fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe herken je of je een koolmonoxidevergiftiging hebt?

Koolmonoxide wordt ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Jaarlijks sterven er meer dan 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een geurloos gas dat ongemerkt vrijkomt. Het versuft je tot je bewusteloos raakt en laat je dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden. Heel triest allemaal en compleet onnodig.

Hoe ontstaat een koolmonoxidevergiftiging?

Meestal komt er te veel koolmonoxide vrij bij een brand, een kapotte gaskachel, kooktoestel of geiser of als er problemen zijn met de (centrale) verwarming (ketel). Ook kan het zijn dat er iets mis is met het afvoerkanaal, bijvoorbeeld bij een defecte afvoerpijp of een verstopt schoorsteenkanaal. Doordat koolmonoxide geurloos en kleurloos is merk je niet dat het vrijkomt.

Hoe herken je of je een koolmonoxidevergiftiging hebt?

Als je een korte tijd koolmonoxide inademt heb je meestal geen last van klachten, zeker niet als je daarna naar buiten gaat en weer veel frissen lucht kunt inademen. Ben je langer in contact met koolmonoxide en je krijgt last van een lichte koolmonoxidevergiftiging dan kun je de volgende verschijnselen krijgen:

  • Duizeligheid
  • Slaperigheid
  • Misselijkheid,
  • Braken
  • Verwardheid
  • Hartkloppingen,
  • Hyperventilatie
  • Hoofdpijn

Als er slechts sprake is van een lichte vergiftiging dan verminderen de klachten als je weer naar buiten gaat. Maar ben je langere tijd vergiftigd, dan kun je bewusteloos raken en overlijden.  Bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen, ongeboren of pasgeboren kindjes, mensen met hartziektes of neurologische ziektes, zijn zelfs extra kwetsbaar voor deze vergiftiging. Ook huisdieren zijn gevoeliger. Heb je een huisdier dat bewusteloos raakt, dan kan dat een signaal zijn dat er teveel koolmonoxide in de kamer is.

Doe de koolmonoxidetest

Op de website van Brandweer Nederland kun je een testje doen om te zien of je een grotere kans maakt op een koolmonoxidevergiftiging. Zeker als je in een al wat ouder huis woont of oude gasinstallaties hebt zou ik de test wel even doen. Kost je slechts 1 minuutje.

Video

Hier een mooie video over koolmonoxidevergiftiging dat we tegenkwamen op de website van Brandweer Haaglanden.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook