fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kom je tot een goed lichtplan?

lichtplan led verlichting

De plaatsing van lampen is een zeer belangrijk aspect bij de inrichting van het interieur. Als je op het punt staat een huis te verbouwen of te bouwen, dan is het handig een lichtplan te hebben. Goed gekozen verlichting creëert sfeer in je interieur en accentueert precies die meubels en decoraties waar je de aandacht naar toe wilt trekken. De juiste led verlichting bied je de mogelijkheid om een lichtere of juist donkerdere kamer te hebben. Hieronder een aantal tips!

Soorten verlichting in je lichtplan

Voor een correcte planning van de verlichting zijn er drie soorten verlichting nodig:

  • Hoofdlicht, welke de hele kamer zal verlichten.
  • Decoratief licht, een soort licht dat vroeger werd verwaarloosd, maar sinds vele jaren in de mode is. Decoratief licht is een zeer belangrijk onderdeel bij het ontwerpen van verlichting in een huis of appartement. Dit type verlichting legt speciale accenten op meubels, muren en belangrijke elementen, maar creëert ook sfeer. Dit kun je bewerkstelligen door led verlichting, die handig is geplaatst onder meubels, in nissen, plafonds, maar ook dankzij sierlampen of een staande lamp, aan te brengen.
  • Werklamp, ook een heel belangrijk type licht als we een goed verlichtingsproject willen uitvoeren. Een werklamp vervult een specifieke rol en is ideaal als bijvoorbeeld een wandlamp boven de spiegel of aan de zijkanten van de spiegel in de badkamer.

Gloeilamp, TL-lamp of led verlichting?

Behalve het type verlichting, zijn er ook drie soorten lichtbronnen. Een van deze lichtbronnen is de traditionele gloeilamp, die verrassend genoeg nog steeds te koop is. Daarnaast heb je TL-lampen en de derde bron is led verlichting. Ze verschillen in intensiteit, kleur, verlichtingstijd, energieverbruik en in prijs. Een gewone gloeilamp is niet meer aan te bevelen. Deze verbruikt veel energie en heeft een kortere levensduur. Je kunt beter een halogeenlamp kiezen die een koelere kleur heeft dan gewone lampen, dus eentje die lijkt op natuurlijk licht, meer licht geeft en een veel langere brandduur heeft.

Duurzame en energiezuinige led verlichting

TL-lampen zijn zeer energiebesparende lichtbronnen met een breed scala aan kleuren, maar helaas duurt het lang voordat ze de volledige helderheid bereiken. Daarom worden ze vooral aanbevolen voor kamers waar je lang verblijft en niet te vaak de lichten aan en uit hoeft te doen. Momenteel is led verlichting de meest populaire lichtbron, onder meer omdat het erg energiezuinig is, terwijl led verlichting veel meer licht geeft dan gewone lampen. Led verlichting is zeer duurzaam en gaat vele jaren mee, zonder aan helderheid in te boeten.

Led verlichting is praktisch én mooi

Wanneer je al weet welk type verlichting je wilt gebruiken in je huis of appartement, dan is het nu tijd om te kijken hoe je ze op de juiste manier kunt rangschikken. Zonder meer zou je een hoofdlamp moeten hebben waarmee je de kamer kunt verlichten. Dit betekent echter niet dat je in de woonkamer twee lampen symmetrisch verdeeld aan het plafond kunt hangen en de zaak al geregeld is. Het kan anders, mooier en zeker sfeervoller. Behalve dat verlichting praktisch moet zijn, dient het visueel immers ook mooi te zijn. Vandaag de dag is er zo’n grote keuze uit stijlvolle led verlichting dat je zeker de juiste zult vinden voor jouw huis!

Hoe heb jij het huis in je woning geregeld? Heb je eerst een lichtplan gemaakt? Of heb je gewoon gekeken wat je mooi en gezellig vindt? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Valeria Boltneva via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook