fb
Damespraatjes Damespraatjes

Help: Het lukt op de oververhitte huizenmarkt niet om een geschikte woning te kopen!

Het is gekte op de Nederlandse huizenmarkt. De prijzen stijgen als een raket en je moet in bijna heel Nederland overbieden op de vraagprijs. Wil je een financieringsvoorbehoud? Stel ook dan je wensen maar bij, want bij gewilde huizen kiezen de verkopers vaak voor bieders die niet om dergelijke voorbehouden vragen. Veel kopers zijn de wanhoop nabij en vragen zich af: kan ik ooit nog wel een geschikt huis kopen?! Nou kunnen wij jullie niet a la minuut aan een betaalbare woning helpen, maar we kunnen je wel alternatieve mogelijkheden bieden. Lees mee!

Stel: jullie zijn een gezin van drie en verwachten een tweede kindje. Momenteel wonen jullie in een gezellige buurt, alleen het huis wordt wel te klein. Er zijn twee slaapkamers en het is dus niet mogelijk om allebei de kinderen een eigen kamertje te geven. Verhuizen is absoluut een overweging. Jullie eigen huis heeft een flinke overwaarde en hem voor een mooie prijs verkopen is het probleem niet. Maar in dezelfde wijk iets nieuws (en groters!) kopen wordt lastig. Jullie blijven dus zitten waar je zit en hopen dat de woningmarkt binnenkort zal veranderen. Maar ja, wachten we daar niet al jaren op….?

Gelukkig zijn er mogelijkheden om wél meer woonruimte te krijgen. Wij leggen je uit hoe.

Verbouwen

Gebruik de overwaarde op je huis voor een flinke verbouwing. Onderzoek of je kunt uitbouwen, zodat je beneden meer ruimte krijgt. En hebben jullie weleens naar een opbouw gekeken, zodat je een hele extra verdieping creëert? Ook een of meerdere dakkapellen kunnen veel doen. Wat dacht je van de kleine, donkere rommelzolder? Door een dakkapel vergroot je het woonoppervlak en breng je veel licht in de ruimte. Zo maak je van een onbewoonbare ruimte ineens prettige en bewoonbare vierkante meters.

Zoeken in een andere wijk of woonplaats

Ik ken veel mensen die het liefste voor altijd in hun eigen buurtje blijven wonen. De kids zitten daar op school, jullie vrienden wonen hier en alles loopt op rolletjes. En hoewel ik begrijp dat je niet zomaar alles achter wilt of kunt laten, is het zeker het overwegen waard om in een andere wijk of zelfs plaats te kijken. Maak eens een rondje door die opkomende buurt aan de andere kant van de stad en praat met de mensen op straat. En ga eens een dagje op pad in dat dorpje aan de rand van jullie dorp. Misschien zien jullie jezelf hier wel helemaal wonen en kunnen jullie veel meer meters voor je geld krijgen.

Nieuwbouw

Een andere optie is kopen in een nieuwbouwwijk. Deze buurten zijn nu nog niet zo ‘leuk’ en vaak nog kaal. Misschien moet jouw toekomstige straat zelfs nog wel helemaal gebouwd worden! Maar trust me: over vijf tot tien jaar ziet die kale wijk er een stuk levendiger uit. In de periode dat jullie nieuwe huis gebouwd wordt kan je in je oude huis blijven wonen of tijdelijk iets huren. Andere voordelen van nieuwbouw zijn dat de huizen over het algemeen een stuk duurzamer zijn en je alles zelf kunt kiezen. Van de tegels in de badkamer tot het materiaal van de trapleuning: het is aan jou!

Hopelijk kan je iets met deze tips. Wij zijn zelf twee jaar geleden van Amsterdam naar Bussum verhuisd. Hier konden wij voor hetzelfde geld veel groter wonen en hebben inmiddels ook een fijn netwerk met leuke vrienden opgebouwd. Durf de stap te zetten!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook