fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kom ik van mijn droge huid in de winter af?

In de wintermaanden hebben veel mensen last van een drogere huid dan normaal. Je kunt last krijgen van schilfertjes en schrale plekken. Dit kan gelukkig geen kwaad, maar echt prettig is het natuurlijk niet. Dat de huid in de winter droger is, komt door een mindere talgproductie in combinatie met een lagere luchtvochtigheid. Je huid verliest hierdoor meer vocht en dat resulteert in die vervelende schrale huid. Goed nieuws: je kunt er zelf wat tegen doen. Lees mee en ontdek hoe je van jouw droge huid in de winter afkomt. 

Goede verzorgingsproducten

Eigenlijk is het gedurende het het gehele jaar belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Draag tijdens de lente- en zomermaanden elke dag een dagcrème met een SPF van minimaal 20. In de winter is deze SPF minder hard nodig, maar smeren blijft essentieel. Ga voor goede verzorgingsproducten, bijvoorbeeld van Skinceuticals, om je huid soepel en gehydrateerd te houden. Zo help je droge plekken voorkomen.

Verwarming niet te hoog

Droge lucht is een andere veroorzaker van een droge huid in de winter. Zet de verwarming thuis niet te hoog om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in huis erg laag wordt. Ook zou je kunnen proberen om een luchtbevochtiger in huis neer te zetten. Deze apparaten bevochtigen de lucht, waardoor je mogelijk minder last hebt van een droge huid.

Lauw douchen

Heet douchen is heerlijk, maar helaas niet al te best voor je huid. Voorkom dat je huid uitdroogt door niet te heet te douchen. Sommige mensen zweren bij koud water, maar voor je huid is lauw water ook al prima. Stel je douche in rond de 30 graden en je zal al snel merken dat je minder last hebt van droge en schrale plekken.

Ureum

Heb jij ondanks de bovenstaande tips nog steeds last van schrale plekken en een droge huid in de winter? Dan kun je op deze plekken een crème met ureum smeren. Ureum helpt de huid vocht op te nemen, waardoor de huid weker en zachter wordt. Na een paar dagen smeren merk je dat de droge plekken minder worden. Zijn de droge plekken erg hardnekkig? Dan kun je best twee of drie keer per dag de droge plekken insmeren. De meeste apotheken en drogisten hebben crèmes met ureum te koop.

Helpt dit niet?

Blijf je droge plekken houden en heb je hier veel last van (bijvoorbeeld omdat ze erg jeuken of pijnlijk aanvoelen) of twijfel je aan de informatie in dit artikel? Neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog. Hij/zij kan je persoonlijk adviseren en helpen bij het zoeken van een oplossing.

Praat met ons mee

Voor mij werken de bovenstaande tips heel erg goed. Al jaren heb ik nauwelijks meer huidproblemen in het najaar en de winter. Heb jij tijdens de wintermaanden last van een droge, schilverige en/of trekkende huid? We zijn heel benieuwd of de bovenstaande tips jou helpen. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Reageer ook