fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe zou jij het vinden als je statiegeld over je spijkerbroek moet gaan betalen?

Vanochtend lazen we dat er in Nederland een statiegeld op spijkerbroeken ingevoerd zou moeten worden. Het idee is afkomstig van de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer (D66) en de Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker. Ze willen het hergebruik van de spijkerbroek stimuleren en denken dat het met statiegeld een goede manier zou zijn om dit op te zetten.

Momenteel worden er in Nederland per jaar twintig miljoen spijkerbroeken verkocht en slechts 15% wordt daarvan gerecycled en de rest verdwijnt in verbrandingsovens. En dat is een gemiste kans volgens Scheffer en Jonker. In het AD.nl lazen we dat het hergebruik bij andere materialen, zoals staal en glas,veel groter is en dat er volgens Scheffer een systeem moet komen dat inzameling stimuleert. Dit zou dan via statiegeld kunnen door je broek in te leveren bij de winkel waar je ‘m hebt gekocht of bij de afvalstraat.

Lees ook: Welke jeans past bij mijn figuur?

Hoe komen ze op het idee?!

Je kunt je afvragen hoe voorstellen als dit ontstaan. Zouden Scheffer en Jonker die ideetje bedacht hebben terwijl ze gezellig samen een biertje dronken? Of is dit een serieus voorstel dat verder zal worden uitgewerkt? Hoe dan ook, wij vinden het leuk om hierin mee te denken en te peilen of dit aanslaat bij de Nederlanders.

Een spijkerbroek leasen

Op Metronieuws lazen we dat MUD Jeans al jaren met een soort systeem van recycling werken en zij staan positief tegenover het idee van Scheffer en Jonker.  Danique Gunning van MUD Jeans in Metronieuws: “Grondstoffen moeten zo lang mogelijk gebruikt worden. Er wordt jaarlijks 185 miljoen kilo kleding verbrand. 70 miljoen kilo wordt hergebruikt, dit zou eigenlijk 166 miljoen kilo moeten en kunnen zijn”.

Bij MUD Jeans werken ze met een leaseconstructie, waarbij je een aanbetaling op een broek doet van 20 euro en vervolgens een leasebedrag van € 7,50 per maand. Na een jaar mag je je broek dan weer omruilen voor een nieuwe. Maar je mag ‘m ook houden.

Hoe denken Damespraatjes fans over statiegeld op spijkerbroeken?

Blogger en redactielid Ka: “Je oude spijkerbroek inleveren en 2,50 euro statiegeld terug krijgen? Ik vind dat een goed idee. Vooral omdat ik een voorstander ben van afval scheiden. Mensen die afval scheiden onzin vinden, halen ongetwijfeld hun schouders op over die 2,50. Mij gaat het niet eens om het bedrag, ik vind het een fijn idee dat er van mijn oude jeans een nieuwe wordt gemaakt. ”

App-ontwikkelaar Martijn: “Ik denk dat het bedrag van € 2,50 te laag is en dat het daardoor geen stimulans vormt om je broek terug te brengen. Het systeem dat Mud Jeans hanteert vind ik beter.”

Schrijfster Robin: “We kopen sowieso te veel spullen. Die € 2,50 kan een extra motivatie zijn om je oude broek terug te brengen en stil te staan bij wat je allemaal koopt.”

Michelle, Damespraatjesblogger en communicatiespecialiste: “Het is goed dat er initiatieven zijn om een duurzamere toekomst te realiseren. Het bevorderen van recycling middels statiegeld op spijkerbroeken klinkt dan ook als een kleine bijdrage van ons, maar als een hele goede stap in die richting.”

Wat vind jij?

Vind je het een goed idee dit statiegeld plan voor spijkerbroeken? Of vind je het complete onzin? Plaats je reactie onder deze post. Wij zullen er voor zorgen dat jullie reactie terechtkomt bij Scheffer en Jonker. Zij kunnen het dan meenemen bij de verdere uitwerking van hun voorstel. Alvast dank hiervoor!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook