fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het huishoudboekje van Jane: “Een huis vol huisdieren die ik me niet kan veroorloven”

Het huishoudboekje

In de rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 42-jarige Jane. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Jane: 1.600 euro per maand loon + 107 euro zorgtoeslag
Gezinssamenstelling: Drie parkieten, twee honden, drie katten en een aquarium vol goudvissen

Huur

“Omdat ik veel huisdieren heb, wilde ik graag en benedenwoning met tuin. Wachten op een sociale huurwoning duurde voor mij te lang, dus heb ik jaren geleden iets op de vrije huurmarkt gehuurd. Dit is natuurlijk wat duurder, maar ik ben zo blij met dit huis mét tuin. De buurt is daarnaast super gezellig en ik heb hier veel vrienden gemaakt. Niemand klaagt over mijn dieren en dat is ook veel waard! Maandelijks betaal ik 800 euro huur.”

Vervoer

“Ik rijd een oude Opel Corsa. Deze gebruik ik elke dag om naar de supermarkt te rijden waar ik parttime als cassiere werk. Per maand ben ik ongeveer 200 euro kwijt aan benzine en de verzekering. Dit is een relatief hoog bedrag, maar ik houd gewoon niet van fietsen en het openbaar vervoer. Ook als er iets met een van mijn huisdieren is, vind ik het fijn om gewoon de auto naar de dierenarts te kunnen pakken.”

Eten en drinken

“Als het op eten en drinken aankomt, moet ik het echt rustig aandoen! Het komt weleens voor dat mijn geld aan het einde van de maand op is en dat ik vooral tosti’s en pasta eet. Natuurlijk zou ik ook het liefste elke dag biefstuk met chique groenten eten, maar het geld is er nou eenmaal niet. Ik ben een makkelijke eter, dus vind het niet erg om op de boodschappen te beknibbelen. Ik geef ongeveer 250 euro per maand uit aan eten en drinken.”

Vakanties

“Voor vakanties heb ik geen budget en het is niet handig met mijn huisdieren. Ooit heb ik geprobeerd opvang voor ze te zoeken, maar omdat het er zo veel zijn, is dat toen niet gelukt. Mijn laatste vakantie was een jaar of tien geleden, ik ging toen met mijn (inmiddels ex) man naar Spanje. Ik werd er niet warm of koud van.”

Overig

“Aan gas, water, licht en mijn zorgverzekering ben ik elke maand 300 euro kwijt. Hier staat tegenover dat ik wel zorgtoeslag krijg, 107 euro. Een andere grote kostenpost is natuurlijk mijn huisdieren! Aan voer, kattenbakkorrels, schelpenzand, plantjes en dergelijke ben ik elke maand zo’n 180 euro kwijt. Helaas is het voor mij financieel onhaalbaar om verzekeringen voor de dieren af te sluiten. Eigenlijk kan ik mij de huisdieren helemaal niet veroorloven. Gelukkig weet mijn dierenarts hoe mijn situatie is en helpt hij vaak door rekeningen op te splitsen of uitstel van betaling te geven. Mijn huisdieren wegdoen kan ik niet over mijn hart verkrijgen, ik houd te veel van ze. Ik eet liever een boterham minder, dan dat ik geen huis vol dieren zou hebben. Sommige mensen verklaren mij voor gek, maar het maakt me gelukkig.”

Sparen

“Helaas houd ik aan het einde van de maand zo goed als nooit wat over. Sparen is mij dan ook al jaren niet gelukt. Soms baal ik hier wel van, ik heb vaak gedoe als ik voor onverwachtse uitgaven kom te staan. Om mij heen heb ik veel lieve mensen die mij financieel regelmatig te hulp schieten. Mocht het echt een probleem worden, dan moet ik wel een deel van de dieren wegdoen. Voor nu wil ik daar niet aan denken.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Het Huishoudboekje van Renate: “Nooit gedacht zelf sigaretten te moeten maken”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook