fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van grote weggooier naar een #verspillingsvrij huishouden: zo deed ik dat!

Als ik ons huishouden in drie woorden zou moeten omschrijven, zou ik de woorden ‘gezellig’, ‘druk’ en ‘chaotisch’ willen gebruiken. Vooral ‘chaotisch’ is een kerneigenschap waar wij hier thuis momenteel in uitblinken. En dat is ook niet gek, want we hebben best wat op ons bordje momenteel. Ward heeft een nieuwe tandartspraktijk geopend, we zijn bezig met het kopen van een nieuw huis, ik zit in het laatste trimester van mijn tweede zwangerschap, werk nog fulltime aan Damespraatjes, we hebben een hyperactieve peuter rondlopen én proberen het ook nog een beetje vrolijk te houden. Je snapt: gezellig, maar wel druk en chaotisch.

Ik zal heus niet de enige werkende moeder zijn, die haar huishouden met deze drie woorden zou om schrijven. Zij zullen het dan ook met mij eens zijn, dat het nou eenmaal kan gebeuren dat er zo nu en dan wat steekjes worden laten vallen als het om het huishouden gaat. Nou is het bij ons altijd redelijk schoon en opgeruimd, op één plek na: de keuken. De keuken is bij ons een plek die zeer intensief gebruikt wordt. We houden van lekker eten en komen hier na een drukke dag graag samen om te koken, te praten en natuurlijk te eten. Wij hebben dan ook altijd de opvatting gehad dat we nooit willen ‘besparen op eten’. Helaas zijn we wat doorgeslagen in deze opvatting en gooiden wij de laatste tijd te vaak en te veel eten weg.  En dat was ik helemaal zat.

#verspillingsvrij!

Wij gingen de uitdaging aan om ons verspil-gedrag aan te pakken. En ik laat je graag zien hoe wij dat deden, want hoe meer mensen meedoen, hoe groter #verspillingsvrij kan worden! 

  1. Koken met een maaltijdbox

Na een lange dag werken, zie ik koken als een heerlijke vorm van ontspanning. Tegenwoordig doen wij dit met een maaltijdbox. Elke zondagavond wordt het pakket met de ingrediënten en recepten bij ons thuisbezorgd. Dit is niet alleen makkelijk omdat ik zelf geen boodschappen hoef te doen en te bedenken wat we gaan eten, maar het pakket brengt nog een groot voordeel met zich mee: alle ingrediënten zijn al in de juiste hoeveelheid aangeleverd. Je eet dus alles op en gooit niks meer weg!

  1. Lekker warm lunchen

Toen ik nog bij mijn ouders woonde, deden we het best vaak: warm lunchen met de leftovers van de avond daarvoor. We kregen dan een warme pasta, heerlijke nasi of andere lekkernij die de avond daarvoor niet was opgegaan. Dit was altijd zo lekker en gezellig, dat wij dit nu hier ook ingesteld hebben. Ward neemt een bakje mee naar de praktijk, ik eet mijn deel thuis of op kantoor op. Twee vliegen in één klap: een voedzame lunch én we gooien niks meer weg.

  1. Opgeruimde kastjes

Zoals je misschien in mijn Instagram Story van laatst hebt kunnen zien, haal ik tegenwoordig één keer per week de kastjes leeg. Dit doe ik omdat wij zo veel troep in de kastjes hadden liggen, dat we niet meer wisten wat we in huis hadden, er dingen lagen weg te rotten op plekken waar we het niet zagen en veel dingen zelfs dubbel kochten. Nu ik elke week even alles leeghaal, kijk wat we nog hebben en op basis daarvan de boodschappen doe, gooien we niks meer weg. En die opgeruimde kastjes zijn een hele fijne bijkomstigheid!

  1. De ijskast op de juiste temperatuur

Je wist vast wel dat je de temperatuur van de ijskast zelf kunt instellen. Maar wist je ook welke temperatuur het beste voor je eten is? Ik niet, maar ik ontdekte dat je hem het beste op 4 graden kunt instellen. Zo blijft je eten langer houdbaar en hoef je dus minder weg te gooien.

  1. Ten minste houdbaar tot…

Wist je dat er een verschil is tussen Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te gebruiken Tot (TGT) is? Ik dacht altijd dat het ongeveer op hetzelfde neerkomt, maar dat blijkt een beetje anders te liggen. TGT staat op producten die heel snel bederven, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en verse vruchtensappen. Na de TGT-datum kan je ze beter weggooien, er kunnen dan ziekmakende bacteriën in het product zijn gaan groeien. Met de THT-datum kan je soepeler omgaan. Dit staat op houdbare producten zoals meel, koffie en snoep en deze bederven een stuk minder snel. Na de THT-datum kan je ze vaak nog gewoon eten, maar kijk, ruik en proef altijd goed.

  1. Deel eens iets met een ander!

Ik ben tegenwoordig helemaal into het bakken van taarten en cakes. Een leuke hobby die heel wat lekkere baksels oplevert. In verband met mijn gezondheid, eet ik niet alles zelf op. Maar het weggooien? Dat is ook geen optie! Ik geef dan ook graag wat weg aan buren, vriendinnen of familie. Ook hier weer twee vliegen in één klap: je gooit het niet meer weg én je maakt je er super populair mee 😉

Samen tegen voedselverspilling! 

Al met al zijn deze verspillingsvrije maatregelen niet alleen effectief tegen het verspillen van voedsel. Ze zorgen er ook nog eens voor dat je lekkerder eet, minder geld uitgeeft, een opgeruimde keuken hebt én ook nog eens meer deelt met je omgeving. Ik hoop dat jullie net zo gemotiveerd zijn om samen met mij voor #verspillingsvrij te gaan!

Praat met ons mee: hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt? Ik ben heel benieuwd naar al jullie tips! Deel ze in de comments onder dit artikel, zodat ik ze ook kan proberen 🙂

Reageer ook