fb
Damespraatjes Damespraatjes

Klaaske: ‘Iedereen wil weten van wie mijn dochter zwanger is’        

Ach, Klaaske is zo trots als een pauw. “Mijn dochter Jirina is zwanger. Vijf maanden nu en het wordt duidelijk zichtbaar.” Het prachtige buikje zorgt ervoor dat iedereen vragen stelt aan Klaaske. “Je dochter is toch single? Wie is de vader? Ik ben verbaasd over de vrijpostige vragen die me worden gesteld.”

Diep in haar hart had Klaaske het leuk gevonden als haar enige dochter een fijne relatie zou hebben en samen met haar partner een kindje zou krijgen. “Maar dat is helaas niet zo. Jirina is heel bewust zwanger zonder een relatie te hebben. Ze is nu 36 en al een hele tijd single. Het ziet er niet naar uit dat er tussen nu en vier jaar een relatie voor Jir inzit. Haar laatste relatie is op een niet zo’n leuke manier geëindigd waardoor ze even haar buik vol heeft van relaties.” Dat er geen grote liefde in het leven Jirina is belemmert haar niet om moeder te worden.

Zag ik het nou goed, je dochter zwanger?

Kennissen en vrienden van Klaaske weten van de relatiegeschiedenis van Jirina en zijn des te verbaasder dat ze toch zwanger is. “Ik heb Jirina beloofd tegen niemand te zeggen dat ze zwanger is. Vind ik ook geen probleem, maar nu groeit haar buik en is het duidelijk zichtbaar dat ze in verwachting is. Een aantal van mijn vriendinnen is Jirina tegengekomen en heeft niets gezegd. Maar wel tegen mij. Het lijkt erop dat iedereen nu vragen aan mij gaat stellen.” De vragen die worden gesteld, zijn super subtiel opgebouwd. “Hoe gaat het met je dochter? Dat is vaak de eerste vraag en daarop kan ik prima antwoorden. Vervolgens komt de vraag: zag ik nou goed dat ze zwanger is? Gaat alles wel goed? En heeft ze nu dan toch een relatie? Of deze: ‘wat dapper dat ze zonder partner toch zwanger wil zijn’. Ik vind dat je dat niet kunt zeggen.”

Ik verheug me erop

Klaaske merkt dat ze het vervelend vindt als haar wordt gevraagd naar de zwangerschap van haar dochter. “Ik ben trots op Jir, vindt het goed dat ze het heft in eigen hand neemt. Ze heeft altijd gezegd dat ze moeder wil worden en het zou jammer zijn als ze straks de leeftijd er niet meer voor heeft. Ik vind het lastig om verantwoording aan anderen af te leggen over mijn dochter, maar ik wil ook niet dat er rare praatjes in de wereld komen. Ik sta achter de keuze van mijn dochter en heb haar ook aangeboden om haar te helpen waar nodig. Bij de bevalling ben ik er en als de kraamhulp weg is, trek ik een weekje bij haar in. Daar verheug ik me echt op.”

Met wie heeft ze het gedaan?

De vraag waarop de nieuwsgierige omgeving antwoord wil hebben, is: van wie is Jirina zwanger? Sommige vermoeden dat Jirina in verwachting is van een zaaddonor. “Ja, en weet je wat het gekke is, een vriendin vroeg me hoe het eraan toegaat bij zo’n zaaddonorbank. Echt, het zijn vragen die ik nooit aan iemand zou durven stellen.” Een andere kennis denkt dat Jirina gewoon wat one night stands heeft gehad en zelf ook geen idee heeft wie de vader is. “De limit was een bekende van me die vermoedde dat Jirina zaad van een vroeger vriendje had laten invriezen. Hoe verzint-ie het he? Echt bizar!”

Fijn om zo zwanger te worden

Ja, Klaaske weet van wie haar dochter zwanger is. “Jir heeft al jaren een beste vriend. Hij is getrouwd en heeft met zijn vrouw drie kinderen. Klaaske en hij hebben vele gesprekken gehad, ook met zijn vrouw erbij. Ze wilden Jirina graag helpen. Jirina is een nachtje bij hem blijven slapen en ze hebben gewoon live seks gehad. Zijn vrouw wist ervan en was er oké mee. Jir vond het een heel fijne manier om zwanger te worden omdat ze het niet zo klinisch wilde. Geen ziekenhuizen ofzo. Als het kindje is geboren, voedt Jirina het zelf op maar de biologische vader kan meekijken. Hoe ze dat gaan doen in de toekomst weet ik niet. Hoef ik ook niet te weten, ik kijk er alleen maar naar uit om oma te worden.”

Hoe denk jij hierover? Snap je dat Jirina graag moeder wil worden en dat ze het fijn vindt om te weten wie de vader is? En dat ze het prettig vond om op de natuurlijke manier, met een bekende en genegenheid, zwanger te worden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Elina Fairytale via Pexels

Rosamond: ‘Mijn zwager loert de hele tijd naar mijn borsten en billen’

zwager-loert

Ken je ze? De dagen dat je in de spiegel kijkt en niet ontevreden bent over wat je ziet? “Complimentjes over mijn uiterlijk zijn altijd leuk,” vindt Rosamond, “maar de broer van mijn man loert naar mij en zegt niets. En ik verdenk hem ervan dat hij over mij fantaseert. Naakt…. Verder lezen

 

9 reacties

Rieneke -

Aangezien je al die vragen al op je afgevuurd hebt gekregen weet het grootste gedeelte al hoe het zit.Als ze weten hoe het zit is het ook klaar.. Vertel mensen die het nog niet weten uit jezelf mijn dochter is bewust zwanger geworden en ik vind het zo leuk (even door de zure appel heen). Als mensen weten hoe het zit is vaak prima en als ze daarna nog dingen aan jou vragen kan je zeggen ” dat is privé maar daar gaat het niet om het gaat erom dat mijn dochter een kindje krijgt wat ze zo graag wilde en ik oma word. Kindje komt dus straks heel bewust en geliefd op de wereld. Ik ben zo blij dat ik oma word” en begin over een ander onderwerp. Niet te zwaar aan tillen en er dus niet op zulke vragen in gaan.

Marije -

Mijn man is onvruchtbaar en ons kindje is daarom met een, voor ons onbekende, zaaddonor bij ons geboren. Wij zijn daar altijd open over geweest. De dochter in dit verhaal heeft er voor gekozen niet te vertellen aan de buitenwereld hoe zij zwanger is geraakt en moeder vindt het vreemd en zelfs onbeleefd dat mensen in haar omgeving vragen gaan stellen of zelfs aparte conclusies gaan trekken. Mensen zijn nieuwsgierig aangelegd en ik vind het niet meer dan logisch dat daar vragen over komen en als er dan geen antwoorden komen dat mensen dan zelf iets gaan invullen. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. Als je geen openheid van zaken wilt geven, wat absoluut mag en je eigen keuze is, dan moet je dat gewoon duidelijk aangeven en accepteren dat mensen nieuwgierig zijn en vragen stellen. In de tekst die ik nu lees, lijkt het wel alsof je zelf bang bent voor de meningen van anderen over op welke manier je dochter zwanger is geraakt. Je maakt er zelf bijna een taboe van door te zwijgen (maar dat snap ik, want je respecteert in deze de keuze van je dochter), en verwijt ondertussen andere mensen dat ze onbeleefde vragen stellen of rare aannames verzinnen. Ik heb ook vreemde vragen gehad, bijvoorbeeld: ga je je dochter vertellen dat ze van een donor komt? Terwijl de hele wereld al heel lang van ons traject om zwanger te worden af wist. Dus ja, onze dochter krijgt het te weten, gewoon doordat we er vanaf geboorte open over praten in haar bijzijn, verhaaltjes voorlezen over het onderwerp zonder druk, en als ze vragen krijgt die te beantwoorden. Maar ik probeerde altijd te onthouden dat andere mensen niet in dezelfde situatie zitten als wij en dus ook geen idee hebben hoe de dingen dan (kunnen) werken. Geef duidelijk aan dat je trots bent op je dochter, blij bent dat je oma wordt en verder over het zwanger worden zelf de keuze hebt gemaakt het daar niet over te willen hebben. Wees daarin duidelijk: dit mag je weten, en dit willen we graag voor onszelf houden. Maar stop met anderen verwijten dat ze nieuwsgierig zijn.

Jmg -

Respect voor die man die zijn vrouw ervan overtuigde dat het een goed idee was dat hij sex zou hebben met een andere vrouw en dan ook nog een die hij regelmatig ziet. Geef die man een lintje!!

Joris -

Hey Jécé, wat is het probleem van seks met een getrouwde man als dat met wederzijdse instemming (en die van zijn vrouw) is?

Jécé -

Wat ik niet begrijp, is dat de vragen van haar goede vrienden voor Klaaske “niet kunnen” en helemaal fout zijn, maar het feit dat haar dochter met een getrouwde man sex heeft gehad, teneinde moeder te kunnen worden, blijkbaar doodgewoon is.

Inger -

Ongelooflijk hè, wat mensen durven te vragen. En ook met de overtuiging dat je dat gewoon mag vragen.

Joris -

Nikki, als ze de voorkeur geven aan een natuurlijke bevruchting en de vrouw van de man in kwestie staat erachter, wat is dan het probleem? En natuurlijk is het niet onmogelijk om na 1 poging zwanger te raken.

Nikki -

Bewust single moeder zijn vind ik een hele mooie dappere beslissing. Echter sex met een getrouwde man vind ik wat ver gaan. Dat hadden ze ook met een donatie kunnen doen. En was ze dan meteen na 1 poging zwanger? Onwaarschijnlijk..

Petra van Dorp -

Wow. Je dochter neukt haar beste vriend en zijn vrouw is er okay mee? ‘Hey kind, je vader is een getrouwde man maar zijn vrouw vond het fantastisch dat ik hem neukte!’ Drie is teveel, dat gaat nooit goed. Arm kind.

Reageer ook