fb
Damespraatjes Damespraatjes

In de agenda zetten: EK vrouwenvoetbal deze zomer!

ek vrouwen voetbal nederland

In 2017 wonnen onze Oranje Leeuwinnen op eigen bodem het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal. Komende zomer mogen onze dames die titel gaan verdedigen. Zet jij het EK vrouwenvoetbal alvast in de agenda?

EK 2021 in 2022

Het lijkt een beetje maf om in 2022 het EK vrouwenvoetbal 2021 in je agenda te zetten, maar het vindt toch echt pas komende zomer plaats. Dat zit zo: eigenlijk zouden de heren hun EK in 2020 afwerken, maar toen zaten we natuurlijk vol in de coronapandemie. Dat EK werd verplaatst naar de zomer van 2021, met als gevolg dat het EK voor vrouwen uitgesteld moest worden. Daarom vindt het EK vrouwenvoetbal 2021 nu plaats van 6 tot en met 31 juli 2022.

Poule

Het EK vrouwenvoetbal vindt plaats in Engeland. Daar treedt Nederland op 9 juli om 21:00 voor het eerst aan, en wel tegen Zweden. Verder zit Nederland in de poule met Zwitserland en zou het ook met Rusland in de poule zitten. Dat land is echter geschorst van het eindtoernooi vanwege de Russische inval in Oekraïne. Vooralsnog is niet duidelijk of daar een ander land voor in de plaats komt.

Primeur in het vrouwenvoetbal

Het vrouwenvoetbal is nog in opkomst, maar die opkomst gaat gelukkig vrij hard. Het gevolg is dat er op het komende Europees Kampioenschap voor vrouwenvoetbal een primeur valt te beleven voor dat toernooi. Voor het eerst wordt op een EK voor vrouwen namelijk gebruikgemaakt van een videoscheidsrechter (VAR) en doellijntechnologie. Dat betekent niet alleen dat het spel eerlijker moet worden, maar ook dat er genoeg na te praten valt over ingrepen of het ontbreken daarvan door de VAR.

Leuker dan mannenvoetbal

Natuurlijk is er alle reden om te gaan kijken naar dit voorname toernooi binnen het vrouwenvoetbal. Het vrouwenvoetbal gaat veelal gepaard met minder aanstellerij en tijdrekken, waardoor er meer zuivere speeltijd is. Vrouwelijke voetballers besteden namelijk gemiddeld maar de helft zoveel tijd aan over de grond rollen na een overtreding, het vieren van een doelpunt en het veld verlaten bij een wissel. Daarnaast is er minder sprake van vedettes en ego’s en is de teamgeest voelbaar. Ook zijn de interviews met de Oranje Leeuwinnen vaak een stuk leuker en enthousiaster dan bij de heren.

Een mooi vooruitzicht dus voor komende zomer. Nederland heeft een goede selectie, dus het is het waarschijnlijk dat het niet bij de poulefase blijft en Nederland meespeelt om de prijzen!

Photo by Rhett Lewis on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Nee, zet ik niet in de agenda.

Reageer ook