukje hoop of overgave dat ze daar bij hem heeft achtergelaten weer in haar leven toe te laten.

Goed afronden

Voor dat je je weer vol kunt geven in de liefde is het belangrijk om de relatie die je daarvoor had goed af te ronden. Met Myra bespreek ik dat ze dat op verschillende manieren kan doen. Het liefst zou ze hem vertellen hoeveel ze van hem gehouden heeft en hoe ze gehoopt heeft dat het tussen hen verder was gegaan. Maar ook dat het haar zo pijn gedaan heeft dat hij naar haar niet duidelijk is geweest waarom hij niet verder kon en waarom hij stilletjes verdwenen is.

Verhaal compleet maken

Wat helpt bij heling van oud zeer is om het verhaal compleet te maken. Het zou Myra kunnen helpen om in een gesprek met hem te horen wat er bij hem speelde en te weten wat haar eigen aandeel was in het geheel. Al is dit een hele mooie manier om het af te ronden, ze heeft daarvoor wel hem nodig en ze weet niet of hij daarvoor open staat. Denkt hij dat ze dan toch weer iets met hem zou willen starten? Een van de eerste dingen die hij tegen haar zei op het station was dat hij weer een nieuwe relatie had. Maar daar is het haar niet om te doen.

Ook zonder hem

Een andere vraag is of Myra zich nog wel zo kwetsbaar wil opstellen naar degene die bij haar de pijn heeft veroorzaakt. Dat is iets om bij zichzelf goed na te gaan. In elk geval is het belangrijk dat ze die liefde goed afsluit en dat verloren stukje zichzelf weer toe eigent. Zonder zijn inmenging kan ze dat ook zelf doen door bijvoorbeeld in een brief aan hem te schrijven hoe het voor haar was. Die hoeft ze hem niet te sturen, het gaat om de uiting en de beweging in zichzelf. Om het af te sluiten zodat ze weer vol in de liefde verder kan in haar eigen leven.

Myra gaat nog even nadenken en voelen wat ze hiermee wil gaan doen.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook