fb
Damespraatjes Damespraatjes

Honderden kinderen opzettelijk ziek gemaakt door hun moeders

Elk jaar zijn honderden kinderen in Nederland het slachtoffer van ouders met Münchhausen by Proxy, een aandoening waarbij meestal de moeder het kind opzettelijk ziek maakt of een ernstige aandoening aanpraat. Dat meldde het televisieprogramma Brandpunt Reporter. Volgens de Vereniging van Vertrouwensartsen faalt de aanpak van dit probleem.

Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Ze worden vaak vergiftigd met medicijnen. Vervolgens komen ze in het ziekenhuis terecht, waar ze ingrijpende onderzoeken moeten ondergaan, tot operaties aan toe.

“Maar er is sprake van enorme onderrapportage,” zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht. “Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien.”

In Brandpunt Reporter komen slachtoffers aan het woord die een groot deel van hun jeugd in spreekkamers en ziekenhuizen hebben doorgebracht, en soms zelfs in een rolstoel belandden terwijl ze kerngezond waren.

Vaak hebben artsen niet in de gaten dat ze worden gemanipuleerd door een ouder met Münchhausen by proxy. “Wij zijn getraind om ouders te geloven, dat ze het beste met hun kinderen voor hebben”, zegt Rian Teeuw, kinderarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC)in Amsterdam. “Als je ontdekt dat je bent bedrogen, voel je je een mede-mishandelaar.”

Uit onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat de daders maar zelden worden gestraft. Het Openbaar Ministerie heeft moeite met de bewijsvoering. Dat leidt tot het seponeren van zaken of vrijspraak door de rechter, waarna het kind gewoon weer thuis kan wonen. “In veertig procent van die zaken wordt het kind dan opnieuw slachtoffer,” zegt vertrouwenskinderarts Patries Worm in Brandpunt Reporter.

Op aandringen van de vertrouwensartsen hebben het ministerie van Volksgezondheid en het Openbaar Ministerie een werkgroep opgericht die de problemen in kaart moet brengen. De werkgroep gaat landelijke richtlijnen opstellen om mishandelde kinderen eerder in beeld te krijgen en om zaken beter te kunnen aanpakken.

Bekijk hier de gehele uitzending van Brandpunt Reporter over dit onderwerp

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook