fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kan ik weer verliefd worden op mijn (ex) partner?

Ongetwijfeld herinner je je nog die onvergetelijke dag waarop je het “ja-woord” gaf. Je was smoorverliefd op hem, en hij op jou. Je koos duidelijk voor elkaar. Je beloofde hem te blijven steunen, in voor- en tegenspoed, door er altijd voor hem te zijn. Uiteraard gold dat ook andersom.

Je vraagt je nu af hoe het kan dat je gevoelens opeens weg zijn terwijl er eigenlijk geen reden voor is. Je partner is nog even lief, doet nog altijd dezelfde dingen voor je. Misschien verwent hij je zelfs en geniet je stiekem van zijn aandacht, maar toch. Op de één of andere manier wil je zo graag die spanning weer voelen. Je bent bang dat je straks voor een ander valt, want dat is eigenlijk niet wat je wilt: zoveel ellende op je hals halen. Je komt immers niets te kort, maar toch, waar zijn die gevoelens gebleven?

Wat zijn precies de geheimen om het uitgedoofde vlammetje weer aan te doen wakkeren? Je relatie compleet te veranderen en inniger te krijgen, ook al ken je hem al jaren lang. Laten we eens verder ingaan op deze vragen.

Kun je weer verliefd worden op iemand waar je vroeger van hield?

Of anders geformuleerd: is liefde een nieuw sentiment of kun je oude gevoelens weer een opfrisbeurt geven? Als we naar de cijfers kijken valt het op dat veel gescheiden stellen naar verloop van tijd toch weer in het huwelijk treden…

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb je in je omgeving uitspraken gehoord als “het is over en uit, ik kom nooit meer terug op mijn besluit”. Uiteindelijk zien we dan toch dat stelletjes bij elkaar terugkomen omdat die uitspraak werd gedaan op een moment dat de emoties nu eenmaal hoog waren opgelopen. Wordt er vervolgens afstand gecreëerd dan kan er beter gevoeld en inzicht verkregen worden waar het precies aan schort.

Kunnen we hier dus uit concluderen dat het mogelijk is? Jazeker! Liefde is een gevoel dat je wellicht niet kunt kneden, maar wel uit kunt spreken. Liefde ontstaat en verdwijnt, om vervolgens weer terug te komen. Soms herhaalt dit patroon zich zelfs enkele keren. Alles is dus mogelijk met de liefde, en dat is goed nieuws!

Kun je verliefde gevoelens die niet eerder bestonden spontaan opwekken?

Jazeker! Er is onderzoek gedaan door psycholoog Arthur Aron die een experiment heeft gedaan met twee mensen die elkaar totaal niet kenden. Het doel van het onderzoek was om te zien of zij als vreemden van elkaar verliefd konden worden. Het stel moest recht tegenover elkaar zitten en elkaar om beurten een vraag stellen uit een lijst van 36 vragen. Na het over en weer bevragen moesten ze elkaar 4 minuten lang in de ogen aankijken zonder te praten. Wat bleek? Ze werden verliefd en 6 maanden later trouwden ze.

Maar hoe zorg ik ervoor dat het mij ook lukt?

Helaas, het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Sommigen zeggen dat afstand nemen het beste werkt, omdat beide partners dan de ruimte krijgen om na te denken en elkaar te missen. Andere mensen ontmoeten kan je ook bewuster maken van het feit dat je partner helemaal zo gek nog niet is. Je weet weer wat je aan hem hebt.

Anderen denken simpelweg dat het mogelijk is de gebroken stukjes aan elkaar te lijmen zonder goed te kijken naar de scheurtjes en zich af te vragen hoe die daar gekomen zijn. Je kunt er ook heilig van overtuigd zijn dat de liefde nooit over gaat, en dat ze tijdelijk in een vergeethoekje terecht komt.

Het is voor de hand liggend dat als je partner je echt irriteert en de problemen of conflicten die hebben plaatsgevonden niet worden uitgesproken of opgelost, het al veel moelijker is de relatie te herstellen en verliefd te worden op je partner. De voorwaarde om liefdesgevoelens weer bij jezelf op te roepen is wilskracht. Die wilskracht moet dan wel net zo groot zijn bij de één, als bij de ander.

Beide partners zullen de nodige moeite moeten doen om een nieuwe weg in te slaan en af te rekenen met ingesleten patronen die vernietigend waren voor de relatie. Daarnaast is er soms ook vergeving nodig.

Op goed fundament kun je heel wat moois bouwen

Wanneer je een nieuw huis koopt ziet het er heel gaaf uit. Wanneer je een ouder huis koopt waar nog veel aan moet worden gesleuteld, dan weet je dat er een geschiedenis aan verbonden zit. Op grond daarvan is er weer veel hoop is dat het weer prachtig kan worden. Je gooit weg wat kapot is, en je houdt alleen wat vast en stevig zit en houvast geeft aan de overige delen van het huis.

Hetzelfde geldt voor relaties. Wil je opnieuw bouwen op oud terrein, dan zul je af moeten rekenen met wat niet meer de moeite waard is. Het gaat je anders teveel energie kosten in vergelijking tot wat het je oplevert. Het voordeel is wel dat je weet wat je aan je partner hebt omdat je al jaren met hem samen bent.

Er is wel een aandachtspuntje: je dient wel onderscheid te maken tussen echte liefde en angst om alleen achter te blijven. Blijf niet hangen in een relatie als je bang bent voor de toekomst, om alleen verder door het leven te moeten. Dit is uitstel van executie.

Bedenk ook dat je je partner niet kunt veranderen. Hij kan zichzelf wel aanzienlijk verbeteren en dat geldt natuurlijk ook voor jou.
Als je relatie tot een einde is gekomen omdat jullie zinloze discussies hadden over kleine dingen, waarom zou je het dan geen tweede kans geven?

Besluit je weer bij je ex terug te komen? Of wil je je huidige relatie weer nieuw leven inblazen? Weet dan dat je nieuwe relatie niet meer hetzelfde zal zijn (althans dat is wel de bedoeling uiteraard). En dat is maar goed ook!

Michelle van den Berghe (54) is docente Frans, relatietherapeut, en schrijver van Franse en Nederlandse zelfhulpboeken en programma’s over het verwerken van liefdesverdriet en het herstellen van relaties. Op haar Nederlandse blog liefdesverdriet.nl dat dagelijks meer dan 1000 keer wordt bezocht staan inmiddels al honderden artikelen. Ook haar Franse blogs worden gretig gelezen. Michelle heeft jarenlang in Frankrijk gewoond, is getrouwd met een Fransman en ze hebben 2 prachtige in Amsterdam werkende en studerende dochters. Haar passies: werken, schrijven, lezen, zingen en reizen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Maria -

Hallo iedereen! mijn naam is Maria, ongeveer twee maanden geleden verliet mijn man mij en mijn dochter voor een jongere dame, en nadat ik een opmerking van een vrouw op internet had gezien die getuigde hoe ze werd geholpen door DR. OGALA. Ik besloot ook contact met hem op te nemen voor hulp, omdat ik alleen maar mijn man terug wilde krijgen. Hij hielp me met zijn liefdesbetovering en nu kwam mijn man bij mij terug. Voor degenen die dezelfde hulp hebben, moeten contact opnemen met Dr. Ogala via WhatsApp +23491 3629 7264..

Reageer ook