fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe schrijf je een blog die de aandacht trekt?

Damespraatjes organiseert al jaren de blogwedstrijd die elke keer heel veel leuke inzendingen oplevert. Sommige blogs vallen meer op dan andere. Waar ligt dat aan? En hoe maak jij kans om op de short list te komen? Met deze vijf tips kun jij ook een blog schrijven die de aandacht trekt.

  1. Begin met brainstormen. Omdat Damespraatjes altijd een blogwedstrijd met een thema organiseert, ben je een beetje beperkt in je onderwerp. Het is dan ook juist de uitdaging om met het thema aan de slag te gaan. Begin te fantaseren wat je allemaal met het onderwerp kan. Papier en potlood erbij en een half uur lang lekker gekke, spannende, rare, avontuurlijke ideetjes voor het verhaal verzinnen. Die leg je vervolgens bij jezelf in de week en daarna werk je ze uit. Tot je zelf het gevoel krijgt ‘wow, ik ben iets op het spoor!’
  1. Maak het persoonlijk. Of je blog fictie (‘verzonnen’) of juist non fictie (‘het echt leven’) is, je blog heeft altijd een hoofdpersoon. Schrijf bij voorkeur in de ‘ik’-vorm, dan blijf je dichtbij de lezer. Het verhoogt de betrokkenheid van de lezer bij jouw verhaal. En bedenk dat de ‘ik’, niet met jouw persoon hoeft samen te vallen. Dat is de vrijheid van de blogger.
  1. Zorg voor een twist of mind, ofwel, een verrassend plot. Blogs die favoriet zijn hebben meestal een onverwachte twist, ofwel een plotwending in het verhaal. Als lezer ga je helemaal op in het verhaal dat verteld wordt, en dan blijkt ineens de werkelijkheid in het verhaal net anders te zijn dan je dacht. Dat kan een grappig effect hebben, de spanningsboog ontladen, of de opgebouwde angst juist aanjagen. Lukt het je de lezer op het verkeerde been te zetten, dan maakt dat je blog een stuk interessanter.
  1. De ge(s)laagde titel. Een titel is nooit zomaar een titel. Een titel geeft bij voorkeur een extra lading aan het blog en zet het verhaal ineens in een ander daglicht. Een goede titel is prikkelend en beloftevol en speelt met de verwachtingen van de lezer. Het mooist is een titel die ervoor zorgt dat de lezer aan het eind van de blog met andere ogen naar het verhaal kijkt. Een voorbeeld is Voor ik ga slapen, van SJ Watson. De titel klinkt heel onschuldig. Pas als je het verhaal leest, blijkt dat de titel een duistere ondertoon in zich heeft. Zo ook de titel van het boek van Kim van Kooten, Ook een schijnbaar lieflijke titel, waar echter in werkelijkheid een schrijnend verhaal achter schuilt.
  1. Hou de gouden regels in acht. Wat voor een goede roman geldt, is ook van toepassing op een blog. Zoals dat er een hoofdpersoon is met een doel en een slechterik die de plannen telkens dwarsboomt. En ook voor het opbouwen van de spanning en het zorgen voor een verrassende ontknoping gelden regels. En als je tenslotte je blog ook nog rond de 500 woorden houdt, dan heb je een knappe prestatie geleverd die vast opvalt!

Yvette Cramer

Uitgeverij Totemboek

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook