fb
Damespraatjes Damespraatjes

Imre: “De cadeaus van mijn broer aan onze kinderen kunnen écht niet”

Hoe ga je om met cadeautjes die aan je kinderen worden gegeven? Imre piekert zich suf. “Mijn broer koopt voor ons zoontje Pim en dochter Robin cadeautjes de gewoon écht niet kunnen. Mijn man en ik ergeren ons groen en geel maar vinden ook: een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.”

Dag leuke vriendin

Het is iets van de laatste twee jaar. “Mijn broer Ronald had een super leuke vriendin met wie ik het heel goed kon vinden. Maar hij had niet genoeg aan haar en nam er nog een vriendinnetje naast en daar kwam mijn voormalig schoonzus achter. Ze aarzelde geen moment en verbrak de relatie gelijk, tot groot verdriet van mijn broer. Maar ja, berouw komt na de zonde he?” Die voormalige vriendin had een goed gevoel voor cadeautjes kopen en onze kinderen waren altijd blij met wat ze voor hen had uitgezocht. Ze lette altijd goed op of het speelgoed bij de leeftijd van de kids paste.”

O no, een drumstel

Nu Ronald vrijgezel is, moet hij zelf op jacht voor zijn neefje en nichtje. “Het eerste cadeautje dat hij zelf had gekocht, was dramatisch. Want waar kwam hij mee aan? Met een drumstel voor kinderen. Nou elke ouder die dit leest weet precies hoe dat gaat: je kind ramt de hele dag op dat muziekinstrument en jij wordt er horendol van. Het drumstel opruimen is geen optie, dat kun je niet maken. Ik heb Ronald wel gevraagd om voortaan even te overleggen wat hij de kinderen wil geven.” Dat kan Imre wel zeggen, maar haar broer trekt zich daar weinig van aan.

Een strijkplank?! Hoezo?

Toen Robin vijf werd, was ome Ronald natuurlijk ook van de partij. “Hij kwam binnen met een enorm pakket. Prachtig ingepakt in knalroze prinsessenpapier. Robin was dolenthousiast. Ze scheurde het papier eraf en liet opgetogen zien wat ze had gekregen: een strijkplank met strijkbout. Verbaasd keken mijn man Victor en ik elkaar aan: wat was dit nou voor een rolbevestigend cadeau? Waarom kreeg onze dochter een strijkplank? “Ik vroeg het toen ik Ronald in de keuken trof. ‘Ah joh, zussie, dat is toch leuk? Kan dat meidje lekker leren strijken. Want je weet: jong geleerd is oud gedaan’ en weg was-ie. Ik liet het maar even zo want ik wilde de feestvreugde niet bederven.”

Een prinsessenjurk is voor meisjes

Imre laat het gaan, omdat ze ook geen ruzie met haar broer wilde. Maar toen hij met Kerst Pim een graafmachine gaf, was ze er wel een beetje klaar mee. “Pim had op zijn verlanglijstje een prinsessenjurk gezet. Maar Ronald weigerde die voor hem te kopen. ‘Hou op hoor Im, je laat je zoon niet in een jurk rondlopen’ vond hij. De graafmachine die hij aan Pim gaf, viel bij onze zoon wel in goede aarde en we hoorden hem niet meer over de jurk. Toch balen Victor en ik ervan dat Ronald steeds met dat gendertypische speelgoed aankomt. Het is zo rolbevestigend, dat is niet meer van deze tijd toch? ‘Imre, meisjes willen moedertje spelen en jongens racen met auto’s. Kijk nou hoe leuk ze het vinden!’, zegt hij dan. Het klopt, de kinderen vinden alle cadeaus van hun oom geweldig. En toch wil ik het eigenlijk niet hebben.”

Ik wil het niet!

Maar Imre weet niet hoe ze het moet aanpakken en hoe ze haar broer duidelijk kan maken dat ze dit niet wil. “Mijn beste vriendin vindt dat ik moet ophouden met zeuren en blij moet zijn dat Ronald zo z’n best doet om cadeautjes te kopen. ‘Kijk naar je kinderen ‘ zegt ze dan, ‘die vinden het hartstikke leuk en daar gaat het toch om?’ Ik weet het niet hoor…”

Wat vind jij? Moet Ronald gewoon kopen wat zijn zus hem vraagt? Of is het juist leuk om zo’n dwarskont als oom te hebben? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding:  Conscious Design via Unsplash

12 reacties

Iemand -

Sorry maar stel je niet aan, die man geeft een kado waar niks mis mee is! Als je hier al iets van vind ben je een zeur met een moeilijk leven

Jan -

Kan toch geen kwaad om eerst even met de ouders te overleggen. Je kunt dan je kadokeuze motiveren. Of horen hoe het er bij staat. Ik heb eens een brandweerauto aan een dochtertje van een vriendin willen geven, maar was er onzeker over. Van te voren overlegd, geen enkel probleem en het bleek een groot succes. Iedereen gelukkig.

Joris -

Wat is er nou weer mis met de genoemde cadeaus als de ontvanger er blij mee is? Enige uitzondering is alles dat lawaai maakt; dat is voor niemand leuk. Stel je verder even aan, met aan jaarlijks cadeautje dat je zelf niet zou geven…

Elco -

Imre had volgens mij beter geen kinderen krijgen. Ik had haar geen cent gegeven.

Astrid -

Ik denk dat moeder een probleem heeft en niet haar broer. Laat jongens jongen zijn en meisjes een meisje. Stamp dat woke er niet in en een prinsessenjurk voor een jongen 😂😂 laat me niet lachen daar ga je toch niet in mee? Ik speelde vroeger ook mee met mijn broers en vader hun Märklin treinen stad maar ik was wel meisje meisje en ook echt een meisje … Snap je 😃 Ik werd niet bestempeld dat ik daarom jongen wilde zijn. Mensen kunnen niet meer nadenken, zitten vast in dat idiote woke gedoe. Ik sta volledig achter haar broer. Maar drumstel kan ik me wel iets bij voorstellen, daar zou ik ook knettergek van worden.

Henk Jan -

Imre heeft psychische klachten en dat schuift ze graag op haar broer en kinderen. Het zijn cadeautjes voor de kinderen, niet voor jouw genderagenda.

Karin -

Met dat drumstel heb je echt een punt. Dat kan echt niet zonder overleg. Dat en bijvoorbeeld huisdieren aan kinderen geven zonder overleg met de ouders. Grrrrrr. Maar verder kan je zelf met je eigen cadeau’s en aandigheidjes ruimschoots zorgen dat de gendertypering een beetje binnen de grenzen blijft. En laat de kids ook met elkaars cadeau’s spelen.

sven -

Mijn dochter heeft een speelkeuken , strijkplank , modderkeuken, speelwasmachine, prinsessenkleed, noem het maar op , maar is eveneens aan het basketten, met het vliegtuig op afstandsbediening aan het spelen, met de zitmaaier aan het rijden pfff al dat gender gedoe , laat kinderen kinderen zijn en spelen met wat zij willen , als mijn zoon een prinsessenkleed wil , heb ik er geen probleem mee maar dat vraagt hij gewoon niet, dus ik ga het ook niet aansporen.

Lisanne -

Wie denkt hier aan de kinderen zelf? Zij vinden het toffe cadeaus en het is hun feest. Laat ze!

Nadja -

Wat ik lees is ik ik ik en nog eens ik. Jij wil het niet hebben om het niet genderneurtraal is. Terwijl jou kinderen het geweldig vinden. Wat jij nu wil ik he menig over brengen naar de kinderen die speelgoed voor hun geslacht zichtbaar leuk vinden. Ik zou zeggen kijk naar wat je kinderen leuk vinden en niet naar wat jij wil. Maar goed het zijn natuurlijk jou kinderen en jou opvoeding.

Julie -

Sorry maar je kids vinden het helemaal geweldig en jij wil jouw visie, die tegen hun natuurlijke ontwikkeling ingaat, opdringen op je kids. Uiteraard is dat je recht maar dat is het ook van miljoenen ouders die dat soort cadeautjes juist wel willen voor hun kids. Maar die worden natuurlijk bestempeld met ‘rolbevestigend’. Ga toch in therapie met je ‘ik wil het niet!’

Fiene -

Het gaat dus meer om dat je broer gendertypische Kadootjes mee neemt. Tja of je bespreekt het met je broer.. of net wat je vriendin zegt hou op met zeuren en accepteer het.
De kinderen malen er echt niet om hoor, die vinden het allleen maar leuk.

Reageer ook