fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest Je mooie motor van Johannes von Borstel

Toen Sandra mij vroeg of ik het boek Je mooie motor van Johannes von Borstel wilde lezen hoefde ik niet langer dan een hartslag na te denken. Natuurlijk, een boek over het hart, ons meest belangrijke orgaan. Zodra dit stopt met kloppen, is het met ons gedaan. Ik wilde me er wel eens in verdiepen, zeker omdat mijn vader te jong is overleden aan hartfalen. En dus begon ik vol goede moed aan dit boek, in de hoop dat de medische termen enig begrip van de materie me niet in de weg zouden zitten. Ik ben tenslotte geen medicus.

Ambulancemedwerker

Wat al meteen opvalt zodra ik de eerste bladzijden lees,  is de vlotte en aangename schrijfstijl. De schrijver gebruikt veel beeldspraak  om moeilijke medische begrippen en alles wat met ons hart samenhangt, uit te leggen. Uit de wijze waarop hij ons inzicht probeert te geven in de werking van het hart, blijkt zijn intrinsieke fascinatie voor en grote deskundigheid over dit  onderwerp. Al op jonge leeftijd werd hij geraakt door medische onderwerpen en dan vooral het hart en ging hij als vrijwilliger werken bij de afdeling eerste hulp in een ziekenhuis. Hij is ook jaren ambulancemedewerker geweest, waarover hij met boeiende voorbeelden verslag doet.

Een toneelstuk in vijf aktes

Johannes vergelijkt ons hart met een toneelstuk in vijf aktes van de geboorte tot aan de dood. Er liggen veel gevaren op de loer, die de werking van ons hart kunnen verstoren. Hij beschrijft ze, zoals stress, overmatig alcoholgebruik, roken, ongezonde vetten en teveel koolhydraten. Van dat laatste had ik eerlijk gezegd geen idee.

Als mens heb je een redelijke invloed op het gezond houden van je hart, zoals humor, gezond leven en ‘goed naar je hart luisteren’, letterlijk.  Nu heeft waarschijnlijk niemand zomaar een stethoscoop ter beschikking,  maar bij de biologielessen vroeger, leerde je al om met de secondewijzer op een horloge en een vinger op de aderen bij je pols, elkaars hartslag op te nemen.  Zeer de moeite waard om het weer eens te proberen.

Het babyhart is zo groot als een walnoot

Het boek bevat interessante weetjes. Ooit stilgestaan bij de grootte van een babyhart? Zo groot als een walnoot en het klopt twee keer zo snel als dat van een volwassene. Weet je wat de totale lengte is van alle bloedvaten aders, slagaders en haarvaten in ons lichaam?  Ben je ermee bekend dat er verschil zit in de functie en stroomrichting die aders en slagaders hebben?  En wat zegt de kleur van het bloed? Enig idee hoeveel factoren van invloed kunnen zijn op hartfalen of het dichtslibben van onze aderen?  Op al deze onderwerpen gaat hij op een duidelijke wijze in, soms gestaafd met voorbeelden, maar altijd met een positieve insteek.  Wat de burger moed geeft, is het groot herstellend vermogen van ons eigen lichaam, mits we signalen herkennen en het beste met ons lijf voor hebben.

Russisch Roulette

De titels van de hoofdstukken zijn goed gekozen, ook hier weer de beeldspraak om te verduidelijken wat er gaat komen. Zo gaat het hoofdstuk Russisch Roulette met het hart over de schade die roken aanricht. Als je weet dat er 4000 gifstoffen in tabaksrook zitten, waarvan er 40 kankerverwekkend zijn, dan raak je nooit meer een sigaret aan. De schrijver geeft ook tips over voedingsmiddelen,  die een positief effect hebben op ons lichaam en daarmee indirect op het hart, zoals blauwe bessen, meloen, judasoor, granaatappels, knoflook en peulvruchten. Sport (beweging) en seks zijn perfecte bezigheden, nuttig voor een goede werking van het hart. Dagen achtereen te lang slapen is niet goed, een gemiddeld van zeven uur nachtrust houdt een mens gezond.

Hartverwarmend cadeau

Interessant zijn de hoofdstukken waarin de aandoeningen worden beschreven, die voor hartproblemen of hart- en vaatziekten zorgen. We mogen de medische wetenschap dankbaar zijn dat er zoveel over bekend is en dat de medicatie en medische ingrepen van een hoogstaand en levensreddend niveau zijn.

Ik heb het boek met veel interesse en vooral plezier gelezen. Dingen die ik echt wilde onthouden, heb ik opgeschreven in een notitieboekje. Ik heb de e-book versie gelezen, maar mocht je nog een mooi en hartverwarmend cadeau zoeken voor iemand zoeken, dan kan ik het van harte aanbevelen.

Wil je meer (bestel)informatie over Je mooie motor, klik dan hier.

Lisanne Teeuwen (56), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook