fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hypotheek verhogen: Verbouwen in plaats van verhuizen?

Ben jij je woonplek ook zo veel meer gaan waarderen sinds de uitbraak van het coronavirus? Of loop je juist tegen dingen aan waar je op woongebied helemaal niet happy over bent? Voor mij gaat absoluut het eerste op: ik ben meer tevreden dan ooit! In de zomer van 2019 verhuisden wij van een klein appartement in Amsterdam naar een vrijstaand huis in Bussum. Dit was de eerste maanden best wennen, maar toen de coronacrisis uitbrak wilden we nooit meer terug naar Amsterdam. Het virus heeft ons weinig goeds gebracht, maar een stukje inzicht in ons eigen leven gelukkig wel. 

Lastig om een nieuw huis te kopen

Wat als jij er de afgelopen maanden bent achtergekomen dat je niet honderd procent tevreden bent over je huidige woonsituatie? Dan kan het zijn dat je een verhuizing overweegt. In dat geval zal het je zijn opgevallen dat de woningmarkt op dit moment goed vastzit. En dat maakt het lastig om een nieuw huis te vinden! Gelukkig hóéf je niet te verhuizen om je wel weer helemaal senang te voelen. Je kunt namelijk ook kiezen voor een verbouwing!

Verbouwen

Met een verbouwing kan je heel veel woonergernissen omzetten in woonkansen! Is het huis eigenlijk wat te klein? Overweeg dan het creëren van een nieuwe woonlaag door middel van een opbouw of onderkeldering. Is jullie tuin ruim en kan je daar best een stukje afsnoepen? Dan is een uitbouw wellicht een fraaie optie? Zijn jullie er achter gekomen dat jullie stiekem best wel buitenmensen zijn? Verdiep je dan eens in een tuinkamer met buitenkeuken. En is jullie badkamer of keuken al jaren aan vervanging toe? Dan is dit wellicht het moment…

hypotheek verhogen

Hoe financier je dat?

Door dit soort grote aanpassingen aan je huis te doen, wordt je huis weer echt een fijne plek die bij jullie past. Verhuizen is dan vaak helemaal niet meer nodig én een goed uitgevoerde verbouwing draagt vaak direct bij aan een waardestijging van jullie woning. Maar wat als je het geld voor een verbouwing niet (helemaal) zelf kunt financieren? De hypotheek verhogen kan een goede optie zijn!

Hypotheek verhogen

Je hypotheek verhogen is bijvoorbeeld mogelijk wanneer jullie huis de afgelopen jaren meer waard is geworden. Deze overwaarde zit nu vast in jouw huis en is eigenlijk vermogen waar je op dat moment niks mee kunt. Door op basis van deze overwaarde je hypotheek te verhogen kan je ineens wél iets met dat geld doen. Zoals een verbouwing financieren bijvoorbeeld!

Wat kan je daar nog meer mee?

Niet alleen een verbouwing kan je financieren vanuit het verhogen van de hypotheek, er zijn nog meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe auto, camper of boot. Maar ook kan je het gebruiken voor een schenking aan de kinderen of het gebruiken bij het afsluiten van een andere hypotheek. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een tweede huis of het afsluiten van een verhuurhypotheek.

Persoonlijke aanpak en maatwerk

Is het zonde om de overwaarde in je huis te laten zitten? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Persoonlijk vind ik dat geld moet rollen en dat je het maar beter kunt gebruiken om er méér geld mee te verdienen. Een investering in je huis betaalt zich op een later moment vaak dubbel en dwars terug, maar ook niet altijd. Het is best ingewikkelde materie waarbij een persoonlijke aanpak en maatwerk sleutelwoorden zijn. Laat je dan ook altijd goed adviseren voordat je een dergelijke beslissing neemt.

Heb jij ooit je hypotheek verhoogd voor het verbouwen van je huis? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Lees ook: Drie tieners wekenlang alleen thuis wanneer ouders zijn opgenomen met corona

Reageer ook