fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe bespreek je online privacy met de oppas?

“Het was mijn eerste avondje uit met mijn man na de geboorte van mijn dochter en ik was best nerveus. Zou ze te eten krijgen? Zou ze gaan slapen. Ik checkte continu mijn telefoon op berichtjes van de babysitter. Niets!” 

Toen logte ik in op Facebook. Ik zag een post met drie foto’s van mijn schattige baby die gezellig bij de oppas zat. Ik was gerustgesteld, maar ook meteen ongerust. Tot dat moment waren alle foto’s van mijn dochter op social media alleen voor vrienden en familie te zien.”

Ben jij moeder met jonge kinderen dan herken je dit verhaal hierboven van Lyz Lenz, blogger bij Mashable vermoedelijk wel. Je doet er zelf van alles aan om de privacy van je kind zo veel mogelijk te beschermen. Dat is ook je goed recht. Maar veel mensen gaan heel anders met privacy en social media om en zij kunnen zich niet voorstellen dat een fotootje op Facebook kwaad kan.

Het beste ik om meteen zo duidelijk mogelijk naar je omgeving te zijn. Op school, de creche of peuterspeelzaal, familieleden en zeker tegenover de oppas. Misschien heb je zelf geen problemen met social media, maar vind je ook weer niet alles goed.

In haar artikel op Mashable deelt Lyz een paar tips die ze van Lynn Perkins, CEO en oprichter van UrbanSitter. Ze adviseert om duidelijke regels te formuleren voordat je ze bespreekt met de oppas. Er zijn meerdere mogelijkheden, afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt.

1. Maak nooit foto’s of video’s van mijn kinderen.

2. Het is goed dat je foto’s van mijn kinderen maakt, maar alleen voor deze doeleinden:

  • om me een update te geven over hoe het oppassen gaat, maar daarna moet je de foto’s of video’s direct wissen
  • om een leuke herinnering te maken, maar ze mogen nooit gedeeld worden via social media

3. Het is goed dat je foto’s van mijn kinderen maakt en ze deelt via de social media, maar er zijn uitzonderingen:

  • gebruik niet de naam van mijn kinderen of onze achternaam
  • tag geen mensen of locaties

4. Het is goed dat je foto’s of video’s van mijn kinderen via de social media deelt. Maar ik wil wel dat je mij er in tagt, zodat ik de posts kan zien.

We zijn heel benieuwd wat jou mening hierover is. Laat je het ons weten?

Lees ook: 

Bron: Mashable

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook