fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips om niet gillend gek te worden van je puber

Af en toe heb ik wel eens gedacht, was ik maar een recht-toe-recht-aan moeder. Eén die altijd weet wat ze wil en anderen ook precies kan vertellen hoe het moet en wanneer (NU!!!). Wat had ik dat goed kunnen gebruiken bij de opvoeding van mijn puberdochters. Gelukkig hoor ik van veel kanten dat het toch wat genuanceerder ligt. Hier 5 tips voor als je regelmatig gillend gek wordt van je puber.

1. Blijf in contact. Hoe moeilijk dat ook zal zijn bijvoorbeeld als ze weer eens hebben gespijbeld en je echt geen snars van hun gedrag begrijpt. Zorg dat je in gesprek blijft en dat ze je dingen blijven vertellen. Keur iets niet direct af, maar probeer er achter te komen waarom ze dit gedrag vertonen. Je kunt dan ook doelgerichter naar een oplossing toewerken. Misschien wordt je kind gepest of is het type onderwijs niet geschikt voor hem. Alleen door open te blijven voor je kind kom je hier achter en zullen ze het je altijd vertellen als er iets aan de hand is.

2. Dreig nooit als je iets niet waar kunt maken. “Als je nu niet aan je huiswerk gaat mag je vanavond niet naar voetbal”. Niet handig om dit te zeggen. Je zet de boel hiermee flink op scherp en in het slechtste geval ontneem je je kind een leuk uurtje sporten met leeftijdsgenoten, waar je zelf al weer snel spijt van zult krijgen. Probeer eerder in de week al afspraken over huiswerk te maken en bespreek dan nog eens waarom het nodig is dat je je huiswerk maakt. Ontneem kinderen nooit, maar dan ook nooit hun sportactitiveiten. Als er een plek is waar discipline wordt bijgebracht dan is dat vaak binnen de sport (vooral bij teamsport).

3. Laat je kind verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen gedrag. En geef hem ook het zelfvertrouwen dat hij heel goed weet wat goed voor hem is. Bepaal samen zoveel mogelijk de uitgangspunten (gezondheid, school, je prettig voelen, andere mensen waar je rekening mee moet houden), maar geef daarbinnen veel ruimte voor eigen initiatieven en leuke dingen. Zeg niet overal nee tegen, maar laat het hem maar eens ondervinden hoe je je de volgende dag voelt als je heel laat thuis komt van een feestje. Of laat het hem maar eens ervaren hoe het is om een onvoldoende te halen.

4. Maak duidelijke realistische afspraken met je kind. En probeer dat niet af te dwingen tijdens een ruzie, want dan komt er vaak niets van terecht. Laat de gemoederen wat bedaren en maak het bespreekbaar als hij weer lekkerder in zijn vel zit. Als je kind de afspraken niet nakomt moet het wel duidelijk zijn wat het gevolg hiervan is.

5. Puberteit een losmakingsproces. Je zult je vast nog wel herinneren in wat voor strijd je zelf hebt gezeten met je ouders. Niets nieuws onder de zon dus. Het is ook heel logisch dat je kinderen los van je willen komen en dat onder meer doen door zich tegen je af te zetten. Houd hier rekening mee als ze onaardig tegen je doen, het is niet echt persoonlijk bedoeld. Maar zij verlangen van jou dat je je behoorlijk gedraagt. Omgekeerd moet dat zeker ook het geval zijn.

Heb jij nog tips? Laat het ons dan zeker weten hieronder bij REAGEER OOK.

Lees ook:

Reageer ook