fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kies ik een waterontharder die bij mij past?

Hoe kies ik een waterontharder die bij mij past

Misschien heb je er nog nooit zo over nagedacht, maar het kraanwater dat we drinken is vaak behoorlijk ‘hard’. De hardheid van water kan men bepalen door te kijken naar het in het water aanwezige calcium en de magnesiumionen. Door gebruik te maken van een waterontharder, haal je ongewenste en schadelijke stoffen uit water zodat het beter drinkbaar wordt. Een waterontharder is een stof die ionen chemisch bindt en hierdoor laat bezinken/neerslaan. Ook kan het een stof zijn die ionen vervangt door bijvoorbeeld natrium. De eerste waterontharders ontstonden rond het jaar 1900, maar natuurlijk zijn ze tegenwoordig nog een stuk beter dan vroeger. Interessant toch? Nu hoor ik je denken: hoe kies ik een waterontharder die bij mij past? Ik vertel het je in dit artikel.

Hoe ziet jouw gezinssamenstelling eruit?

Als je de juiste waterontharder wilt kiezen dan is het belangrijk om te kijken naar jouw gezinssamenstelling. Hoe groter het gezin is, hoe groter het jaarlijkse waterverbruik. Logisch als je het zo leest, maar dus wel echt goed om naar te kijken.

Waar wil je de waterontharder plaatsen?

Er zijn verschillende ruimtes waar je een waterontharder zou kunnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de (bij)keuken, meterkast of de garage. Kijk goed naar de mogelijkheden die er zijn en kiest aan de hand daarvan het type waterontharder. Er zijn namelijk verschillende apparaten die ontworpen zijn voor specifieke ruimtes. Vraag gerust een professional om advies als je niet weet waarvoor je moet kiezen.

Waar je in ieder geval op moet letten is:

Is er genoeg ruimte?
Hoe is de toegankelijkheid?
Is er een rioolaansluiting?
Is de plek vorstvrij?
Is er stroom?
Zit je dicht genoeg bij de hoofdwaterleiding?

Hoe installeer je een waterontharder?

Het installeren van een waterontharder is eenvoudig, maar als je het toch niet aandurft, dan is er altijd een installatieservice die je hierbij kan helpen. Overigens is dit wel iets waarvoor ikzelf zou kiezen, zeker gezien mijn twee linkerhanden wat dit soort dingen betreft. Het filmpje hieronder laat trouwens zien hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Magnetisch of niet?

Er zijn magnetische waterontharders maar het is niet altijd verstandig om hiervoor te kiezen. Deze geven een negatieve lading aan kalksteen, via een magnetisch veld, dat ervoor zorgt dat de kalksteen neerslaat. Door dit magnetische veld wordt kalksteen weer positief geladen en dit zorgt voor kalkaanslag op jouw douche en kraan.

Ga je voor de prijs of kwaliteit?

Eigenlijk geldt voor alles dat er een hogere klasse en een lagere klasse is. Dit is ook zo bij waterontharders. Denk dus goed na over welk model je graag wilt aanschaffen en kijk naar de waterontharder kosten. Reken in ieder geval op een prijs tussen de 400 euro en 1.000 euro. De exacte prijs is natuurlijk afhankelijk van de grootte en het type waarvoor je kiest. Ook waterontharders met een lagere prijs leveren goede prestaties en houden het water vrij van kalk. Een middenklasse model gaat vaak wat langer mee en vereist minder onderhoud. Is er budget voor de crème de la crème onder de waterontharders, kies dan voor een high-end keramisch model. De geavanceerde technologie onthardt het water op de meest efficiënte manier en je kunt er jarenlang plezier van hebben (en genieten van zacht water, want daar doe je het tenslotte voor).

Heb jij een waterontharder in huis, of wel eens overwogen om er eentje aan te schaffen? We lezen het graag in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Pexels – Steve Johnson

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook