fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe je zo goedkoop mogelijk uit elkaar kunt gaan of scheiden

Als je met je partner tot de conclusie bent gekomen dat het huwelijk of de relatiegeen stand meer houdt dan is het tijd om te scheiden of uit elkaar te gaan. In dat geval zijn er allerlei mogelijkheden om bij een huwelijk de scheiding te regelen. Bijvoorbeeld door allebei een advocaat in de arm te nemen, maar dat is een kostbare zaak. Een scheiding aanvragen bij de rechtbank is namelijk veel goedkoper te regelen. Het is in dat geval wel handig als je op goede voet met elkaar staat en bereid bent om afspraken te maken. De scheiding is dan snel en goedkoop geregeld.

Online scheiden: voordelig en snel

Een echtscheidingsmediator is in te schakelen om de scheiding of het uit elkaar gaan zo goedkoop mogelijk te regelen door online te scheiden. Bij een mediator denk je aan twee partijen die tegenover elkaar staan, maar in dit geval is een echtscheidingsmediator er voor beide partijen. Het is handig als je vooraf al afspraken met elkaar maakt ten aanzien van praktische zaken, zoals het huis, pensioen net als over de verdeling van bezittingen en eventuele schulden. Als er kinderen tot het huishouden behoren, moeten daar ook afspraken over worden gemaakt. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd dan houd je daar rekening mee. Alle afspraken komen in een zogenoemd echtscheidingsplan te staan. Indien jullie kinderen hebben, komt er daarnaast een apart ouderschapsplan. Op het moment dat alle afspraken gemaakt zijn, is het mogelijk om direct de scheiding te laten aanvragen. Zijn er problemen over afspraken dan kan een mediator bemiddelen, waarna de afspraken zijn vast te leggen en de advocaat ingeschakeld kan worden.

Uit elkaar gaan met een samenlevingscontract

Ben je niet getrouwd, maar heb je een samenlevingscontract? Dan brengt het uit elkaar gaan ook met zich mee dat er veel geregeld dient te worden. Bijvoorbeeld als het gaat om wie er in de woning achterblijft of hoe de zorg voor kinderen voortaan geregeld wordt. Als een van beiden in een koopwoning achterblijft, zijn er zaken te regelen met de hypotheek. Betreft het een huurwoning dan dient het huurcontract op een van beider namen komen te staan. Ook bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract is het mogelijk om daarvoor hulp te krijgen. Professionele ondersteuning maakt het mogelijk om vanaf het begin af aan duidelijkheid te creëren voor beide partijen. Ten aanzien van kinderen geldt bij het uit elkaar gaan dat er ook een ouderschapsplan dient te komen. Overigens is het samenlevingscontract leidend als het om de verdeling van bezitting, schulden en pensioenen gaat.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook