fb
Damespraatjes Damespraatjes

Italië, land van culinair genot!

bracetto_daqui.jpg
Daar ging ik met mijn auto afgeladen naar de kookstudio waar een Italiaanse kookworkshop gehouden werd. Niet om Italiaans te koken, want dat was voorbestemd voor het illustere gezelschap van gekke, hippe, leuke mannen en vrouwen die zich daar zomaar voor op gegeven hadden. Maar om wat te vertellen over het magistrale wijnland Italië waar ik zo’n liefde voor heb opgevat. Waar ik de wijnen zo verrukkelijk van vind.

Aangezien ik in de ochtend gelijk met de kippen van stok was gegaan om eerst naar de hotelschool van de Business School Notenboom in Maastricht te rijden waar het wekelijkse portie vinologie gelardeerd met pitstops voor proefmomentjes weer aan de beurt was, om daarna hetzelfde in de middag in Eindhoven te herhalen, beloofde het een lang dagje te worden. Verbazingwekkend verplaatste ik me toch, ondanks auto’s en files, onverwacht snel van de Philipsstad naar het kleine plaatsje boven Amsterdam waar de kookstudio gevestigd is.

De navigatie raakte behoorlijk in de stres in het kleine centrum. Het was namelijk geheel opgebroken…..’t Ja, dan is het lastig zoeken. Zelfs voor een navigatie.. Enfin, dankzij de nieuwe social media en wel Twitter, ja, want een telefoonnummer had ik
helaas ook niet, toch uiteindelijk in het goede pand beland. Prachtige studio aan het water in een oude fabriek.

frambozen.jpg
Iedereen bezig. Iedereen druk en interessant! Geweldig om de hilarische chaos van deze groep individuelen met gemeenschappelijk passie te aanschouwen. Er werd gehakt, geplukt, gelachen, gemaald, gebakken, gezweet en dat alles onder een vakkundige tweekoppige vrouwelijke leiding! De recepten die ik van tevoren had mogen inzien, waarover men stond te blazen en te puffen, waren heerlijk Italiaans en werden voor de volle honderd procent van verse produkten bereid.
Van de olijfolie tot de truffeltapenade. Van de panna cotta en tot het frambozentaartje aan het einde.

Voorbereid als ik was, trok ik eerst maar eens een Prosecco Frizzante open. Simpel, eerlijk, uiterst eenvoudig Italiaans bubbelend vocht, de “Proso met het labeltje” zeggen wij altijd liefkozend.

Voor mij was het een avondje theater waar ik weliswaar een kleine bescheiden rol in moest spelen, maar waar ik vooral kon rondwandelen, genietend van het spektakel en de vrolijke kookpogingen van het leergierige volkje. Ik filmde wat, maakte foto’s en natuurlijk vertelde ik tussendoor over Italië, de druiven, het land, de wijnen…..en passant iedereen uitgenodigd voor de het spektakelstuk bij ons in het pakhuis. Ons vineuze Springevent! De vrolijke Toso deed het prima bij de Italiaanse amuses ook al kwamen daar wel zeker zeven verschillende smaakprofielen voorbij marcheren.

Alle opeenvolgende gerechten had ik voorzien van een bijpassende begeleider. De terrine van aubergine en tomaat werd gedragen door een Italiaanse Bianco Salentino . De verse pasta met vongole vergezeld door een Siciliaanse Chardonnay . Hoofdelijke Ossobucco kreeg de stoere Massimo als partner en deksel op de pot, de afsluitende Panna Cotta, oh die glimlachte in haar vuistje naast Fior de Latte  van de distilleria Bottega uit Castello Roganzuolo. Extraatje was het verrukkelijke frambozentaartje waar de Brachetto d’Acqui van Cavallero zo guitig, fruitig bij uit de hoek kwam.

olijven.jpg
Het was weer een van die genietmomentjes in het leven. Die momentjes die je doen glimlachen en je laten beseffen dat het leven te leuk is om zomaar door je handen te laten glippen!

BuyYourWine Spring Event
Zondag 17 april vindt het in het oogspringende Wijnevent van BuyYourWine.com plaats. Lees meer over het SpringEvent.

Marja van Beek
BuyYourWine.com

byw_logo.jpg

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als
hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met
haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de
beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek
georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon
zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het
samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij
haar gasten en gaf haar veel plezier.
In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de
lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te
nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen
met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht
schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van
Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers
begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de
webwinkel BuyYouWine.com  en schrijft ze het blog byWine.nl

Reageer ook