fb

Het bevorderen van hechting door middel van co-sleeping

Hechting is de band tussen ouder en kind, die ontstaat tijdens het eerste levensjaar. Dit is van cruciaal belang voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Een veilige en sterke band helpt bij het opbouwen van vertrouwen, het bevorderen van emotionele stabiliteit én het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Er zijn verschillende manieren waarop ouders de hechting met hun kind kunnen bevorderen. Één daarvan is co-sleeping. Ik vertel je er graag meer over.

Co-sleeping, wat is dat?

Co-sleeping betekent dat ouders en kinderen samen slapen. Hoewel dit in sommige culturen al eeuwenlang de norm is, heeft het de afgelopen decennia wereldwijd aan populariteit gewonnen. Co-sleeping kan op verschillende manieren, variërend van het delen van hetzelfde bed, tot het gebruik maken van een aangrenzend wiegje of co-sleeper. Dit laatste is een wiegje of ledikant dat je tegen je eigen bed aanschuift (en er aan vastmaakt). Één van de zijkanten kan omlaag zodat je in de nacht op een gemakkelijke manier het kindje bij je kan nemen om te voeden of even te knuffelen. Vaak wordt de co-sleeper aan de kant van moeder gezet, omdat deze vaak het voeden (borstvoeding) op zich zal nemen. Natuurlijk kan het ook aan de andere kant van het bed worden gezet, het is maar net wat je zelf wilt.

Altijd iemand in de buurt

Door fysiek dicht bij elkaar te zijn tijdens de nacht, kunnen ouders snel en gemakkelijk reageren op de behoeften van hun kind. Of het nu gaat om voeden, troosten of simpelweg aanwezig zijn, er is altijd iemand in de buurt. Zeker (kleine) baby’s hebben vaak behoefte aan  geruststelling tijdens de nacht. De nabije aanwezigheid van de ouders zorgt er voor dat ze zich veilig en geborgen te voelen. Het is nou eenmaal behoorlijk imposant die grote wereld, zeker als je zo klein bent. Als het dan ook nog eens donker is, dan helpt dat natuurlijk al helemaal niet mee, zeker niet als je alleen bent.

Borstvoeding geven vaak een stuk makkelijker

Omdat het kind zich al dicht bij de moeder bevindt, in de co-sleeper of in een babynestje, kan er snel worden gereageerd als het kindje honger heeft. Er hoeft namelijk geen flesje te worden warm gemaakt, omdat borstvoeding direct beschikbaar is. Dit scheelt tijd en stress voor alle partijen. Als alles op een relaxte manier gaat dan kan dit de melkproductie stimuleren. De band tussen moeder en kind zal, als er op deze manier wordt gevoed, vaak verder versterken en dit zal de gezondheid van het kind ten goede komen.

Zorg dat het veilig is

Het is belangrijk om de veiligheid altijd te waarborgen. Zo moet het bedje waar het kind in slaapt stevig zijn en het gebruik van beddengoed, zoals kussens en dekens, worden vermeden als het kindje toch bij de ouders in bed slaapt. Dit is om het risico op verstikking te minimaliseren. Zorg er ook voor dat het kindje nooit in een te grote slaapzak slaapt. Hij/zij kan naar beneden zakken en met het hoofdje klem komen te zitten. Wellicht ten overvloede, maar zorg dat je als ouders nooit onder invloed bent van medicijnen, alcohol of drugs. Dit alles kan de alertheid namelijk beïnvloeden.

Hebben jullie samen geslapen met je kindje? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Afbeelding: Aditya Romansa – Unsplash 

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook