fb

Hoe krijg ik een goede rente voor mijn spaargeld?

Het zijn zware tijden voor spaarders. De spaarrentes liggen, na een lange periode van rentedalingen, al enkele maanden op een stabiel laag niveau. Gemiddeld ontvang je op een vrij opneembare spaarrekening nog geen 1 procent rente en ook de depositorentes zijn niet om over naar huis te schrijven. Toch is het ook nu belangrijk om de mogelijkheden eens aandachtig te bestuderen en jezelf af te vragen of je spaargeld wel op de juiste plek is.

Welke bank biedt de hoogste rente?

Het eerste waar je bij een spaarrekening naar kijkt, is doorgaans de rente. Knab is op dit moment de aanbieder met de hoogste rente op een spaarrekening, namelijk 1,25 procent (stand dd 7 januari 2016). De Nederlandse internetspaarbank bevindt zich al geruime tijd in de top-3 van hoogste spaarrentes. Nadeel van Knab is wel dat je verplicht een betaalpakket moet openen, waar je maandelijks een bedrag voor betaalt.

De spaarrente van Knab ligt dus ruim boven het gemiddelde. Naast Knab bieden ook Argenta (1,20 procent), Zwitserleven en Nationale Nederlanden (beide 1,1 procent) een spaarrente die boven het gemiddelde ligt. De traditionele grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank liggen hier juist ver onder, met een gemiddelde spaarrente van 0,8 procent.

Je ziet dus dat het de moeite loont om je spaarrekening eens tegen het licht te houden. Stel dat je 25.000 euro spaargeld op je rekening hebt staat. Hier ontvang je 0,8 procent rente over, wat neerkomt op 200 euro per jaar. Overstappen naar de spaarbank met de hoogste rente, Knab in dit geval, levert je een jaarlijkse rente van 312,50 euro op. Een verschil van ruim 110 euro per jaar!

Tip! Hoogste depositorente vergelijken: Kun je je geld voor een langere periode missen? Overweeg dan eens om het vast te zetten op een spaardeposito. Hiervoor geldt doorgaans dat, hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente die je ontvangt. Houd er echter wel rekening mee dat je het geld alleen tegen betaling tussentijds op mag nemen.

Hoe kan ik overstappen?

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om online een nieuwe spaarrekening te openen. Het enige wat je moet doen, is enkele persoonlijke gegevens invoeren. Vervolgens kun je het spaargeld van je huidige rekening overmaken naar de nieuwe rekening. In een tijdsbestek van nog geen kwartier ben je al overgestapt en ontvang je een hogere rente over je spaargeld.

Let op de voorwaarden!

Natuurlijk is het belangrijk om niet alleen op de rente, maar ook op de voorwaarden van banken te letten. Zo biedt SNS Bank ook een hoge rente, maar die ontvang je alleen maar als je elke maand 100 tot 1000 euro spaart. Daarnaast betaal je bij sommige banken jaarlijkse kosten voor het verplicht aanhouden van een betaalrekening, waardoor je rendement daalt.

Kijk ook eens naar de rente-uitbetaling van banken. Sommige banken keren bijvoorbeeld elk kwartaal rente uit, zodat je profiteert van het rente-op-rente effect. Je ontvangt namelijk in het tweede kwartaal ook rente over het rentebedrag dat je in het eerste kwartaal ontvangen hebt, enzovoorts. Bij sommige banken ontvang je weer een hogere rente bij een hoger saldo of krijg je juist een bonusrente wanneer je het spaargeld een bepaalde periode hebt laten staan.

Spaarrekeningen vergelijken doe je dus niet alleen op rente, maar ook op voorwaarden. Kijk zelf ook eens kritisch naar de rente en voorwaarden van je huidige bank. Is je spaargeld hier wel op de goede plek?

Reageer ook