De Rijksdienst Digitale Infrastructuur voert momenteel een onderzoek uit naar de mate van stralingsemissie van de iPhone 12. In het geval van een geconstateerde overschrijding van stralingsnormen, kan overwogen worden om de verkoop van deze telefoon in Nederland stop te zetten. In Frankrijk is momenteel een tijdelijk verbod op de verkoop van de iPhone 12 van kracht. Europese regelgevende instanties werken gezamenlijk aan steekproefsgewijze controle van de stralingsniveaus van mobiele telefoons. Een test van de Franse toezichthouder ANFR heeft aangetoond dat de iPhone 12 de toegestane stralingslimieten overschrijdt.
In Nederland
In Nederland houdt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) toezicht op de naleving van de stralingsnormen door smartphones. Een woordvoerder van de RDI heeft bevestigd dat ze op de hoogte zijn gebracht van de testresultaten van de Franse toezichthouder. “We zullen echter eerst in overleg treden met Apple voordat we verdere stappen overwegen”, bevestigde een woordvoerder tegen Nu.nl. Indien de RDI tot de conclusie komt dat de iPhone 12 te veel straling uitzendt, kan dit ook in Nederland leiden tot een onderbreking van de verkoop. Vooralsnog is dat niet aan de orde.
Hoe weet ik of ik een iPhone 12 heb?
Als je niet zeker weet welke iPhone jij hebt, dan kun je dit op verschillende manieren zien.
- Modelnummer controleren:
- Ga naar de “Instellingen” op je iPhone.
- Tik op “Algemeen.”
- Tik op “Info.”
- Zoek naar “Model” of “Modelnummer.” Het modelnummer bestaat uit een reeks cijfers en letters, bijvoorbeeld “A1234.”
- Controleren op de achterkant:
- Als je een oudere iPhone hebt, kun je het modelnummer vaak vinden op de achterkant van de telefoon, onderaan. Het modelnummer wordt meestal gevolgd door de CE-markering.
- Identificatie aan de hand van uiterlijke kenmerken:
- Elk iPhone-model heeft vaak specifieke uiterlijke kenmerken die kunnen helpen bij de identificatie. Bijvoorbeeld, het aantal en de plaatsing van de camera’s aan de achterkant, de aan-uitknop die mogelijk van plaats is veranderd bij recente modellen, enzovoort.
- Raadpleeg de officiële Apple-website:
- Als je het modelnummer hebt gevonden, kun je de Apple-website bezoeken en zoeken naar dat specifieke modelnummer om te achterhalen welke iPhone je hebt.
- Neem contact op met Apple-ondersteuning:
- Als je nog steeds twijfelt over welk iPhone-model je hebt, kun je contact opnemen met de Apple-ondersteuning. Ze kunnen je helpen het model te identificeren op basis van het modelnummer of andere kenmerken.
Wat moet ik met mijn iPhone 12 doen?
Volgens Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromachnetische Velden is de kans op gezondheidsproblemen vrijwel nul. De normen in Nederland zijn streng, maar ze zijn er niet voor niets. Mensen met bepaalde aandoeningen zouden er wél last van kunnen krijgen. “Door de straling van een telefoon warmen delen in ons lichaam een heel klein beetje op. Dat kan gezondheidsschade veroorzaken bij mensen die deze warmte door een aandoening niet goed kunnen afvoeren”, vertelt Berlage tegen Nu.nl.
Je hoeft op dit moment dus niets te doen en je kunt je iPhone 12 vooralsnog gewoon blijven gebruiken. Maak je je zorgen, heb je last van gezondheidsklachten of vertrouw je de situatie niet, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan bespreken wat verstandig is.
Praat mee
Heb jij een iPhone 12? Blijf jij hem gewoon gebruiken? We zijn heel benieuwd.
Afbeelding: Daniel Romero via Unsplash
Hoe spiegel ik de selfie camera van mijn iPhone?
Smartphones worden al jarenlang uitgebracht met in ieder geval één camera aan de achterkant en één camera aan de voorkant. Met deze twee camera’s kun je zowel foto’s van de wereld om je heen maken als foto’s van jezelf. Door de jaren heen zijn veel smartphone-ontwikkelaars verder gegaan met dit concept. Zo zijn er tegenwoordig smartphones met verschillende camera’s op de voor- en achterkant van het toestel verkrijgbaar, zodat je nóg meer diverse foto’s kunt maken… LEES HIER VERDER!
Lems -
Ik gebruik hem wel maar ben toch huiverig ,stel dat je later lichaamelijke problemen heb wie draait er dan voor op ?