fb
Damespraatjes Damespraatjes

Herfstdineetjes

Het ‘hapje-sapje’ dineetje was dit keer bij onze goede vrinden die ruim wonen onder een rieten kap. Met een waanzinnige bloemige Engelse tuin achter het huis. Paardenstalletje op rechts, zonneterrasje aan het einde.  Niet verkeerd en het weer deed ook zo lekker mee, dat we tot ruim na achten rond de vuurkorfjes konden borrelen.

De  ‘hapje-sapje’ formule is simpel en makkelijk voor iedereen te kopiëren. Je neemt een aantal goede vrienden, je verdeelt een aantal data en de x gangen van het menu.

Voor ons gezelschap betekent dat een viergangen menu!

Dit keer waren wij goed voor de soep. De gastheer en –vrouw, zij zorgen altijd voor het hoofdgerecht. Ieder gerecht moet in het gezelschap zijn van een bijpassende wijn en een goed verhaal!

Hussel je deze ingrediënten door elkaar, dan ben je verzekerd van een hilarische avond!
We doen dit al jaren, dus er wordt veel geblufd en overtoept bij ons aan de eettafel.

Vaste prik zijn altijd die onderwerpen die met de kinderen te maken hebben, onze ouders voor zover nog in leven en de vakanties die we net achter de rug hebben.  Daarnaast komt zo’n beetje alles ter tafel wat ‘hot-and-trendy’ is, hetgeen nu een beetje Facebook en Twitter betekende ( van –oh, nou  ik ga toch echt niet zeggen dat ik bij de bakker ben horror en  ik heb het nodig voor mijn business gedoe-).

Verder natuurlijk veel wijnverhalen. We zijn allemaal gek van wijn. Ik mag dan de boventoon voeren door mijn Food & Wine bureau, maar daar houdt het wel mee op, want iedereen is welbespraakt en goedgebekt als het over culinaire en vineuze zaken gaat.

Neem nou het voorgerecht dat gemaakt was! Werkelijk sublime bedacht door vier glaasjes te vullen met verschillende vissige substanties waarbij wij door de lobbige massa’s te proeven, moesten inkoppen wat er allemaal uit de keukenmachine geklopt en gestampt was.  Een bijzonder schilderspaletje gelijk. En met zijn allen kwamen we een heel eind. Niet in het minst gehinderd door de sappige, heerlijke straffe Chassagne Monrachet uit 2005.

Hoofdgerecht kwam ook al samen binnen met een Bourgogne. Dit keer liepen tonijn en Pouilly Fuissé hand in hand de borden op, de glazen in. Een waar feestje.

Ondertussen lag ook de hele toekomst van ons land op tafel, tussen de schalen. We beslisten  als ware stuurlui aan de wal, fijn over ieders portemonnaie. Maar wel heel sociaal en serieus.

Tot slot de toet. Een bijzondere combinatie van Crème Brulée en Toffeevla! Geen grap.

Recept was al decennia in de familie en ging van moeder op dochter over. Onze vriendin had het ook al jaren in haar bezit, maar nog nooit de moeite genomen om het eens uit te proberen.

Echter, de combinatie van een dochter die afgelopen week  naar overzeese bestemming is vertrokken om te gaan studeren en een overlijden elders heel nabij, had haar toch een soort van wakker geschud, waardoor ze opeens had bedacht, als ik het nu niet maak, kan ik het later misschien nooit meer aan mijn moedertje vragen!

Ze had het direct voor ‘hapje-sapje’ op het  menu gezet en terwijl ze het maakte, had ze herhaaldelijk met haar mams moeten bellen om dat het niet eens zo makkelijk was allemaal!

En zo bracht ook dit ‘hapje-sapje’ weer bijzondere zaken aan het licht en naar boven.

Marja van Beek
BuyYourWine.com

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij haar gasten en gaf haar veel plezier.

In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de webwinkel  BuyYouWine.com   en schrijft ze het blog byWine.nl

Reageer ook