fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe hoort het op Kasteel de Haar? De winnaars

Kasteel de Haar Utrecht presenteert van 9 september tot en met 30 november 2015 een super gave najaarsrondleiding ‘Etiquette: Hoe Hoort Het op De Haar?’. Bezoekers krijgen hierbij de gelegenheid kennis te maken met de etiquette en omgangsvormen van de voormalige bewoners van Kasteel de Haar en hun gasten. Hoe waren de omgangsvormen van de Europese adel en gelden die ook nog anno 2015? In Nederland werden in 1975 de ouders in één op de drie gezinnen met u aangesproken, tegenwoordig is dat nog maar in één op de tien gezinnen. En wie kent de hoedenetiquette nog?

Etiquette & protocol-expert Jan Jaap van Weering, o.a. bekend van de AVROTROS tv-serie ‘Hoe Heurt Het Eigenlijk?’ stelde als gastconservator de speciale Etiquette rondleiding samen. Bezoekers worden meegenomen op een rondreis door ‘etiquetteland’ vol boeiende wetenswaardigheden en anekdotes en horen alles over het in stijl beheersen van beleefdheidsvormen.

Zegevieren met manieren
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar één maand per jaar, in september, wordt bewoond door de familie Van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van de beau monde uit de internationale jetset vormde het middelpunt van deze traditie, met uitmuntend gastheerschap van de baron.

Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar was befaamd en berucht in zijn rol als gastheer als het ging om ‘la grande réception’ van zijn prominente (internationale) gasten zoals Aristoteles Onassis, Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Michael Caine, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot. Hij organiseerde op hoog niveau diners, waarbij de gasten uitsluitend bediend werden door mannelijk personeel met witte handschoenen aan. Van het samenstellen van de gastenlijst en de uitnodigingen tot het fenomenaal fêteren van de internationale jetset, etiquette speelde een grote rol.

Hoe Hoort Het?
Er bestaan veel misverstanden over etiquette. Eén van die misverstanden is dat etiquette een strak keurslijf is van regels. Een ander misverstand is dat etiquette is voorbehouden aan de leden van het hof en de adel. Etiquette heeft betrekking op hoe je je bij bepaalde gelegenheden het beste kunt gedragen. Het gaat dan om goede gewoontes en gebruiken, die algemeen geaccepteerd zijn. In Kasteel de Haar wordt terug gegaan naar de etiquette van honderd jaar geleden. Die is voor hedendaagse begrippen wel erg officieel en omslachtig. Maar juist door te kijken naar de etiquette van toen, krijg je de sfeer te pakken van het leven op het kasteel.
 
Hoe begroette men de gasten en hoe maakte men kennis? Gaf men wel of geen hand en hoe zit dat met het geven van een een handkus? Hoe gedroeg men zich tijdens ‘la grande réception’ en wat waren de geldende regels aan tafel? Zijn de tafelmanieren hetzelfde gebleven en hoe belangrijk is een tafelschikking en wie zit naast wie? Werd er wel of niet getutoyeerd en wie gaf hiervoor toestemming? Wanneer trok de dame een lange avondjurk aan en waarom is het dragen van een horloge bij avondkleding not done?

De najaarsrondleiding ‘Etiquette: Hoe Hoort Het op De Haar?’ beantwoordt deze en andere vragen over etiquette en omgangsvormen. “Goede omgangsvormen vallen niet op, maar het ontbreken er van wel”, aldus Van Weering. “Aan het einde van de rondleiding heeft de bezoeker een indruk van etiquette en omgangsvormen in het algemeen én op De Haar. Misschien wel genoeg om zich in alle kringen te bewegen en bij een formeel diner op De Haar te kunnen aanschuiven”.

Bezoekersinformatie
‘Etiquette: Hoe Hoort Het op De Haar?’ is te zien van 9 september tot en met 30 november 2015. Kijk voor actuele openingstijden, prijzen en reserveren op: www.kasteeldehaar.nl

Winactie
Damespraatjes mag 2 x 2 vrijkaarten weggeven voor deze bijzondere rondleiding (inbaar tot 24 november). De winnaars zijn:

  • Nancy Roos
  • Marina Martron

Van harte gefeliciteerd. Er zullen met jullie contact worden opgenomen over hoe het nu verder gaat en wanneer jullie naar De Haar kunnen komen.

Niet gewonnen, maar zou je de rondleiding wel heel graag willen bijwonen, bestel je kaarten dan hier:  www.kasteeldehaar.nl

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

1 reactie

Marina Martron -

Afgelopen zaterdag zijn wij naar het Kasteel de Haar geweest! Wat is het prachtig en betoverend! De rondleiding was erg interessant voor groot en klein! Nogmaals bedankt voor de kaarten!

Reageer ook