fb
Damespraatjes Damespraatjes

Internist legt uit waarom afvallen zo moeilijk is: “Gaat niet alleen om wilskracht”

Bijna een jaar na mijn bevalling, ben ik weer op het gewicht van voor mijn tweede zwangerschap. Om op het gewicht van voor mijn eerste zwangerschap te komen, moet er nog ongeveer 10 kilo af. Door gezond te eten, lekker te bewegen en me er vooral niet te druk over te maken, wil ik die laatste 10 kilo er het komende jaar afkrijgen. 10 kilo in een jaar is niet veel, maar bij mij werkt afvallen alleen als ik het rustig doe, op een manier die ik de rest van mijn leven kan volhouden. En zelfs dan is het soms lastig en komt er zo nu en dan weer een kilo-tje bij! Maar hoe komt dat toch, dat afvallen zo lastig is?

Veroordelen

In het televisieprogramma Knappe Koppen vertelt internist Liesbeth van Rossum waarom afvallen voor veel mensen zo moeilijk is. “We denken vaak dat het alleen om wilskracht gaat en denken dus dat iemand lui is en teveel eet en zo te dik wordt. Dat veroordelen we ook heel erg als maatschappij” zegt van Rossum. Volgens de wetenschapper spelen er veel meer factoren mee, zoals chronische stress en slaaptekort. En ook je genen moeten absoluut niet worden vergeten: 40 tot 70 procent van je gewicht is genetisch bepaald.

Bloedsuikerspiegel

De rol van je omgeving mag daarnaast ook niet over het hoofd worden gezien. Wist je dat alleen al het ruiken en zien van eten ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel daalt en je zin krijgt in wat lekkers? Probeer met z’n lage bloedsuikerspiegel nog maar weerstand te bieden tegen de ongezonde voedingsopties die overal verkrijgbaar zijn.

Diëten

Van Rossum legt uit dat afvallen bij iedereen anders werkt en dat er echt gezocht moet worden naar de manier die voor jou werkt. Waar ze wel stellig over is, is het vermijden van crash diëten: “Dit verstoort je hele hongerhormoonsysteem en zorgt er alleen maar voor dat je meer trek krijgt terwijl je verbranding omlaag gaat.”

WIl je de hele aflevering van Knappe Koppen met Liesbeth van Rossum terugzien? Dat kan hier!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook