Damespraatjes Damespraatjes

Vrouwen komen na geheime liefdesrelatie zestig jaar uit de kast en Netflix maakte er een docu over

Liefde geeft het leven kleur en warmte. Liefde biedt hoop en perspectief. Liefde is geborgenheid en helemaal jezelf kunnen zijn. Liefde: dat gun je iedereen toch? Ik wel. Of je nou op mannen, vrouwen of allebei valt; liefde is LIEFDE! Tegenwoordig denken gelukkig steeds meer mensen er op deze manier over, maar in de jaren ’40 was dat wel anders. Homo’s en lesbiennes konden vaak niet uitkomen voor wie ze waren, bang om verstoten te worden. 

Uit de kast

Veel homo’s en lesbiennes hielden hun geaardheid dan ook geheim. Sommigen trouwden met iemand van het andere geslacht, kregen kinderen en deden zich hun hele leven voor als iemand die ze eigenlijk niet waren. Maar er zijn ook andere verhalen: zoals het verhaal van de Canadese Terry Donahue and Pat Henschel. Na een liefdesrelatie van zestig jaar kwamen ze uit de kast. Netflix maakte er een documentaire over: ‘A Secret Love’.

Liefde op het eerste gezicht

In 1947 ontmoeten Terry en Pat elkaar en het is liefde op het eerste gezicht. Wanneer ze op een avond samen gaan schaatsen, geeft Pat een briefje aan Terry. “Ik had veel verhalen gelezen, maar nog nooit over een vrouw die van een andere vrouw hield. Ik hoop boven alles dat het wederzijds is.”

Huisgenoten

De liefde is wederzijds en de vrouwen zijn vanaf dat moment onafscheidelijk. Allebei komen ze uit een conservatief gezin waarin hun geaardheid niet geaccepteerd zou zijn. Ze verhuizen daarom samen naar de Verenigde Staten en bouwen hier een leven op. Maar ook in de VS hebben homo’s en lesbiennes het zwaar in de jaren ’50 en ’60. Ook hier zijn ze daarom niet open over hun geaardheid en doen altijd alsof ze vriendinnen, nichtjes of huisgenoten zijn.

Trouwen

Pas in 2009 komen Pat en Terry uit de kast naar hun familie. Ze zijn dan allebei in de tachtig. Na een geheime relatie van zestig jaar trouwen de twee in het bijzijn van vrienden en familie uiteindelijk toch nog me elkaar.

De documentaire A Secret Love is nu op Netflix te bekijken.


Reageer ook