fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hogeschool van Amsterdam negeerde jarenlang seksuele intimidatie door docent

Een school, opleidingscentrum of universiteit is een plek waar je komt om jezelf te ontwikkelen. Om dit goed te kunnen doen is het van essentieel belang dat je je veilig en op je gemak voelt. Ook niet gek dat het voor docenten niet is toegestaan een (seksuele)relatie aan te gaan met de leerling/student. Ook seksuele intimidatie is uit den boze en toch is dit nu op de Hogeschool van Amsterdam gebeurd. De school wist dit, maar heeft het jarenlang genegeerd. 

Seksuele intimidatie

We lezen op de website van AT5:

Schunnige opmerkingen, ongepaste avances maar ook onverwachte woedeaanvallen. Tussen 2013 en 2017 kwamen er bij de leiding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) klachten binnen van zes studenten over een docent. De school is daar vervolgens onnauwkeurig mee omgesprongen en moet de docent nu een forse ontslagvergoeding betalen.

Als een student in 2013 een tentamen niet heeft gehaald en voor een nieuwe planning bij de docent op afspraak komt, krijgt ze te horen: ‘Ga maar met je kut spelen.’ Een andere studente kreeg ’toestemming’ om een les te missen zolang ze maar ‘een foto stuurt van haar in een wet t-shirt contest’.

Omhelzingen en zoenen
En dat zijn niet enige klachten, op meerdere gelegenheden blijft hij lomp uit de hoek te komen: ‘Als ik je een harde schouderklop geef, valt je tampon er dan uit?’ Ook vertelde hij volgens studenten in de collegazaal en in 1-op-1-gesprekken meermaals over zijn geslachtsdeel en de behandeling aan nierstenen. Het valt collega’s ook op dat de docent studentes innig omhelsde en zoende waar een handdruk wellicht volstond.

Met de binnengekomen klachten van voor 2015 gebeurt niets. Ze komen niet eens concreet ter sprake tijdens beoordelingsgesprekken in 2015 en 2016. De studentes werden niet doorverwezen, nader onderzoek is niet of nauwelijks gebeurd. ‘Blijkbaar waren de betreffende gedragingen toen geen aanleiding om nader onderzoek te verrichten en/of disciplinaire maatregelen te treffen’, aldus de kantonrechter in december. De uitspraak is pas vandaag gepubliceerd.

Maar begin 2017 komt de docent opnieuw in opspraak door klachten van studenten. De HvA besluit een extern bureau in te schakelen om ze te onderzoeken. In het onderzoek naar de nieuwe klachten laat het ook de studentes van de oudere klachten van voorgaande jaren hun verhaal op papier zetten. Als de docent dan inmiddels met ernstige psychische problemen ziek thuis zit, zet de HvA de ontslagprocedure in gang.

AT5

Wat de HvA had moeten doen en waar het mis is gegaan, lees je in het artikel van AT5.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook