fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Jorieke: “Sparen 80 procent van ons inkomen”

In de  rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 54-jarige Jorieke. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Jorieke: 2.900 euro per maand
Inkomen echtgenoot: 4.500 euro per maand
Gezinssamenstelling: Twee dochters (tweeling van 22 jaar oud)

Hypotheek

“Dertig jaar geleden kochten Ralph en ik ons eerste huis samen. Ralph werkte al een aantal jaar als scheikunde docent op een middelbare school en ik kwam net van de lerarenopleiding. Het kopen van dit eerste huis heeft ons geen windeieren gelegd. We hebben het twee jaar geleden met 400.000 euro winst verkocht. De hypotheek was al zo goed als afgelost. Omdat allebei de kinderen uit huis gingen konden wij kleiner gaan wonen. Ons appartement kochten we zonder hypotheek. Per maand betalen we 160 euro aan de VvE bijdrage en servicekosten.”

Vervoer

“Ralph werkt op een middelbare school hier drie kilometer vandaan. Hij fietst eigenlijk altijd naar zijn werk. Ik werk op een basisschool bij ons in de straat en loop naar mijn werk. Onze auto hebben we een paar maanden geleden verkocht omdat we hem eigenlijk nooit gebruikten. Als we nu een auto nodig hebben, lenen we die van de buurvrouw. Ook zij gebruikt de auto weinig. Als vergoeding betalen we haar 15 euro per keer dat we de auto lenen. Dit doen we drie a vier keer per maand. Gemiddeld kost dit ons maandelijks 50 euro.”

Eten en drinken

“Eén keer per week doe ik weekboodschappen en let dan zeker op de kleintjes. Ik houd nauwkeurig een huishoudboekje bij en budgetteer er stevig op los. Per week geef ik door strak inkopen, niks weggooien en goed plannen slechts 70 euro aan boodschappen uit. Het eten is altijd lekker en het is ook altijd genoeg. Toen de meiden nog thuis wonen gaf ik zeker twee keer zoveel uit, hun eisen waren een stuk hoger. Ralph en ik zijn tevreden met een boterhammen met kaas, een appel en ’s avonds een prakkie. Uiteten gaan doen we alleen tijdens bijzondere gelegenheden. Dit doen we in dat geval van ons spaargeld.”

Vakanties

“Met de meiden gingen we vroeger elk jaar naar dezelfde camping in Spanje. Met heel veel liefde en warmte denk ik daaraan terug. Helaas willen ze al jaren niet meer met ons op vakantie (en geef ze eens ongelijk op die leeftijd). Ralph en ik gaan zomers nu met z’n tweeën naar Spanje. Dit betalen we dan van het vakantiegeld en zijn aan zo’n vakantie in totaal niet meer dan 2.000 euro kwijt.”

Overig

“Allebei onze dochters studeren in Utrecht en hebben hier een kamer. Ze hebben een bijbaantje en betalen hun huur, eten, boeken en collegegeld zelf. Van ons krijgen ze allebei 300 euro per maand op hun rekening gestort. Zo kunnen ze ook genieten van hun studententijd. We vinden het belangrijk dat ze zelfstandig worden en dat we ze niet te veel pamperen. Ze zijn 22 jaar en redden zich geweldig! Ook zijn we per maand 450 euro kwijt aan verzekeringen, de telefoons, internet en tv, water en elektriciteit.”

Sparen

“Ralph gaat over twee jaar met pensioen en dan willen we met een camper Europa door. Elke euro die we nu opzij zetten, kunnen we dan lekker uitgeven. We leggen sinds onze verhuizing elke maand bijna 80 procent van ons inkomen opzij, maar liefst 5.800 euro gaat direct door naar de spaarrekening. Dat is echt een hele hoop geld en ik ben er trots op dat het ons lukt. Voor een vakantie, etentje of het kopen van noodzakelijke spullen onttrekken we weleens iets aan de spaarrekening. Ondanks dat staat er ruim 125.000 euro op. Tegen de tijd dat Ralph met pensioen gaat hopen we dat te hebben verdubbeld. Het is voor ons een lekkere aanvulling op ons pensioen.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Het Huishoudboekje van Marie-Claire: Maandelijkse toelage van 4.500 euro van ouders

3 reacties

Sabine -

Dit bericht slaat nergens op. Salarissen kloppen niet, uitgaven ook niet. Wensen voor de toekomst zijn mijns inziens zeer discutabel. Als deze post inderdaad realistisch zou zijn, och, dan hoop ik voor hen dat ze zonder problemen hun gewenste leven kunnen gaan beleven. Fingers crossed.. zucht..

Monique -

Bruto of netto? Maakt een heel verschil. Als het om nettolonen gaat, geloof ik best dat je zoveel kunt sparen.

Maarten -

€4500 netto per maand als leerkracht van een middelbare school? Je gelooft dit zelf toch niet?

Reageer ook