fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het begin, gastblog van Myrthe van der Meer

Hoe begin je met het schrijven van een boek? Het is een van die vragen die elke schrijver regelmatig voorbij ziet komen en dat is ergens ook wel logisch. De lezer ziet namelijk alleen het eindresultaat: dat netjes ingebonden met een kleurrijke cover en daarop een nog kleurrijkere prijssticker in de winkel ligt. Maar elk boek begint met een verhaal. Dus hoe komt dat tot stand?

Je zou kunnen zeggen dat er twee manieren zijn om met een boek te beginnen: de makkelijke en de moeilijke. De ene manier is door een burn-out te krijgen, razend depressief te worden en je vervolgens vijf maanden op te laten sluiten in een psychiatrische inrichting om te voorkomen dat je een eind aan je leven maakt. En daar vervolgens een waargebeurd boek over te schrijven. Bijvoorbeeld PAAZ. Dat is de makkelijke manier.

De moeilijke manier is om een verhaal helemaal vanuit het niets te beginnen; pure, onversneden hersenspinsels te creëren die nergens anders op rusten dan op een zacht bedje van grijze cellen waarna jij degene bent die beslist of ze ooit je hoofd zullen verlaten of niet. Toch staat ook fictie niet helemaal los van de werkelijkheid. Zo ontstond het idee voor de roman KALF overduidelijk door een kickstart van buitenaf. Mijn hersenen dachten namelijk weer dat ze doodgingen, maar nu niet in een psychiatrische inrichting, maar in een piepklein vliegtuigje dat nogal wankel naar een piepklein Grieks vakantie-eiland vloog.

Terwijl ik (licht claustrofobisch) alle rampscenario’s al voor me zag en van de narigheid niet eens meer wist of ik nou liever neer wilde storten op het land of in de zee, stelde mijn vriend me opgewekt gerust door te vertellen dat er helemaal niets was om me zorgen over te maken, want dit was weliswaar het allerkleinste vliegtuig ooit omdat alleen dit type op de ultrakorte landingsbaan tussen twee honderden meters diepe afgronden kon landen met alle verraderlijke opwaartse en neerwaartse rukwinden die daarbij hoorden waardoor de locals zelfs liever de boot namen, maar dat juist door al die gevaren alleen de allerbeste piloten naar dit vliegveld mochten vliegen en er dus eigenlijk niets was om me zorgen over te maken.

Kalf-Myrthe-van-der-Meer-cover-dp
Ik vroeg me ernstig af hoe dat in vredesnaam geruststellend was, maar als de werkelijkheid me niet meer kon helpen, dan bleef er nog maar één uitweg over: fictie. Verzin iets, wat dan ook, alles wat af kan leiden van alle rampscenario’s die het hoofd anders gaat verzinnen! En aangezien we toch in een doodskist met vleugels zaten, ontstond de themavraag vanzelf: wat doe je met je laatste seconden, minuten, dagen als je precies weet wanneer je doodgaat? Waarschijnlijk iets met vrienden en familie, schatte ik terwijl er weer zo’n akelig eilandje onder me door schoot. Maar wat als je geen vrienden en familie hebt? Wat als je eigenlijk ook helemaal niet zo’n aardig persoon bent, eigenlijk gewoon een slecht karakter hebt en je niemand meer in je leven hebt op één familielid na, en die heeft absoluut de schurft aan jou? Wat doe je dan met de laatste tijd die je nog rest? En voor ik het wist ontstond Onno, en met hem zijn kleinzoon Jurgen en de roadtrip waartoe ze veroordeeld worden, op zoek naar het antwoord op mijn vraag.

De rest van de vlucht is in een waas aan me voorbijgegaan. Af en toe wees mijn vriend uit het raampje en maakte een opmerking over het uitzicht en keek ik voor de vorm even op, om me vervolgens weer verwoed op mijn schrijfboekje te storten: geen tijd voor vakantie, weg twee weken schrijfvrij, een nieuw boek diende zich aan!

Dus hoe begin je met het schrijven van een boek? Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar als ik naar PAAZ en KALF kijk, is het antwoord duidelijk: doodsangst inspireert.

Ik hoop snel een iets zachtaardiger muze te vinden.

Myrthe-van-der-Meer-portret-dp
Myrthe van der Meer

Myrthe van der Meer (1983) was redacteur en brak door met de autobiografische bestseller PAAZ, over de tijd die ze doorbracht op een psychiatrische afdeling.

PAAZ kreeg lovende recensies, werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en wordt bewerkt tot een televisieserie. Kalf  is haar tweede roman en getuigt van haar originele verteltalent en van haar geheel eigen, maar zeer aanstekelijke gevoel voor humor.

Myrthe van der Meer is genomineerd voor de Media Psyche Prijs. Breng hier je stem uit en je maakt kans op een goody bag.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook