fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe leer je je kind beter met geld omgaan?

Heb jij van je ouders nooit geleerd hoe je met geld om moet gaan, dan is de kans groot dat je later een betalingsachterstand oploopt. De mensen die vroeger wel die financiele opvoeding hebben gehad ondervinden minder problemen met geld. Dit meldde het NIBUD in het kader van de Week van het Geld.

Maar hoe doe je het als ouder goed? Hier de  5 beginselen van een goede financiele opvoeding.

1. Geef zakgeld. Zakgeld is leergeld en zo kunnen kinderen al snel de waarde van geld leren inschatten. Zo adivseert het Nibud om kinderen al vanaf 6 jaar zakgeld te geven. Benieuwd hoeveel je ongeveer zou moeten geven? Kijk dan hier.

2. Laat je kind fouten maken. Ook al geeft het zijn eigen geld uit aan prulletjes, laat het gewoon gebeuren. En wordt niet boos als het een keer een schuld heeft bij een vriendinnetje, maar leer ze hoe ze hier mee om moeten gaan.

3. Help je kind bij het plannen van uitgaven. Het Nibud adviseert om kinderen ongeveer vanaf hun twaalfde kleedgeld te geven. Dit betekent dat ze al voor die dure winterjas en schoenen geld opzij moeten leggen. Help ze hierbij.

4. Stimuleer een bijbaantje. Door een baantje en het inkomen dat ze daarbij krijgen leren ze de waarde van het geld nog beter kennen. Vanaf 13 jaar mogen ze officieel een paar uurtjes werken, maar geen nachtdiensten of gevaarlijk werk uitvoeren. Jongere kinderen  kun je thuis tegen een kleine vergoeding klusjes laten doen of bijvoorbeeld door ze hun spulletjes met Koningsdag te laten verkopen.

5. Geef het goede voorbeeld. Dit geldt niet alleen voor zaken als roken en drinken, maar ook op gebied van geld. Geef niet meer uit dan er binnenkomt en laat ze ook af en toe zien dat je voor iets spaart. Bijvoorbeeld: “dit jaar gaan we niet met vakantie, omdat we aan het sparen zijn voor een mooie reis volgend jaar.”

LEES OOK:

5 Manieren om je puber zelfstandiger te laten worden
5 Dingen die je je fietsende puber moet vertellen
7 tips om je puber te helpen met het weerstaan van snacks

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook