fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is het veilig om champignons rauw te eten?

Zelf vind ik het heerlijk om rauwe champignons te eten. Dunne plakjes door de sla en regelmatig stop ik er een in mijn mond als ik sta te koken en de champignons schoonmaak. Helemaal geweldig vind ik het om een stuk rauwe champignon in de kaasfondue te dopen. Terwijl ik dit opschrijf loopt het water me al in de mond.

Niet rauw eten!

Nu las ik laatst op de website van het Voedingscentrum dat rauwe champignons het stofje agaritine bevatten. Dit stofje is in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is mogelijk ook nog eens kankerverwekkend.  Ik schrok me rot toen ik dit las.

Wat is agaritine eigenlijk?

Volgens Wikipedia is agaritine is een gifstof die in de natuur voorkomt in verschillende soorten paddenstoelen, zoals champignons en shiitakes. De stof oxideert echter snel wanneer de paddenstoel wordt opgeslagen in een waterige oplossing, en verdwijnt ook door verhitting en bevriezing.

Hak ze de pan in!

Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar eet je grotere hoeveelheden bak of kook de champignons dan. Door smoren, stoven en bakken, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken. Als je de champignons in de koelkast bewaart dan daalt het agaritine gehalte ook.

Ik ben best wel geschrokken van dit bericht. Zal zeker geen rauwe champignons meer in mijn kaasfondue doen. Hooguit een klein plakje voor door de sla. Wist jij dat je net als rauwe kip ook beter geen rauwe champignons kunt eten?

Hier een heerlijk recept met champignons: Gevuld brood met champignonragout

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

En hoeveel champignons moet je eten om een ‘grote hoeveelheid’ van het stofje binnen te krijgen?

Reageer ook