fb
Damespraatjes Damespraatjes

Isolatie van je huis was nog nooit zo belangrijk!

Isolatie van je huis

Geen probleem hoor om een heerlijk warm huispak aan te schaffen, een extra dekentje op de bank te leggen en lekker dicht tegen elkaar aan te gaan zitten als je zo de energienota laag kunt houden. Maar denk ook aan de isolatie van je huis. Dat gaat je veel geld besparen.

Belang isolatie van je huis

Wie in een leuk, authentiek huis uit de jaren vijftig woont, weet dat de woning waarschijnlijk nauwelijks is geïsoleerd. Daar deed men toen niet aan. Maar steeds meer bewoners van oudere huizen, komen er wel achter: de kieren in deuren en ramen worden dichtgesmeerd en sommigen zijn zo wijs om Jan de isolatieman in de arm te nemen. Woon je in een nieuwbouwhuis, dan hoef je je waarschijnlijk niet druk te maken over de isolatie van je huis. Bij de wat oudere huizen moeten we echt een inhaalslag maken. Hoe? Daar kan Jan de isolatieman je bij helpen.

Wat wil je isoleren?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat wil je isoleren? Je dak? Je vloer? Je muur of je kruipruimte? Weet dat isolatie voor een constante temperatuur in je huis zorgt. Als je gaat isoleren is het niet meer nodig je verwarming continu aan te zetten en we hoeven je niet te vertellen dat je dat veel gaat schelen op je energienota. Een ander voordeel van isoleren is dat het soms geluid kan dempen. Dat kan prettig zijn als je een krakende vloer hebt, door geluidsisolatie te gebruiken horen jij en je buren dat gekraak van de planken minder.

Oke, dit wetende kun je nu gaan bepalen wat je wilt isoleren. Als je besluit je dak te isoleren, wordt er onderscheid gemaakt tussen een hellend en een plat dak. Een hellend dak wordt geïsoleerd vanaf de binnenkant, een plat dak kan ook van buitenaf worden voorzien van isolatiemateriaal.

Isoleer je muur

Woon je bijvoorbeeld op een hoekhuis dan is het het overwegen waard om de muur te isoleren. Dat kan door een voorzetwand tegen een al bestaande muur te plaatsen. Maar ook kun je een spouwmuur aan de binnenkant van de buitenmuur van je woning plaatsen. Waar je ook voor kiest, het doel is hetzelfde: warmte vasthouden.

Kou van de grond

Vloeren kunnen ook koud en kil aanvoelen. Isoleren dus! Omdat hout een werkend materiaal is heb je daarvoor isolatiemateriaal nodig dat ademt. Bij een betonvloer maakt dat niet zoveel uit. Misschien heeft jouw huis een kruipruimte waarin je kunt staan. Dan is isoleren wat makkelijker. Is de kruipruimte echt heel krap dan kun je die isoleren door van die grijze parels erin te strooien.

Subsidie

Delen van je huis laten isoleren kan best een kostbare aangelegenheid worden. Gelukkig vindt de overheid het belangrijk dat er duurzaam wordt gebouwd en dat de nadruk op isoleren wordt gelegd. Duurzaamheid stimuleren bij eigenaren van oudere woningen doet de overheid door subsidies beschikbaar te stellen. Op die manier, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden, is het prima te doen om je huis te isoleren. En als je er niet uitkomt of informatie wilt, kun je altijd Jan de isolatieman contacten natuurlijk.

Isolatie van je huis: ben jij ermee bezig?

Ben jij bezig met de isolatie van je huis? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Jon Ly via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook