fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Pia: “700 euro per maand naar alternatieve behandelingen om zwanger te worden”

In de rubriek ‘Het Huishoudboekje‘ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 38-jarige Pia. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Pia: 1.500 euro netto
Inkomen Jos:
2.200 euro netto
Gezinssamenstelling: Getrouwd zonder kinderen

Hypotheek

“Onze maandelijkse hypotheek is voor ons een flinke hap uit ons besteedbaar inkomen. Elke maand betalen wij 800 euro aan rente en aflossing. Daar staat tegenover dat huren waarschijnlijk duurder zou zijn en dat je dan niks opbouwt. Een prima keuze dus om een appartement te kopen. Het is niet groot, maar groot genoeg voor ons tweeën. Jos en ik hebben een grote kinderwens die tot op heden nog niet in vervulling is gegaan. Mocht ik wel zwanger worden, dan zouden we moeten verhuizen. Ons huidige huis heeft één hele kleine slaapkamer waar een babybedje bij zou passen. De huizenmarkt is bizar momenteel en ik kan me hier best zorgen om maken.”

Vervoer

“Jos woont dichtbij zijn werk en pakt dus altijd de fiets. Ik werk in een verzorgingstehuis 15 kilometer verderop, dus ik gebruik altijd de auto. Deze auto hebben we tien jaar geleden voor een paar duizend euro gekocht en we gebruiken hem vooral om naar het werk, de supermarkt en sociale afspraken te komen. Aan wegenbelasting, brandstof en de verzekering zijn we per maand 250 euro kwijt. Van mijn werkgever krijg ik 57 euro per maand terug als reiskostenvergoeding. In totaal kost de auto ons 193 euro.”

Eten en drinken

“We hebben geen mega inkomen en letten dus heel erg op bij het doen van de boodschappen. We hebben een budget van 100 euro per week. Ik doe elke zaterdagochtend boodschappen voor de hele week en soms ga ik tussendoor nog een keer. Zaken als kip, vis en vlees vries ik in als ik weet dat we het pas een paar dagen later eten. Bij groente en fruit, wasmiddel, kaas, wc-papier, koffie en verzorgingsproducten kijk ik vooral naar wat er op dat moment in de aanbieding is. Ik zou nooit de volle pond betalen voor een fles wasmiddel van een A-merk. Maandelijks geven wij met z’n tweeën 400 euro uit aan eten en drinken.”

Vakanties

“Drie jaar geleden kwamen Jos en ik erachter dat zwanger worden lastig zou gaan worden voor ons. Ondanks dat wij allebei gezond zijn, niet roken en geen ziektes hebben, is zwanger worden ons nog niet gelukt. Zelfs de drie IVF-trajecten die wij hebben doorlopen hebben niks opgeleverd. We hebben na de derde poging ervoor gekozen om te stoppen met de behandelingen binnen de reguliere geneeskunde en onze antwoorden te zoeken in het alternatieve circuit. Gezien de hoge kosten die hieraan verbonden zijn, kunnen we dus al jaren niet op vakantie. Af en toe gaan we wel een weekendje weg. Dit doen we meestal in Nederland en hier zijn we 1.000 euro per jaar (of 83 euro per maand) aan kwijt.”

Overig

“Onze overige kosten zijn flink. Aan de ene kant hebben we de uitgaven die iedereen wel heeft, zoals de verzekeringen, abonnementen, gemeentelijke heffingen, enzovoorts. Dit komt neer op 400 euro per maand. Aan de andere kant hebben wij minder gebruikelijke kosten, zoals mijn wekelijkse acupunctuur-behandelingen, homeopathische middelen en healings. Daarnaast werk ik sinds kort zelf met krachtige edelstenen, koop deze ook en volg ik een cursus over het werken met edelstenen. Van zowel de acupunctuur als de homeopatische middelen, edelstenen en de healings geloven wij dat dit ons gaat helpen bij het krijgen van een kindje. Per maand kost ons dit 700 euro. Tot slot geven wij gezamenlijk gemiddeld 200 euro uit aan kleding. De ene maand is dit meer of minder dan de andere.”

Sparen

“Aan het einde van de maand houden wij op papier 1.000 euro over. Hiervan gaat gemiddeld 200 euro naar onvoorziene kosten en eindigt er uiteindelijk 800 euro op de spaarrekening. Gezien de hoop op de komst van een baby proberen wij hier zo min mogelijk aan te komen. In totaal staat er 18.000 euro op de spaarrekening. Dit lijkt veel, maar als wij straks zwanger zijn en moeten verhuizen is dat zo weer op.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

LEES HIER OOK DE ANDERE HUISHOUDBOEKJES

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Een hypotheek van 800 op een gezamenlijk netto-inkomen van 3700 is toch niet buitensporig hoog?

Reageer ook