fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe zorgen we er met z’n allen voor dat onze kinderen veilig op school aankomen?

Er wachten ons nog een paar mooie zomerse dagen, maar voor veel kinderen zit de vakantie er op. Dat betekent dat we weer veel nieuwe weggebruikertjes kunnen verwelkomen. Volgens Veilig Verkeer Nederland raken kinderen vooral in de eerste drie maanden van het nieuwe schooljaar betrokken bij verkeersongevallen. Hoe vreselijk is dat?

Lees ook: 5 dingen die je je fietsende puber moet vertellen

Rol van de ouders

  • Ga niet met de auto naar school. Leer je kind al zo snel mogelijk om naar school te fietsen samen met jou. Het doet zo heel veel ervaring op en leert spelenderwijs de verkeersregels. Door zelf ook je fiets te pakken zorg je er voor dat er minder auto’s rond de school zijn, waardoor het veiliger wordt.
  • Gaat je kind voor het eerst op de fiets naar school? En heeft het deze route nog niet of bijna niet gereden? Doe het dan in de vakantie of in het weekend een paar keer samen en laat zien waar de gevaarlijk punten zijn.
  • Leer je kind de belangrijkste verkeersregels. Daarbij hoort ook zeker dat je je mobiele telefoon in de rugzak moet blijven tijdens de fietstocht. Fietsen ze met vriendjes? Vertel ze dat ze dan ook alert op het verkeer moeten blijven.
  • Zorg voor een goede fiets. Geef het geen oud barrel omdat je verwacht dat het in het fietsenhok bij school toch beschadigd raakt. Besteed aandacht aan de afmeting van de fiets, maar ook aan de remmen en de verlichting.

Wat kunnen andere automobilisten doen om het veiliger te maken op de weg?

  • Ga op tijd van huis weg. In je haast zie je misschien wat kinderen over het hoofd. Wellicht overbodig om te zeggen: stop je mobiele telefoon in je tas, zodat je ook niet in de verleiding komt om te bellen.
  • Houd je aan de verkeersregels en de maximum snelheid. En probeer wat geduld op te brengen voor kinderen die zich (nog) niet helemaal aan de verkeersregels houden. Vaak reageren pubers wat onverwacht in het verkeer, fietsen ze met grote groepen naast elkaar of zitten ze toch te bellen of naar muziek te luisteren en horen of zien ze je niet. Let daar op, iedereen wil dat ze in de avond weer veilig thuis komen.
  • Pak zelf wat vaker de fiets. Hoe minder auto’s op de weg, hoe veiliger het wordt.
  • Zijn er bij jou in de buurt onveilige of onoverzichtelijk plekken voor fietsers? Meld dit dan bij de gemeente.

Heb jij nog goede tips voor ons? Laat het dan zeker weten.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook