fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Naomi: “Wij leven zonder geld en leren onze kinderen dat werk niet het belangrijkste is”

leven zonder geld

In de rubriek ‘Het Huishoudboekje‘ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 35-jarige Naomi. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Naomi: 0 euro per maand
Inkomen partner Jeroen: 0 euro per maand
Toeslagen: zorgtoeslag, kindgebonden budget, kinderbijslag
Gezinssamenstelling: Twee zoons, Bodhi (5 jaar) en Arris (2 jaar)

Wonen

“Tien jaar geleden hadden Jeroen en ik een heel normaal leven. We kochten na onze studie direct een huis, hadden allebei een fulltime baan en leefden eigenlijk zonder erbij na te denken. Toen Jeroen op weg naar huis  betrokken raakte bij een ernstig auto ongeluk en een paar weken in coma was, veranderde alles. Na zijn herstel hebben we onze baan opgezegd, ons huis en de auto verkocht en zijn we in een kleinschalige woongroep met gelijkgestemden gaan wonen. In het begin leg je een startbedrag in (afhankelijk van wat je kunt missen) en daarna betaal je niks meer. Wij hebben destijds 10.000 euro ingelegd, wat in een pot voor onderhoud van het terrein is gegaan. De rest van ons geld (we maakten wat winst op de verkoop van ons huis) hebben wij weggegeven aan mensen die het goed konden gebruiken.”

Vervoer

“Wij hebben zelf geen auto en hebben hier dus ook geen kosten aan. Omdat we niet werken, zelf een groot deel van ons voedsel verbouwen en Bodhi hier dichtbij op school zit, hebben we ook geen auto nodig. Met de woongemeenschap delen we twee bakfietsen. Dit is handig als je met de kinderen op pad moet of grote spullen moet brengen en halen. Zomers pakken wij weleens de trein of de bus naar het strand. Dit doen we dan bijvoorbeeld van de kinderbijslag of het kindgebonden budget. In de regel maken we dit geld zelden op aan spullen voor de kinderen. Er blijft dus altijd wat over om leuke dingen van te doen.”

Eten en drinken

“Op het terrein verbouwen we veel. Omdat niemand een baan heeft, hebben we veel tijd om zelf voedsel te produceren, het terrein te onderhouden op de kinderen te passen. We bakken ons eigen brood en produceren zelf aardappels, diverse groente en fruit (afhankelijk van het seizoen), peulvruchten en hebben een grote kas. Ook hebben we kippen die eieren leggen en een koe die melk geeft. Niemand in onze groep eet vlees en we gebruiken alleen de eieren en melk die onze eigen dieren ons geven. Zo willen we ons steentje bijdragen in het tegengaan van klimaatverandering. Zo dragen de kinderen hier wasbare luiers, gebruiken we geen shampoo of andere producten die in plastic komen en hebben de vrouwen een herbruikbare menstruatiecup. Het zal je verbazen hoe weinig je nodig hebt als je er meer mee bezig bent!”

Vakanties

“Doordat we niet werken en bijna geen geld hebben, kunnen we niet op vakantie. Ik moet ook zeggen dat we er geen behoefte meer aan hebben sinds we niet meer werken. Ons leven staat in het teken van zelfvoorzienend zijn en een duurzaam leven. Op vakantie gaan past daar ook niet zo goed bij, vooral niet als je er ver voor moet reizen. Onze kinderen leren we dan ook dat een eenvoudig leven, waarbij geld verdienen niet centraal staat, heerlijk is. Werken is niet het belangrijkste, een goed en bewust mens zijn: dat is voor ons een veel groter goed. Als zij later willen gaan studeren, een baan zoeken en een huis kopen zou ik dat jammer vinden, maar zeker begrijpen. Onze wereld is nou eenmaal niet ingesteld op een leven met minimale middelen en bezit.”

Overig

“Ook onze overige kosten zijn laag. Kinderkleding en -spullen hebben we nooit gekocht, dit geven we op de groep onderling door. Zo hebben we diverse draagzakken, buggy’s, fietsjes en bedjes. Idem met boeken, speelgoed en schoenen. Onze zorgverzekering kunnen we bijna geheel betalen vanuit de zorgtoeslag en vullen we aan met geld uit de kinderbijslag of het kindgebonden budget. Hier op het terrein is geen internet en televisie. Wel hebben we een vaste telefoon, waar iedereen gebruik van kan maken. Dit is handig om in contact te blijven met familie, vrienden en dingen als de huisarts of school. We hebben zelden dat we echt geld nodig hebben, maar als dat zo is kunnen we aankloppen bij mijn ouders. Gelukkig gebeurt dat zelden.”

Sparen

“Wij sparen niet, maar de woongroep doet dat wel. Zo laten we soms mensen op ons terrein kamperen tegen een kleine vergoeding en leggen nieuwe bewoners vaak een flink bedrag in. Dit gaat vooral naar onderhoud, maar ook wel onvoorziene kosten. Sinds wij zonder geld leven is ons leven rijker, rustiger en betekenisvoller. Natuurlijk is onze maatschappij er niet op ingericht dat iedereen zo zou leven, maar ik weet dat er ook maar weinig mensen zijn die zo willen leven. We moeten elkaars keuzes respecteren en niemands levenswijze veroordelen.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

LEES HIER OOK DE ANDERE HUISHOUDBOEKJES

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

67 reacties

Bianca -

Laat ik voorop stellen dat ik deze manier van leven heel knap vind en dat het beter zou zijn voor onze planeet als meer mensen dit zouden doen. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat deze mensen heel gelukkig zijn zo, en we zouden daar allemaal iets van kunnen leren. Alleen heb ik er wel altijd moeite mee als er het label “Leven zonder geld” aan geplakt wordt. Uiteindelijk leven deze mensen dus van zorgtoeslag, kinderbijslag, kindgebonden budget, een eerste inleg van € 10.000, een soortgelijke inleg van de andere bewoners, wat kleine inkomsten uit het laten kamperen van toeristen, en in noodgevallen een gift of lening van hun ouders. Daar is niks mis mee, het is nog steeds een knappe en minimalistische manier van leven die niet om geld en bezit draait. Maar het is nog steeds een privilege om deze keuze te kunnen maken natuurlijk. Leven zonder geld betekent namelijk voor veel mensen ter wereld iets anders: niet naar school kunnen, geen medische zorg, geen dak boven je hoofd, nooit leuke dingen doen, geen vangnet bij noodgevallen enz.

Joris -

Kindgebonden budget is al lang niet meer alleen voor lage inkomens, JACKIE. Ook met 100k+ gewoon recht op tegenwoordig…

Joris -

Kindgebonden budget is al lang niet meer alleen voor lage inkomens, JACKIE. Ook met 100k+ gewoon recht op tegenwoordig.

Fiene -

Wow wat een leefwijze, best knap.
Ik zou het niet kunnen.

Francisca Ramakers -

Back to the basics.
Lijkt me erg fijn leven zo,alleen zou ik dan wel inkomsten willen hebben zodat mijn kind kan studeren.
Lijkt mij erg leuk om eens bij jullie wat tijd door te brengen!

Jackie -

Meneer is nu arbeidsongeschikt???Waarom geen uitkering? Zorgtoeslag krijgt iedereen met n laag inkomen en daar betaal je de verplichte verzekering van,zoals half Nederland.Kinderbijslag krijgt ook iedereen al ben je miljonair.Kindgebondenbudget ook alleen voor lage inkomens net als half Nederland waar er ook nog genoeg een uitkering hebben.Die werken ook niet en ook nog huurtoeslag.Half Nederland ook kinderopvangtoeslag.Denk dat zij nog minder kosten.Maar zonder kinderen hadden ze echt niks.Ouders zouden niet moeten helpen.Zelf oplossen.Appels verkopen of i.d.Kinderen moeten naar school of wordt t thuis onderwijs?Studeren dan n studiebeurs net als half Nederland en gratis ov idem.

J.j -

Je kunt ook een bewust mens zijn en tegelijkertijd werken. Als je werken niet het belangrijkste vindt kan je altijd part time werken. Twee dagen salaris om vaste kosten te betalen. Maar ik vraag me af of deze kinderen straks nog wel een kans krijgen om in de samenleving te passen. Helaas is de samenleving gericht op studie, werken en geld verdienen. Je kunt ook kiezen voor betekenisvol werk, draag je ook bij aan een betere wereld. Maar iedereen heeft het recht op zijn eigen keuze, wie ben ik om te bepalen voor de ander ……..

Lisa -

Wat een geweldige relatie hebben jullie 🙂
Ik bewonder relaties want met mijn moeder is dat ook zo we houden van elkaar!
Ik ben trouwens van plan om voor haar verjaardag een nieuw sieraad voor moeder en dochter te kopen, een beetje zoals deze: https://twee-sieraden.nl/collections/moeder-dochter-sieraden
Ken je het? Ik vind het een leuk idee.

Martine D´hollander -

Zo zou ik ook wel willen leven.
Graag info/adres zodat ik een weekje kan komen kamperen en het leven daar echt kan meemaken.

Joris -

Ik vind het goed om kinderen te leren dat werk niet her belangrijkste is. Zelf vind ik zelfontplooiing en onafhankelijkheid (ook) veel belangrijker dan werk. Op werk is iedereen vervangbaar, thuis niet. Ik vind er wel wat van dat groepen mensen kennelijk zelfvoorzienend willen zijn, maar (op de inkoopsom na) feitelijk praktisch enkel en alleen leven van toeslagen van overheidswege. Hoe zelfvoorzienend is zelfvoorzienend dan precies?

L van Beers -

Naomi,
Ik vind het geweldig zoals jullie en jullie woongroep leven. Ik wil hier graag meer van weten.
Misschien kan de redactie mijn gegevens doorgeven aan jullie? Aangezien jullie geen wifi hebben, zal direct mailcontact moeilijk zijn. Ik hoop van jullie te horen.
Louisa

Bram -

Al 35 jaar werk ik voor geld en steeds verlies ik mijn baan door bezuinigingen. Graag zou ik me willen aansluiten bij jullie woongroep. Steeds meer zue ik de nutteloosheid van het strijden om geld te vergaren wat wanneer je het verdiend hebt weer terug gaat naar de staat, belastingen e. d. Het leven dichter bij of zelfs geheel in de natuur zonder geld en zelfvoorziening zijn trekt mij meer en meer. Als meer mensen deze stijl van leven weer zouden oppakken meen ik dat er snellere resultaten geboekt worden richting een schoner milieu. Geen tv, geen vieze fabrieken die onnodige luxe artikelen produceren etc. Ik zou graag eens in contact komen.

Tiny -

Mooi dat ze zo willen leven maar met de toeslagen die ze ontvangen heb ik dan wel een probleem. Ja je hebt zorgverzekering nodig en die is duur maar als je niet wilt werken moet je daar ook maar vanaf zien van alle toeslagen. Verkoop dan groenten of eieren of iets anders. Maar nu betalen de mensen die wel werken voor hun toeslagen en daar is het krom. Wil je zo leven, heel veel respect voor en lijkt me ook wel idyllisch, maar laat de maatschappij dan ook niet een deel van je leven bekostigen…

Pff -

Pff profiteurs en zeker ook niet vaccineren. Kinderbescherming op af sturen

Zu -

Wauw. Ben wel benieuwd waar deze gemeenschap is, in Nederland?

Voor iedereen die zeggen ze accepteert wel de toeslagen? Je moet verzekerd zijn in dit land. En zoals er staat betalen ze dat er voornamelijk mee. Dat is het enige wat ze dus nog hebben. Ook wel oke mee voor het geval van acute nood. Dr dagelijkse veelvoorkomende kwalen en dingen zullen deze bewuste mensen genoeg uit de natuur middeltjes voor hebben. Want alles is zo goed als uit onze natuur te halen.

Renate -

In mijn ogen zijn zij rijk

Anita -

Respect voor de manier van leven, maar ik lees dat ze geen inkomenhebben dat is krom. En tegenwoordig is leven zonder internet moeilijk ivb scholen. Want veel gaat via internet.
toeslagen ontvangen niet werken is er dan niemand die denkt dat is ons belastinggeld.

Amna -

Ik lees regelmatig dat het profiteurs zijn, maar dat vind ik niet. Bij alles wat we kopen, ja ook het eten uit de supermarkt (vervoer, pesticide) vervuilen we de wereld, is dat ook niet een vorm van profiteren? Ze verbouwen het zelf, zonder vervoer, zonder pesticide En iedereen heeft recht op kinderbijslag, of is hier iemand die dat heeft afgeslagen? En bij minimumloon of minder heb je recht op toeslagen, zo simpel is dat.

Sabrina -

Ik heb alle respect van hoe ze het willen en doen maar ben ik verkeerd om te denken dat ik vind dat kinderen ook iets nieuw mogen krijgen en de mogelijkheid om te kunnen studeren dat is u plicht als ouder dan toch denk ik vind het mooi dat ze met weinig tevreden zijn de vakanties das ook iets dat ik niet mis en de auto ook niet ik doe ook zonder maar kan me niet inbeelden dat mijn meisjes het moeten stellen met kleren dat 100 keer worden doorgegeven ik koop ook heus tweedehands maar toch af en toe iets nieuws is toch leuker

medy -

zo veel reacties vanuit angst en frustratie laat die mensen lekker hun ding doen:)

Arjan -

Deze kinderen kunnen toch niet naar school? Je moet tegenwoordig alles online doen… Powerpoints maken en verslagen maken gaat ook niet? Hoe zien ze dit voor zich? Daar lees ik namelijk niets over. Er staat alleen dat NIEMAND daar een computer o.i.d. heeft. Ofwel, deze kinderen kunnen niet naar school en al helemaal niet naar het middelbare of studeren… Want je hebt boeken nodig… Je hebt vaak een laptop nodig… Je hebt een rekenmachine en linialen en pennen nodig. Beetje lastig om te kopen zonder geld?

Deze kinderen hebben geen toekomst.

Paul de lijser -

De reacties op hun levensvisie en wijze doen met toch wat huiveren. In mijn optiek mag eenieder doen, leven en denken zoals ze zelf verkiezen, zolang dat niet ten koste gaat van een ander. Het maakt me blij dat mensen anders wilen zijn en leven en die keus maken..chapeau. helaas blijkt voor sommige mensen dat het niet in hun kader past. Als de stroom eens een maand uitvalt, dan zijn deze mensen het beste af…..

Marloes -

Mooi om te lezen hoe jullie dat doen. Een dappere en bijzondere keuze in onze maatschappij. Het is in de reacties te zien dat heel veel mensen toch meteen over het geld vallen, jammer wanneer die niet meer verder kijken en ook de goede dingen zien. Ik vind het mooi dat jullie duurzaamheid en zorg voor elkaar en het milieu zo centraal zetten. Hoe jullie leven zou voor mij veel te radicaal zijn, maar duurzaamheid komt ook bij mij meer op de kaart en jullie verhaal helpt hoop ik mee om mensen daarover te laten denken. En anders, toch fijn dat jullie dat hebben geprobeerd! Het ga jullie goed!

Laura -

Het idee vind ik prachtig. Wij doen het op onze manier met “zo weinig mogelijk”, maar willen nog wel het gemak van een fijn huis en de supermarkt en internet… maar wij kunnen met heel weinig heel veel doen, dat hebben wij ook wel in de gaten!

Het enige dat ik wel echt lastig zou vinden is dat je dus niet kunt (of mag?) sparen voor een studietijd voor je kinderen! Want of ze nu wel of niet jouw levensstijl gaan kiezen, studeren is gewoon een belangrijke ervaring, of minimaal fantastisch leuk! En het heeft mij wel echt heel erg geholpen in het zelfstandig leren denken en leven. Vaardigheden die er wel degelijk toe doen, ook in een utopische samenleving… en om ze nou meteen met een studieschuld op te zadelen hoop ik ze gewoon te kunnen besparen. Letterlijk! Dus wij zijn begonnen na de geboorte.

Denise -

Mensen hier zijn erg kortzichtig merk ik. Zorgtoeslag moeten ze wel accepteren omdat ze verplicht (!) worden een zorgverzekering te hebben. Dit zou anders zijn met vrijwillige zorgverzekering of gratis zorg. Wat de kinderbijslag betreft dat krijgt letterlijk IEDEREEN met kinderen ook bijv. miljonairs dus dat staat hier volledig los van. Kindgebonden budget gebruiken zij om wat leuks te doen met hun kinderen zodat zij ook andere ervaringen krijgen.

Dat ze het jammer zouden vinden als hun kinderen een ander leven kiezen is niet zo raar en ook niet erg want er staat duidelijk dat ze het zullen respecteren.

Wat op mij wat vreemd overkomt is dat de community spaart maar zij zelf geen geld lijken te mogen sparen.

D -

GA WERKEN!
Trieste figuren…. Lekker teren op belastinggeld waar anderen wel voor werken! Bah!

Karin Benjamins -

Hoi , lekker makkelijk , zo kan ik ook wel leven , een ander hard laten werken , voor de toeslagen die jullie opstrijken, dat moeten ze direct verbieden , dat jullie 1 koe en wat kippen hebben haalt niets aan bij ons klimaat probleem , en luiers die moeten uit gewassen worden , is dat niet water verspillen . Een beetje scheinheilig zijn jullie

johmar -

Wij sparen niet, maar als we echt geld nodig hebben kunnen we bij onze ouders terecht? Fijn om te weten dat jouw kinderen daar straks niet op hoeven te rekenen en zich dan op de been moeten houden in een wereld die draait om geld verdienen.

Isabeau -

En er heeft ook niemand hier bedacht dat de zorgtoeslag exact genoeg is om de door de staat verplicht gestelde(!) basis zorgverzekering te kunnen betalen?
Kwestie van vestzak-broekzak voor de staat dus, zoals wel meer in ons sociale zorgstelsel.

Isabeau -

Wat zitten jullie hier nou toch allemaal te zeuren over jullie zuurverdiende belastingcenten die zij zouden krijgen?!?
Het koningshuis krijgt OOK kinderbijslag PLUS miljoenen van de staat, elk jaar weer! Kijk wat bea nog opstrijkt! Of die D66 pedofiel met 100.000,- wachtgeld lekker thuis zitten na amper 2 weken zn zetel verwarmd te hebben. Ga dáár lekker over mauwen! Of de miljoenen van kaag naar ontwikkelingslanden waar amper corona is, en zij zich geroepen voelt hen een zetje richting afgrond te geven, of de 1,1 miljard!!! voor een paar test lab evenementen! DÁÁR gaan jullie centen heen! En dáár zouden jullie beter pissig over zijn.
Kinderbijslag krijgt iedereen! Dus irrelevant.
Kindgebonden budget voor 2 kinderen en zorgtoeslag= bijna 400,- per maand, nog geen 5000,- per jaar.
Maak je beter druk om iets wat de moeite waard is ipv boos te reageren als anderen de vrijheid nemen te leven zoals zij dat willen ipv onder het regime van een hypotheek, 2 auto’s en 3x per jaar op vakantie. Geluk is niet te koop, dus stop te pretenderen voor jezelf dat dat wel zo is.

Brigitta -

Dan ook geen zorgtoeslag, kindgebonden budget en kindertoeslag. Dat is gewoon teren op anderen mensen die wel hard werken.

Nicole -

Hallo Barend, ik vind dit heel interessant en zou graag in contact komen. Waar vind ik jou? Vriendelijke groet, Nicole uit ‘s-Hertogenbosch

Hanne -

En als ze dus geen kinderen hadden, dan hadden ze helemaal geen geld?!

Meike brosens -

Waar wonen ze dan. Ik wil er wel eens kamperen

Anna -

Ik denk dat zulke minimalistische leven is alleen in een rijke land mogelijk. Ik vind het fantastisch om spullen hergebruiken, paar fietsen hebben en zelf voedsel produceren. Maar jullie lopen toch in door iemands ooit gemaakte kleren, fietsen hebben jullie van een producent en jullie zijn ook door de staat beschermd en geld van de werkende mensen gebruiken. Ik denk dat bijdrage aan maatschappij is belangrijk. Pas wanneer je een werk verricht en voor je eigen geld minimalistisch leeft verdiend het echte respect.

Loena -

Hoi
Dat is mooi als je zo kan leven maar……. moeten ze de zorgtoeslag, kindgebonden budget en kindertoeslag ook afwijzen want dat ontvangen ze omdat andere mensen moeten werken en er belasting over moeten betalen. Dus hun teren op de werkende mens.

Coby -

Als er in Nederland niet verplicht was om je zorgverzekering te betalen hadden ze dat bedrag ook niet nodig er moet gewoon gratis zorg zijn dan kunnen mensen wel alleen van de kinderbijslag leven?

Wendy -

Je kan immers ook niet leven van de lucht.
Iedereen probeert op zijn manier er iets van te maken op deze harde wereld..Er zijn ook mensen die wel willen werken maar altijd pech en tegenslagen hebben

Elke -

Er is veel mooi aan natuurlijk leven.
Maar…
Mijn ouders waren ook zeer minimalistisch in van alles.
Als hele kleine kinderen vonden we het prachtig.
Maar al vrij vlot werd ons ideaalbeeld hierdoor: gekochte nieuwe kleren, plastic speelgoed met felle kleuren, eten uit blik (oma’s kippensoep uit blik was de beste en mijn moeder baalde altijd als ik zei dat oma zo lekker kon koken), pakjes en zakjes, suiker, kleurstoffen een auto, televisie en het liefste kabel met commerciële zenders enz.
Kids kunnen als je overdrijft nogal radicaal het tegenovergestelde willen.
Ik werd er mee gepest dat we anders leefden en ik geen nieuwe (“normale)” kleding droeg. Ik heb veel niet als fijn ervaren. Nu als volwassenen kan ik veel hiervan veel beter waarderen.
Mijn ouders hadden het al over het milieu, biologisch eten, afval beperken en scheiden enz. Enz. Ze waren volgens velen knettergek maar hadden het 40 jaar geleden al over de dingen die nu voor iedereen wel bekend zijn.
Ik wil nu zoeken naar een middenweg.
Ik voed mijn kids graag bewust op. Maar ze mogen ook gewoon mee doen aan het gewone leven.
Zo dragen ze bv. vaak tweedehands kleding, maar ik zorg wel graag dat ze er netjes bij lopen en niet opvallen tussen de rest van de kids op school op een manier die ze niet prettig vinden. Ik voelde me aan de ene kant wijzer dan de andere kinderen maar ook naïef en een beetje wereldvreemd. Ik vrees voor de toekomst als ze zo strikt leven. De kan is groot dat die kids straks juist veel geld willen hebben enz. Om je doel te bereiken werkt gematigdheid veel beter denk ik.
Het enige stukje in de tekst waar ik echt een knoop van in mijn maag krijg is dat ze het jammer vinden als de kinderen zouden willen studeren. Dan wil je ze dus tegenhouden in hun ontwikkeling.
En wat hier boven door iemand al genoemd werd… ook als ze niet gaan studeren zal er op den duur een computer en internet nodig zijn enz. Als de wereld er straks weer anders uit ziet en ze gaan bv. Op schoolreisje kunnen de kids dan gewoon mee?
Ik ging ooit met de klas naar het strand. Alle kids hadden geld en puntzakken vol snoep mee. (Overdreven? Ja! Maar ze waren allemaal blij en kochten patat bij het strand kraampje) mijn vader had ook gezegd dat hij iets in mijn tas had gestopt wat ik heel lekker vond. Ik had een stuk brie mee. Dit vond ik ook lekker normaal. Maar ten eerste zat dat ding vol zand en ik voelde me zo buiten gesloten… ik wilde ook patat en snoep en heb echt gehuild. Ik was 8 ofzo gok ik. Maar zal het nooit vergeten

Task -

Minimalistische levensstijl is een keuze, maar realiseer je dat dit alleen echte voldoening kan geven als je zelf dan ook zorg draagt voor het minimale geld wat je nodig hebt. Ga werken voor een paar uur en dan kun je alle toeslagen en de hulp van je ouders, die je wel ontvangt opzeggen en ben je echt zelfvoorzienend. Verder vind ik het een egocentrische gedachte dat je het nu al betreurt als je kinderen een andere levenswijze kiezen. Niet echt open en holistische kijk. De argumentatie is alleen gericht op jullie zelf en niet vanuit een bijdrage aan de maatschappij. Hoop dat de kinderen wel de ruimte en het besef meekrijgen dat zij ook de maatschappij zijn.

Bianca -

Ik vind de gedachtes waaruit geleefd wordt heel mooi

Maar toeslagen worden door de werkenden betaald
Jullie gebruiken de toeslagen voor andere zaken dan waar ze voor bedoeld zijn
Hoe gaan de kindjes straks op kamp als dat 250 euro kost? Of als ze voor school wat aan moeten schaffen.
In den haag hebben schoolkinderen van minima een mobiele telefoon gekregen omdat ze anders achterblijven, gaan jullie daar ook gebruik van maken? Want dat soort dingen zijn niet zelfvoorzienend.
En inderdaad, wil je je kinderen geen opleiding meegeven?
En wat als over 30 jaar dit soort woonvormen verboden worden? Wat hebben deze kinderen dan meegekregen om te “overleven” in de wereld?
Het idee is heel mooi, maar verre van perfect en niet zelfvoorzienend

Ellie -

Leven zonder geld? Waarom dan wel de toeslagen accepteren dat is toch ook geld of zie ik dat verkeerd? De titel zou moeten zijn leven op gekregen geld daar betaal ik en heel veel anderen de belasting voor misschien is een dankjewel naar de belastingbetaler op zijn plaats wij maken het mogelijk dat zij zo kunnen leven

Femke -

Vraag me serieus af waarom ze dan wel zorgtoeslag en dergelijke krijgen.
Wij hardwerkende Nederlanders krijgen geen toeslagen meer zodra je met meer woont.
Daarbij vind ik leven van de zorgtoeslag etc niet echt ZELFvoorzienend. Uiteindelijk voorzien wij werkende mensen hun dus van hun levensonderhoud.
Dan nog de serieuze vraag… waar betalen jullie straks de studie van de kinderen van? Of willen jullie niet dat ze gaan studeren?
En waarom een zorgverzekering?? Als jullie zo ‘zelfvoorzienend’ willen zijn, ga dan in gemoedsbezwaar. Dan hoef je geen zorgverzekering meer en teer je dus ook niet op de zorgtoeslag die de werkende mens betaald.

Barend -

De samenleving zou zo moeten zijn dat vrij leven zonder geld een optie is zonder een ander te dwingen om voor je te werken. Alleen dat is echte vrijheid. Lees daarom mijn boek We zijn vrij en de aarde is gratis. Wie dit interessant vindt is altijd welkom voor koffie!

Em -

Ik vind het allemaal mooi klinken, maar 1: dit kan alleen met hele kleine kinderen, want zodra ze naar school gaan, hebben ze laptop en WiFi nodig, en 2 :daarbij leef je van het geld van de belasting betaler. Wel een mooi idee, daar gaat t niet om, maar dit is niet echt realistisch.. maar goed, ieder z’n ding

Magdalena -

Ik ben het helemaal eens met diegenen die zeggen dat dit profiteurs zijn, en ze voeden ook nog de volgende generaties profiteurs. Ik zal nooit begrijpen waarom dit in dit land mogelijk is en hoe harder je werkt hoe meer je dit soort profiteurs onderhoudt ipv te kunnen sparen voor je eigen kinderen en pensioen.

Sabrin -

Wauw prachtig dat jullie zo leven samen met de kinderen. Ik merk dat de mens tegenwoordig erg materialistische is en de maatschappij ook. Zelf doen wij waar ook aan mee, mooi dat jullie je dat hebben gerealiseerd en zo een grote stap hebben durven makende! De mensen die lopen te klagen dat ze wel kindergeld krijgen en zorgtoeslag moeten zich schamen. Deze mensen hebben geen uitkering waar ze mogelijk wel recht op zouden hebben. Ze nemen enkel wat ze nodig achten en dat is vrijwel niks.

Naomi -

Ik vraag me af, als je niet spaart en je kinderen willen wel naar de middelbare school en studeren..waar gaan jullie dat dan van betalen!
Ik zou ook wel meer minimalistische willen leven, maar geen baan etc dat gaat me net wat te ver.
Lijkt me wel gaaf om eens een week/weekend zo te mogen leven

Jan De Poorter -

Super! ondanks de vele kortzichtige reacties hier kost dit gezin (reële kost) veel minder aan de maatschappij dan de meesten die deze reacties plaatsen. Slechts 1/4 van de jobs dragen echt bij aan de economie. Ik heb het dan nog niet eens over ecologie …

Eric -

Eco-extremisme en profitariaat van de hoogste plank.

Marieke -

Wat een mooie manier van leven. Klopt dat ze nog steeds geld krijgen, maar qua vervuiling is er bijna niks. Bedenk eens hoeveel belastinggeld naar de bestrijding daarvan gaat. Alle kinderen krijgen hier mee dat het milieu heel belangrijk is en nemen dit waarschijnlijk ook mee. Zeer waardevol (en niet te betalen met geld).

Evelien -

Zo, mooi hoor om zo zuinig om te gaan met spullen en de essentie van leven aan je kinderen te kunnen geven; samen leven en je eigen voorzieningen organiseren.
Ik denk dat deze mensen de staat veel minder kosten dan menig andere burger. En ze hebben alles weg gegeven wat ze hadden, dan doe je het goed. Geniet ervan!

Renate -

Melk van de koe? Wat gebeurd er met het kalf. Geen bevruchting, geen kalf dus ook geen melk?

Sylvia -

Zelfvoorzienend is niet je hand op houden voor toeslagen en kinderbijslag! Hier werken anderen hard voor! Later ook aow willen zeker zonderer een cent aan bijgedragen te hebben.
Als je een baan zoekt en werkt kun je ook sober leven! Maar profiteer je niet van anderen.

Sabine -

Jullie verdienen niks En hebben geen geld. Maar jullie krijgen wel kindergeld enz… dit komt vd werkende mensen. Als jullie geld nodig hebben gaan jullie aankloppen bij jullie ouders😳😳😳😳 beetje hypocriet he. Als zei er niet meer zijn waar gaan jullie dan aankloppen? Wel top dat jullie genieten en van minimalisme leven en daar heel gelukkig mee zijn

Rene -

Ik zou respect hebben en het prachtig vinden als zij zonder geld van de belastingbetaler zouden rondkomen.

Irene -

Mooi!
Mooi zo leven, goed zo de kinderen op te voeden.
Ben mijn mening aan het vormen wat ik vind van wel het geld aannemen voor de kinderen en het daar niet/nauwelijks aan besteden(dus niet nodig?) en daar zelf niet door werk oid aan bij te dragen (érgens moet het vandaan komen, íemand moet dat verdienen) maar ja, kan iemand die wel werkt en niet genoeg verdiend het wél maken om aan te nemen? En als je zo ‘goed’ verdiend, is het misschien ook wel een beloning in de vorm van budget leuk? Of… als ik gezegend ben met een gezond lichaam en/of een goed stel hersens, heb ik dan het verdiend om makkelijk veel geld te verdienen?

Karjn -

Ik vind het geweldig wat jullie doen ga er voor en geniet er van

Yvonne -

Wat n mooi verhaal,ik zou jullie graag eens bezoeken. 🙂

Petra -

De financiën van dit stel wordt dus opgehoest door de hardwerkende belastingbetaler. Wees fair en maak dan geen gebruik van het kindgebonden budget, kinderbijslag en zorgtoeslag. Ik vind dit zeer unfair richting hardwerkende mensen die net iets teveel verdienen om recht te hebben op een kindgebonden budget en zorgtoeslag. Deze mensen betalen dus voor de klaploperij van anderen.

C uit M -

Mooie propaganda weer voor het World Economic Forum met hun Great Reset.

Hun slogan: It’s 2030
You’ll own nothing and be happy
(Opheffen privébezit en alles huren of in bruikleen hebben van vadertje staat met een basis inkomen).

De UN2030 agenda komt hier mooi naar voren. Oa. Het stoppen met vlees eten voor het klimaat is daar een onderdeel van.

Ook het invoeren van een basisinkomen komt hier naar voren. Daar zijn we hard naar op weg en door het slopen van de economie staat straks iedereen daar voor open.

Nog een vaccinatie paspoort wat straks met een muisklik kan omgezet worden in een sociaal credit systeem en tadaa. China 2.0 op een globalistische manier met stakeholder capitalism waar alleen de allerrijksten mogen verdienen en beslissen.

Maar ach… misschien is dat allemaal wel zo gek nog niet.

Ingrid Peters -

Hey,

Wat een prachtig leven hebben jullie,ik zou van de zomer graag eens komen camperen bij jullie,wat kunt u mij aanbieden?

Met vriendelijke groet,
Ingrid Peters

Leila -

Ik wil even reageren op dat hypocriet:
In welk opzicht is dit hypocriet?
Is jouw reactie niet heel snel geformuleerd?

Ze zouden geld moeten krijgen omdat ze de grond aan het onderhouden in plaats van vervuilen zijn.

Michele -

Wat als je straks geen kindgebonden budget en kinderbijslag meer krijgt? Jullie dragen niets bij aan de gemeenschap maar worden er wel door onderhouden. Bijzonder.

Nathy -

Prachtig verhaal maar wel hypocriet. Zonder bij te dragen leef je van andermans belastinggeld. Ik heb ook afstand genomen van de overheid, maar leef er dan ook niet meer van, ongeacht de omstandigheden. Blijf altijd eerlijk! Dit is dat niet.

Fiona Bosma -

Diep diep respect voor jullie!

Wat zou ik graag zo willen leven, wat geven jullie jullie jongens een super basis mee!!

Graag zou ik willen weten waar jullie woongroep zit of hoe jullie woongroep heet? Het lijkt me heerlijk om jullie woongroep te bezoeken en van jullie te leren.

Agnes -

Waar is die woongroep

Reageer ook