fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kies je een goed matras voor in de slaapkamer?

Als ik ’s nachts niet goed slaap, dan ben ik overdag niet te genieten! Sinds ik een nieuw bed heb met een heel goed matras gaat het gelukkig beter en ben ik het zonnetje in huis. Het nieuwe bed (lees matras) zorgt er zelfs voor dat ik ’s avonds eerder mijn bed in duik.

Hoe kies je een goed matras?

De ideale matras bestaat niet. Wat voor jou goed is kan voor je partner wel een verschrikking zijn. Daarom zijn er veel stellen die ieder voor een eigen matras kiezen, die dan naast elkaar op het bed worden gelegd. Heb je bijvoorbeeld rugklachten of zweet je heel veel dan zijn lang niet alle matrassen geschikt voor jou.

Het loont echt om je goed te laten adviseren. Een tijdje geleden heeft de consumentenbond wat tips gegeven voor het uitzoeken van een nieuw matras.

1. Zorg dat je goed bent uitgerust. Als je moe bent ben je blij met iedere plek waar je even lekker kunt liggen. Ook al is de kwaliteit van het matras helemaal niet zo goed.

2. Draag soepele kleding (en geen kort rokje). Als je niet prettig gekleed bent, vind je het vermoedelijk niet fijn om steeds op een bed in een openbare ruimte te gaan liggen.

3. Worden je billen en rug goed ondersteund als je op de rug ligt? Zeker voor mensen met rugklachten is dat van belang.

4. Zakken je schouders comfortabel weg als je op je zij ligt? Werk je overdag de hele dag op een computer dan hebben je schouders best wat rust verdiend.

5. Kun je je makkelijk omdraaien als je je omkeert. ’s Nachts zou je dat ongemerkt een aantal keren moeten doen. Gaat het op een matras in de showroom al moeilijk, koop dit matras dan beslist niet.

Waar kun je uit kiezen als je een matras koopt?

  1. latex matrassen
  2. traagschuim / nasa matrassen
  3. polyether matrassen
  4. koudschuim matrassen
  5. luchtgevulde bedden
  6. pocketvering matrassen
  7. binnenvering matrassen
  8. watermatrassen

Waar je voor kiest hangt dus heel erg van jouw persoonlijke situatie, lichaamsbouw en gezondheid af.

Bij het uitkiezen van een matras krijg je ook te maken met de volgende zaken:

1. Dikte matras. Een matras zou minimaal de dikte van 15 centimeter moeten hebben. Maar nog beter is er een van 17-20 cm. Het ligt lekkerder en gaat ook nog langer mee.

2. Warmte eigenschappen. De beste temperatuur in he bed ligt  tussen de 28º en 32ºC. Een matras helpt om de warmte te reguleren. Er zijn matras waar je het ’s nachts snikheet van kunt krijgen.

3. Vocht regulatie matras. Iedereen zweet ’s nachts en verliest ongeveer 200-300 ml vocht per nacht, via de huid. Een goed matras zorgt ervoor dat het vocht wordt afgevoerd.

4. Hardheid matras. Dat is vaak een kwestie van wat vind je lekker. Hoe diep je in het bed wegzakt is hangt af van je gewicht, vorm van het lichaam en de lighouding.

5. Onderhoud matras. Belangrijk dat je je matras af en toe lucht en regelmatig even keert. Het ventileert zo beter, maar het comfort blijft ook beter intact.

6. De tijk van een matras. Dat is de toplaag tussen de kern van het matras en je lichaam en die is meestal 2-3 cm dik. Bij een goed matras is de tijk van vochtabsorberend materiaal zoals katoen. Slechte matrassen hebben 100% synthetische materialen; dit is niet aan te bevelen.

7. Gewicht matras. Het ene matras is veel zwaarder dan de ander. Ben je rugpatient? Dan is het niet fijn om steeds een loodzwaar matras om te keren. De latex- en schuimmatrassen behoren tot de zwaarste matrassen. Deze zijn vaak méér dan 20 kilo!

Bij sommige bedrijven mag je een aantal dagen een matras uitproberen om proef te slapen. Hoe fijn is dat?

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met jullie matras. Hebben jullie op alle bovenstaande punten gelet bij de aanschaf van een nieuwe en heeft dat zijn vruchten afgeworpen?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook