fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hier let je op als je zonnepanelen gaat aanschaffen

Steeds vaker zie je dat mensen zonnepanelen op hun dak installeren. En terecht: het loont steeds meer de moeite om dat te doen. Maar hoe zie je de bomen door het bos en waar moet je op letten? Wat voor een panelen zijn er en welke zijn voor jou het meest geschikt?

Als ik een rondje fiets valt het me op dat er steeds vaker zonnepanelen op daken worden geïnstalleerd. Ik vraag me iedere keer maar af of het zin heeft en wil ik daardoor zonnepanelen kopen. Is de aanschaf van de panelen niet duurder dan wat het oplevert? Nee, zeggen mensen die er verstand van hebben. De investering die je doet in zonnepanelen is de moeite waard. Je bespaart er namelijk flink mee op je energierekening en dat is met het oog op de enorm stijgende energiekosten best aantrekkelijk. De moeite van zonnepanelen vergelijken is het echt wel waard. Meer dan zelfs!

Je woning stijgt gelijk in waarde

De reden dat veel mensen er toch van afzien is omdat ze het niet heel fraai vinden hun hele dak vol te leggen met panelen. Maar hoe hoger het rendement van je zonnepanelen hoe minder panelen nodig zijn om de door jou gewenste capaciteit te behalen. Dat betekent minder panelen op je dak en er je hebt dan ook niet zo’n enorme zonnepanelen-installatie nodig. Een ander voordeel waar je nu misschien niet gelijk aan denkt, maar wat in de toekomst toch mooi meegenomen kan zijn, is dat je huis door het plaatsen van panelen direct stijgt in waarde. Hoe fijn is dat!

Geen stijgende energienota’s

Maak jij je ook wat lichtelijk zorgen over je energienota? Sommige gezinnen gaan het dubbele betalen! Als je zonnepanelen op je dak laat leggen ben je een stuk minder afhankelijk van je energieleverancier. Zo heb jij geen last van de immens stijgende energieprijzen. Dat is best een lekker idee toch?

Draag bij aan een beter milieu

Energie opwekken via zonnepanelen verlaagt de CO2-footprint van je gehele huishouden en dat is een prettige wetenschap als je wilt bijdragen aan een beter milieu. De stroom die je opwekt via je panelen is groener dan groen, dat is een zekerheidje.

Maar in Nederland regent ’t altijd

Waarom zou je zonnepanelen op je dak laten leggen terwijl Nederland nou niet echt bepaald bekend staat om zijn tropisch klimaat en het regelmatig regent? Nou, omdat de panelen genoeg hebben aan licht en het niet nodig is dat de zon de hele tijd krachtig schijnt. In de winter zul je iets minder voordeel van de panelen hebben, maar dat is te verwaarlozen.

Je hoeft niet te twijfelen of het dak van jouw woonhuis geschikt is voor het plaatsen van panelen want bijna elk dak is ervoor geschikt. Hoe fijn is het dat je je aanschaf binnen no-time kunt terugverdienen, je je bijdrage levert aan een goed milieu en je op den duur geld bespaart? Dat je dak op het zuiden moet zijn gericht schijnt een fabel te zijn, want zoals eerder gezegd: bij de meeste panelen gaat het vooral om het vangen van licht.

Oke, waar moet ik op letten?

Ben je overtuigd en overweeg je zonnepanelen op je dak te laten installeren? Let er dan op dat je uitzoekt wat de panelen je opbrengen. Om daarachter te komen heb je een aantoonbaar rendement over de afgelopen jaren nodig. Ook is het raadzaam om je te verdiepen in de garantievoorwaarden. Want zonnepanelen waarop geen garantie zit, is niet zo’n goed idee. Stel dat ze kapot gaan dan heb je er niks meer aan en dan zijn de panelen waardeloos. Vandaar dat het een goed idee is om een lange garantieperiode af te spreken.

Heb jij overwogen om voor zonnepanelen te gaan? We zijn heel benieuwd welke overwegingen bij jou meespelen. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Daria Obymaha via Pexels

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook