fb
Damespraatjes Damespraatjes

Irma: “Mijn dochter wil dat ik voor haar lieg om haar te helpen”

Froukje, de dochter van Irma, is 16 jaar oud, zit in de vierde klas en speelt op hoog niveau korfbal. “Mijn man en ik hebben helemaal niets met sport. Na een lange dag werken plof ik het liefst gewoon op de bank en zet Netflix aan. Ik moet er niet aan denken om zo laat nog op pad te gaan voor een training. Froukje heeft dit jarenlang gedaan, maar nu haar trainingen steeds later worden en ze liever met haar vrienden afspreekt, heeft ze geen zin meer in korfbal. Nu wil ze dat ik voor haar lieg om haar vrij te stellen voor de rest van het seizoen. Maar moet ik dat wel doen…?” 

Veel talent

Acht jaar geleden begon Froukje met korfballen. “Twee meiden uit haar klas zaten erop en waren op zoek naar een nieuwe teamgenoot. Het leek Froukje leuk en dus deed ze een training mee. Ze was meteen gegrepen en bleek ook nog eens veel talent te hebben. Voor we het wisten speelde Froukje mee op een hoog niveau en moest ze meerdere keren per week trainen.”

Chillen met vrienden

Jarenlang haalde Froukje veel plezier en voldoening uit haar sport. “Maar sinds dit seizoen is dat anders. Steeds vaker had ze geen zin om te trainen en zag ze op tegen de wedstrijden. Haar leeftijdsgenootjes chillen ’s avonds en in het weekend samen. Froukje kan daar vanwege haar trainingen en wedstrijden niet bij zijn. Ergens begrijp ik dat wel.”

Teamsport

Omdat het korfballen Froukje steeds meer tegenstaat, spreken Irma en haar man met haar af dat ze na dit seizoen mag stoppen. “Ik wil dat ze het seizoen afmaakt, het is immers een teamsport. Ze heeft jaren in dit team gespeeld en ik vind het niet netjes om vroegtijdig de handdoek in de ring te gooien. Maar daar denkt Froukje anders over…”

Geblesseerd

Om onder de rest van de trainingen en wedstrijden van het seizoen uit te komen, heeft Froukje tegen haar trainer en team gezegd dat ze geblesseerd is aan haar knie. “Dit heeft ze zonder overleg met ons gedaan. Ik kwam erachter omdat er ineens bloemen voor haar bezorgd werden. Op het briefje stond: ‘Beterschap lieve Froukje! Groetjes, je hele team’. Toen ik vroeg waar dit vandaan kwam, heeft ze het opgebiecht. Ze ging al twee weken niet meer naar korfbal, maar sprak af met vrienden en vriendinnen.”

Meespelen

Irma is heel boos op Froukje. “Ze heeft tegen iedereen gelogen. Dat kan echt niet! Alleen wat de situatie nog lastiger maakt, is dat Froukje mij heeft gevraagd het blessure-verhaal mee te spelen. Dat als ik de coach of een van de kinderen of ouders tegenkom, dat ik dan niet zeg dat de blessure een verzinsel is.”

Wat moet ik doen

Veel moeite heeft Irma met de vraag van haar dochter. “Ik weet hoe klaar ze is met korfbal en dat ik haar echt onder de bus duw als ik het verhaal niet meespeel. Het liefste wil ik haar steunen en doen alsof ze er inderdaad vroegtijdig uit ligt vanwege een blessure. Aan de andere kant weet ik dat dit niet het beste is voor de opvoeding.”

Belangrijk opvoed-moment

Nino, de man van Irma, vindt dat ze het gewoon mee moet spelen. “Hij heeft niks met sport en al helemaal niet met korfbal. Ik weet dat hij het stiekem wel grappig vindt dat ze er op deze manier onderuit probeert te komen. Toch ben ik bang dat we hier een belangrijk opvoed-moment laten liggen als we het meespelen. Hoe kijken andere ouders hier naar?”

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

7 reacties

Hockeycoach -

Voor een team is er niets vervelender dan spelers die er met de pet naar gooien tijdens trainingen of wedstrijden. Het is vaak de misvatting van de ouders die vinden dat hun kind het seizoen af moet maken uit principe of als leermonent of iets dergelijks. Mijn advies: stop direct! De instelling van dit meisje, dat gewoon niet meer wil, is puur vergif voor het plezier van de rest van het team.

Vanessa -

Tja het gesprek aangaan met zijn drieën en een keer een uitzondering maken. Tegen je dochter (en man) zeggen dat je dit echt niet okay vind, maar dat je zelf blijkbaar ook onderschat hebt hoe klaar ze is met het trainen en de korfbal.
Voor de volgende keer dat een soortgelijk dilemma speelt, toch beter met elkaar in gesprek blijven. Voor nu meespelen en tegen je dochter zeggen dat ze kenbaar maakt dat ze helemaal met de korfbal stopt.

Fanatieke korfballer -

Ik zou met haar praten en uitleggen dat dit niet de oplossing was. Wel zou ik haar niet verplichten om door te gaan. Wat heeft je dochter er aan en wat heeft het team eraan. Ze weet echt wel wat toewijding is…dat heeft ze immers al jaren gedaan. Wel zou ik zeggen dat ze zichzelf moet afmelden en ook bij het team moet doorgeven wat de daadwerkelijke reden is.. daar leert ze veel meer van…wie weet krijgt ze dan wel wat “schuld ” gevoel tegen over haar team waardoor ze snapt dat het anders had gemoeten..
.. en je hebt kans dat ze volgende keer helemaal niks tegen je zegt….

Franka -

Idd
.ik zou zeggen ” je maakt het jaar af. Doe je dit niet dan ga je mij dit jaar terug betalen”. Daarbij zou ik haar nu al de opdracht geven dat ze nu al het gesprek aan gaat met het team en aangeeft dat ze gaat stoppen..zodat het team een nieuw teamgenoot kan zoeken..ook zou ik nu al duidelijke afspraken maken over het chillen.. ze is 16 dus echt uitgaan zit er niet in..of word dat ook de boel bedonderen. Weet nu al wat er gebeurt. De vraag of ze uit mag. Antwoord is nee. En dan toch gaan want ze gaat bij een vriendin slapen.. nu de sport voor liegen. Straks jullie.. ze loopt zo toch wel tegen de lamp. Want geheid dat ze zo de broer of zus of nicht van tegen komt.

Petra van Dorp -

Wow, wat een fijne, steunende en behulpzame echtgenoot die het grappig vindt dat zijn dochter liegt en bedriegt. Daar zou ik ook eens een stevig woordje mee spreken, als je je dochter toch onder handen neemt (met de woorden van Fiene en Joris, want die hebben gewoon gelijk).

Fiene -

Ik zou zeggen jij bent eraan begonnen, je gaat het afmaken. Dus ik ga niet voor je liegen, jij gaat zelf tegen je coach zeggen dat je er geen zin in hebt en dat je hebt gelogen. Zo makkelijk kom je er niet vanaf.

Joris -

Het is een teamsport, ja, maar los daarvan hebben kinderen ook te leren dat je afmaakt waar je aan begint. Je hebt commitment gegeven voor een jaarlidmaatschap. Afmaken dus.

Reageer ook