fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heidi is volledig afhankelijk van haar man: “Zou niet weten hoe ik moet tanken”

volledig afhankelijk van haar man

Vandaag de dag staan veel vrouwen ervoor zo veel mogelijk onafhankelijk te zijn. Denk hierbij aan het genereren van een stabiel inkomen, maar ook het hebben van een rijbewijs, het opbouwen van pensioen en (mede)-eigenaar zijn van een huis. Bijna de helft van de huwelijken eindigt in een scheiding en het is als vrouw dan meer dan fijn als je op eigen benen kunt staan. Steeds meer vrouwen in Nederland zijn financieel onafhankelijk, maar wat ons betreft mag dit de komende jaren nog verder stijgen. Toch heeft niet elke vrouw deze ambitie. Zo ook Heidi, ze is volledig afhankelijk van haar man. Ze doet hier haar verhaal. 

Baan opzeggen

De 41-jarige Heidi en haar man Daniël hebben samen twee kinderen. “Mijn man en ik komen allebei uit een traditioneel gezin. Onze vaders waren aan het werk, onze moeders zorgden voor het huishouden en de kinderen. Al als klein meisje wist ik dat ik moeder wilde worden en er dan zo veel mogelijk voor mijn kinderen zijn.” Ook Daniël zag dat wel zitten en toen Heidi zwanger raakte van hun eerste kind, was hij degene die voorstelde dat ze haar baan zou opzeggen. “Dat heb ik toen direct gedaan. Sindsdien heb ik nooit meer gewerkt.”

Niet meer aan de bak komen

Het gezin heeft het niet breed. “Je merkt dat de maatschappij compleet is ingesteld op tweeverdieners. De huizenprijzen zijn hoog, boodschappen zijn duur en de kinderopvang is onbetaalbaar. In de loop der jaren is Daniël meer gaan verdienen en nu hebben we het prima voor elkaar. Ik heb nooit overwogen om weer een baan te zoeken. Sterker nog: ik denk dat ik na vijftien jaar nauwelijks nog aan de bak kom.”

Kleinere wereld

Heidi merkt dat haar wereld een stuk kleiner is geworden sinds ze niet meer werkt en fulltime moeder is. “Toen de kinderen klein waren, was ik veel thuis en druk met het huishouden. Als zij een dutje deden, deed ik dat ook. Heel lekker was dat. Als ik dan van mijn vriendinnen hoorde hoe zwaar zij de combinatie van het moederschap en hun werk vonden, kneep ik echt in mijn handjes. Toch merkte ik al snel dat mijn wereld steeds kleiner werd. Ik kwam niet veel buiten, ging nooit op stap met vriendinnen en deed eigenlijk zelden iets voor mezelf. Achteraf denk ik dat ik hier meer tijd voor had moeten maken.”

Vragen aan Daniël

Terwijl Heidi vooral bezig is met de kinderen en het huishouden, pakt Daniël de andere klusjes op. “Hij doet alle administratie, hij plant de vakanties en hij onderhoudt het contact met vrienden en familie. Dit is langzaam zo gegroeid. Stukje bij beetje trok Daniël steeds meer naar zich toe. Als ik een avondje wil wandelen met de buurvrouw, moet ik eerst aan Daniël vragen of dat wel kan. Mijn buurvrouw vindt dat bizar, maar voor ons is dat heel normaal.”

Confronterend

Toen Daniël voor zijn werk een week in het buitenland zat, viel het Heidi voor het eerst op hoe afhankelijk ze daadwerkelijk is van haar man. “Zo wist ik bijvoorbeeld niet hoe ik moet tanken. Heel erg, maar ik moest de meneer die naast mij stond om hulp vragen. Onze oudste dochter ging die week voor het eerst naar de middelbare school en ze had een telefoon nodig. Ik wist niet hoe ik online een abonnement voor haar kon afsluiten. Op dat soort momenten vind ik het wel heel confronterend. Je wil niet weten hoe blij ik was toen Daniël weer thuis was.”

Dromen

Heidi is niet van plan om op korte termijn iets aan haar situatie te veranderen. “Onze situatie is verre van perfect, maar het is wel hetgeen waar we vijftien jaar geleden samen voor hebben gekozen. Elk huisje heeft z’n kruisje en ik weet zeker dat ik bovengemiddeld gelukkig ben. Natuurlijk droom ik er stiekem van om een eigen inkomen te hebben en met vriendinnen op vakantie te kunnen. Misschien komt dat als de kinderen uit huis zijn. De tijd zal het leren.”

Afbeelding: engin akyurt via Unsplash

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn auto op te laden?

volledig afhankelijk van haar man

Unsplash+

Twee jaar geleden lieten onze buren zonnepanelen op het dak leggen. “Onze energiekosten gaan flink omlaag en we kunnen de auto voordelig opladen”, legde ze mij uit. Ik snapte helemaal dat ze deze keuze maakten, maar zelf had ik op dat moment weinig zin om me er heel uitgebreid in te verdiepen. Nu de gas- en elektriciteitsprijzen zo ongekend hoog zijn, is het uiteraard wèl weer top of mind. Wat zijn precies de voordelen van zonnepanelen en hoe groot is de impact? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden …  Lees hier verder!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Het valt me op dat iemand die thuisblijft voor de kinderen klaagt dat de kinderopvang zo duur is. Die heb je toch helemaal niet nodig als je zelf thuis bent?

Rieneke -

Nou Sanderien ik vind je reactie kortzichtig.Alhoewel…Hoe wilt zij ooit haar dochters zelfstandigheid leren?
In een partnerrelatie zie je vaker gebeuren dat een van de partijen zich afhankelijk opstelt van de ander maar dat is dan minder extreem als bij jou ookal komt dat ook wel eens vaker voor. Jij hebt geen keuze mogelijkheid bij veel dingen en hoe je went of keert je gaat dan (on) bewust stress ervaren. Er zijn meer redenen waarom ik denk dat je voor meer zelfstandigheid moet gaan zorgen.Wat als je man ziek wordt? Zolang jij je goed voelt, heb je een gezonde relatie en dan denk ik ga lekker zo door maar je schrijft niet voor niets en ik beproef toch wel wat dingetjes waarvan ik denk het is tijd voor autonomie dit kan zo niet langer…
Besef dat je altijd een keuze hebt. Ook al heb je tot nu toe voor afhankelijkheid gekozen, je hoeft er niet mee door te gaan. Bespreek met je man je gevoelens en wat je dwarst zit en vecht voor je zelfstandigheid. Bespreek dat jij af en toe gaat tanken. Bel vrienden op om uit te nodigen voor een eetentje, bespreek dat jij een gedeelte v.d administratie doet en hij je alles uitlegd.Zeg dat jij de zomervakantie dit jaar gaat regelen. Kom je er niet samen uit met relatietherapie doorbreken jullie de oude patronen… Staat hij hier niet achter vecht voor je eigen waarde en vrijheid en laat eens niet met je sollen ga de confrontatie aan hij mag kiezen relatietberapie of jij bent weg.Hij denkt dat durft zij niet maar neem maar eens de macht want de gene met de meeste macht heeft de meeste vrijheden. Een goede ruzie kan wel eens goed zijn voor beiden. Dat hebben jullie door je volgzaamheid waarschijnlijk nooit nou dan kakt jullie relatie in. Je hoeft niet gelijk de benen te nemen maar ga edns 2 dagen bij iemand logeren en bel hem dan eens op of hij van gedachten is verandert. Blijf bij je standpunt…

Sanderien van Mul -

Meid, veel plezier als je man wegvalt om wat voor redenen dan ook. Het feit dat je ervoor kiest om financieel totaal afhankelijk te zijn van je man, nu ja, wat je zelf wilt, maar dat je aan hem toestemming moet vragen om met de buurvrouw te mogen wandelen en dat je verdorie niet eens weet hoe je moet tanken of iets online moet afsluiten? Wat leer je je eigen dochter(s) aan? ‘Zorg ervoor dat je een leuke vent vindt en maar een paar koters op de wereld knalt, dan is je kostje gekocht?’ Echt waar, zulke stompzinnige afhankelijkheid is gewoonweg Middeleeuws. Je mag dan wel hebben afgesproken dat jij thuisblijft voor de kinderen, maar er is werkelijk niemand die je tegenhoudt om je wereld wat te vergroten en dingen op te steken dan jezelf. Je bent gewoon aartslui en gemakzuchtig en vindt het wel lekker om op je man te leunen. Om maar een knuppel in het hoenderhok te gooien: mocht hij je ooit verlaten voor een wat zelfstandiger vrouwtje, dan heb jij driedubbel gebakken peren en denk je dan dat elk mannetje naar je toe komt hollen om je te helpen? Geef jezelf een schop onder je reet en doe iets! Al is het alleen maar om je kinderen zelfstandigheid te leren, met name je dochter(s)!

Reageer ook